41 de ani de cântec la Călimăneşti

duminică, 16 august 2009

41 de ani de cântec la Călimăneşti

Peste 200 de tineri s-au aflat, începând de sâmbătă, timp de două zile în staţiunea vâlceană Călimăneşti-Căciulata în cadrul unei noi ediţii a Festivalului Ansamblurilor folclorice „Cântecele Oltului”. Notele definitorii ale acestui festival sunt cântecele, dansurile, costumele populare, prezentate pe scenă de fiecare comunitate românească, indiferent de etnie la ediţia cu numărul 41.

Ansambluri cunoscute

Festivalul « Cântecele Oltului » a reunit la Călimăneşti ansambluri folclorice din toate judeţele străbătute de râul Olt. Când s-a dat startul evenimentului, ansambluri din judeţele Braşov, Covasna, Harghita, Olt, Dolj şi Vâlcea şi-au făcut simţită prezenţa, prin participarea la parada portului popular. Aceasta s-a desfăşurat pe traseul Primărie – Pavilionul Central din Călimăneşti unde participanţii, îmbrăcaţi cu cele mai frumoase costume scoase din lada de zestre şi-au reprezentat astfel zona etnofoclorică de unde provin.

Întreceri în arta populară

Manifestarea a continuat apoi la Pavilionul Central, unde, de la ora 18.00, pe scena în aer liber din Parcul Casei de Cultură „Florin Zamfirescu” din Călimăneşti a fost organizat un spectacol-concurs al ansamblurilor folclorice participante. Concurenţii au fost supuşi la diferite probe precum concursul de interpretare „Doina Oltului”, solişti vocali şi instrumentişti; concursul purtătorilor de costume populare; concursul „Frumoasa Oltului”, la care au putut participa numai soliştii dansatori.

Colocviu tematic

Festivalul « Cântecele Oltului »  a continuat şi duminică. În sala de protocol a Mănăstirii Cozia a avut loc un colocviu pe tema „Tradiţie şi creaţie în formele de expresie ale folclorului contemporan”, dar şi un program de animaţie pentru turişti în anumite puncte de interes din staţiune. Cei prezenţi au putut vizita în ambele zile standurile cu produse de artă, dar şi expoziţia cu imagini de la ediţiile precedente pe aleile Casei de Cultură.

« Frumoasele Oltului »

la concursul „Frumoasa Oltului”, membrii juriului le-au desemnat câştigătoare pe Delia Maria Caia din judeţul Braşov şi pe Andreea Vâlcan, din Harghita. La concursul „Doina Oltului”, proba solişti vocali, primul loc a fost ocupat de vâlceanul Ion Lupu, iar la proba costumelor populare câştigătoare au fost perechile formate din Andreea Păcuiaţă şi Daniel Ciurtu, din comuna Pieleşti, judeţul Dolj şi Kata Benedec, alături de Albert Karoli, din oraşul Sfântul Gheorghe, judeţul Covasna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe