Ocnele Mari rămân sub COD ROŞU

miercuri, 12 august 2009

Ocnele Mari rămân sub COD ROŞU

Procesul de prăbuşire de la Ocnele Mari evoluează după scenariile specialiştilor, dar autorităţile menţin codul roşu în localitate.  La ora actuală cota din barajul de retenţie a ajuns la 264, urmând ca în momentul în care aceasta va ajunge la 267 să înceapă operaţiunea de preevacuare a celor şapte familii din acea zona, deoarece cota de 267 corespunde cu inundarea acestor gospodării.

De asemenea, prefectul judeţului Vâlcea, Remus Grigorescu, în calitate de preşedinte al Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, a dat două ordine valabile pentru 30 de zile. Unul se referă la constituirea unei comisii de evaluare a producţiei agricole afectată de saramură, pentru ca ulterior proprietarii acestor terenuri să fie despăgubiţi de către firma care se ocupă de administrarea terenurilor din Ocnele Mari. Cel de-al doilea ordin al prefectului se referă la realizarea unui alt drum de acces spre satul Coşota pentru ca alte patru familii să nu rămână izolate.

Prăbuşire după scenariu

Procesul de prăbuşire continuă la Ocnele Mari, tot sub cod roşu, însă autorităţile împreună cu specialiştii au declarat ieri dimineaţă că ieri, într-o anumită măsură, a fost prima zi de linişte la Ocnele Mari. Saramura din câmpul I de sonde este preluată încă de luni seara de către combinatul chimic Oltchim şi CET Govora. Cel de-al doilea drum care ar fi trebuit finalizat ieri nu se va mai executa.

Specialiştii susţin că suprafaţa potenţial scufundată a rămas constantă, respectiv în jurul valorii de 12.000-13.000 metri pătraţi, însă s-a mărit zona de taluzare a craterului care tinde către 8.000 metri pătraţi. „Nivelul saramurii în lacul de acumulare de pe Pârâul Sărat se menţine la cota de 263,8. Procesul de taluzare s-a accentuat în partea de nord-vest, ceea ce a dus la creşterea nivelului în crater la cota de 310, fără a crea probleme deosebite, duce la o oarecare stabilizare a situaţiei, nepermiţând creşterea nivelului saramurii din cavernă în partea sudică. În acest moment se pompează controlat pentru a menţine cota menţionată şi pentru a avea controlul permanent asupra fenomenului de prăbuşire”, se arată în ultimul comunicat al Biroului de Presă al Prefecturii Vâlcea.
 
Punţi de legătură pentru familiile sinistrate

Cel de-al doilea drum care ar fi trebuit finalizat astăzi, nu se va mai executa, autorităţile au decis că acest drum nu mai este necesar. Însă vor  monta totuşi punţi de legătură pentru ca cele patru familii vizate să nu rămână totuşi blocate. „Se vor face podeţuri de legătură pentru a facilita accesul rapid pentru cele şapte clădiri afectate”, a precizat Viorel Nemeş. Fără un drum sau măcar o punte de legătură, cele patru familii vizate sunt în momentul de faţă izolate, numai un singur drum prin pădure îi mai ajută pe aceştia să ia contact cu restul familiilor din apropiere.

În acest sens, reprezentanţii  Armatei împreună cu autorităţile locale vor face astăzi demersuri în a amenaja un pod  pietonal cu lungimea de aproximativ 55 de metri care să le permită şi acest accesul în localitate. Acest drum va costa nici mai mult, nici mai puţin decât 5.000 de euro şi va fi situat la cota de 267. Codul roşu se menţine în câmpul I de sonde, iar acesta se va menţine în zonă până când riscurile vor fi eliminate.

Cel puţin aşa susţin reprezentanţii ISU. Iar dacă în urma procesului de prăbuşire numai oamenii sunt cei care au de suferit, în sprijinul lor vin cei de la Inspectoratul pentru Situtaţi de Urgenţă alături de alte forţe speciale. „La momentul de faţă, în zona de risc, rămân pe poziţii toate forţele din 24 de în 24 ore, 60 de efective de la ISU cu autospeciale, 40 de jandarmi care interzic pătrunderea oamenilor în zonele de risc. De asemenea, continuă aprovizionarea cu apă în punctele unde aceştia nu au posibilitatea de a se alimenta”, a declarat generalul Viorel Nemeş, prim-adjunct al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Autorităţile au ţinut să menţioneze că toate persoanele aflate în posibilitatea de a fi evacuate au fost luate în evidenţă. În acest sens, li s-au contactat medicii de familie pentru ca momentul în care apare o urgenţă să se poată interveni imediat. „În momentul în care vom avea de a face cu situaţii critice, asigurarea stării de sănătate va fi realizată atât de medicii lor de familie, cât şi de medicii de la SMURD”, a mai spus Viorel Nemeş. Pentru ca problema de la Ocne să fie rezolvată, atât în privinţa despăgubirilor, cât şi în privinţa finalizării celor 20 de case de la Căzăneşti, este nevoie de suma de 12 milioane de euro. Din aceştia, opt sunt destinaţi finalizării caselor, iar patru pentru despăgubirea cetăţenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe