Poliţiştii vâlceni vor picheta Prefectura

duminică, 16 august 2009

Poliţiştii vâlceni vor picheta Prefectura

Poliţiştii vâlceni sunt gata de proteste. Sindicaliştii de la ProLex nu au putut fi însă alături de colegii din întreaga ţară, deoarece conducerea Primăriei Râmnicului nu a catadicsit să aprobe cererea pentru organizarea mitingului. Poliţiştii din sindicatul ProLex se alătură luni, 17 august, sindicatului Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC). Seria protestelor din judeţul Vâlcea începe cu o manifestare care va dura două ore.

Protest amânat de lipsa unei semnături

Poliţiştii din mai multe oraşe ale ţării au decis să iasă în stradă însă de săptămâna trecută pentru a-şi cere drepturile, dar colegii lor vâlceni vor fi nevoiţi să protesteze numai de luni, 17 august, din cauză că Primăria Râmnicului nu a aprobat cererea sindicatului ProLex de a organiza un miting în faţa Prefecturii. Poliţiştii vâlceni au fost indignaţi de faptul că nu au putut mărşălui alături de colegii din întreaga ţară, fiind convinşi că impactul ar fi fost cu totul altul. „Ne-am lovit de o mare problemă, şi anume refuzul Primăriei de a aproba cererea prin care solicitam organizarea unui miting. Motivul este unul copilăresc: cererea noastră nu ar fi fost una tipizată, standard, conform legii, deşi toate datele corespundeau. Au refuzat pur şi simplu şi nu am avut ce face”, a declarat agentul şef Sorin Constantin, liderul ProLex Vâlcea.

Alături de SNPPC

Cei mai mulţi poliţişti se plâng de scăderea salariilor cu 20 la sută, care a fost preconizată în scurt timp şi de neacordarea banilor pentru echipament. Mai mult, poliţiştii au ajuns să nu mai aibă combustibil, pixuri şi hârtie, pe care marea majoritate a angajaţilor din poliţie le cumpără cu bani din buzunar. Ministerul de Interne este de asemenea dator cu plata a peste 500.000 de ore muncite peste program, după cum susţin cei de la Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual.

Există de asemenea un deficit foarte mare de poliţişti, undeva la aproximativ 1200, iar din cauza lipsei banilor, s-a amânat organizarea concursurilor pentru ocuparea acestor posturi. Dacă revendicările nu le vor fi soluţionate, confederaţia va declanşa greva generală. Chiar dacă nu au putut protesta săptămâna trecută, sindicaliştii de la ProLex nu va sta cu mâinile în sân. Aceştia se alătură, începând de luni, 17 august, sindicatului SNPPC, pentru organizarea mitingului. Până la 22 august, timp de două ore în fiecare dimineaţă, oamenii legii îşi vor cere drepturile în faţa Prefecturii Vâlcea.

„Nu ne interesează cărui sindicat ne alăturăm, vrem doar ca personalul să îşi primească drepturile. Vom fi alături de colegii de la SNPPC”, mai spune Sorin Constantin. Oamenii legii sunt nemulţumiţi de faptul că nu şi-au mai primit banii pentru plata chirilor, nici pentru orele suplimentare şi nici nu beneficiază de dotările cu echipamentele necesare desfăşurării activităţii. Ei spun că Executivul trebuie să găsească soluţii pentru plata integrală a sporurilor, deoarece această problemă afectează ordinea şi siguranţa publică.

80 de poliţişti au rămas fără indemnizaţiile pentru chirii

Nu este prima oară când poliţiştii vâlceni strigă în gura mare că nu au fonduri pentru a-şi desfăşura activitatea şi că nu sunt motivaţi financiar. Cei mai nemulţumiţi sunt însă cei care nu au un domiciliu şi sunt nevoiţi să stea în chirie. De câteva luni, aceştia nu mai primesc indemnizaţia pentru plata chiriei. Conform datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea, în judeţul nostru există 80 de poliţişti care au dreptul la compensaţia de chirie. Prin urmare, în momentul de faţă, aceşti 80 de lucrători de poliţie plătesc din buzunarul lor chiria, pentru a-şi putea îndeplini atribuţiile în localitatea unde au serviciul, doar pentru că Ministerul Administraţiei şi Internelor a decis să strângă cureaua peste tot.

O problemă care va apărea cu siguranţă este aceea că, în perioada în care chiriile nu sunt achitate de minister, mulţi poliţişti de la posturile comunale nu vor mai putea asigura continuitatea după orele de program. Astfel, ei nu vor putea interveni în mod operativ la apelurile de urgenţă, în condiţiile în care nu au unde să stea şi aleg să facă naveta din localitatea de domiciliu. În multe cazuri, între domiciliul poliţistului şi postul de poliţie unde îşi desfăşoară activitatea există o distanţă considerabilă.

Ministrul Dan Nica a declarat că suma pentru chiria unui poliţist afectează salariile a zece alţi lucrători de poliţie. „Nu au spus că au tăiat această compensaţie, ci doar că se va amâna plata ei, dar nu se ştie până când. Este foarte greu să stai cu chirie, mai ales dacă eşti trimis în Bucureşti. Acolo chiriile sunt foarte scumpe şi nici măcar un salariu nu îi ajunge unui poliţist pentru a-şi plăti această utilitate. În momentul de faţă, nici un poliţist nu mai primeşte indemnizaţia pentru chirie”, spune liderul ProLex. La nivel naţional, beneficiază până în prezent de facilitarea plăţii chiriei 12.000 de poliţişti din totalul celor 85.000. Practic, 15 lucrători de poliţie din 100 au chiria plătită de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe