USG la un pas dezastru?

miercuri, 15 iulie 2009

USG la un pas dezastru?

Mai mulţi specialişti din Uzinele Sodice Govora ne-au semnalat în ultima perioadă că există un risc major aici pentru producerea unui dezastru. Cauzele ar fi erori tehnologice. Angajaţii care doresc păstrarea anonimatului pentru a nu-şi pierde locurile de muncă ne-au povestit următoarele: „Batalele pentru depozitarea şlamului de la USG sunt verigi importante din lanţul procesului de fabricare a sodei.

Acestea s-au ridicat cu mai multe zeci de metri deasupra nivelului râului Olt. Acesta îşi pierde treptat din siguranţă la ora actuală existând între batalele 3 şi 4 o crăpătură de aproape 150 metri lungime iar la batalul 4, pe porţiunea dinspre barajul Oltului, pe o lungime de 17-18 metri prezintă o alunecare, cu o diferenţă de nivel de 40 cm.” Am contactat specialişti în domeniu care ne-au oferit câteva soluţii pentru reducerea riscurilor: „Una ar fi ecologică şi constă în plantarea de salcâmi pe toate terasamentele batalelor pentru a forma un baraj natural stabil care are ca scop împiedicarea alunecărilor de teren.

La drenaj piatra nu trebuie să aibă granulaţia mai mare de 20-24 mm. Acum se foloseşte ţeavă din oţel de diametru 150 mm, recuperată din fabrică în loc de ţeavă din PVC care s-a dovedit a fi cea mai fiabilă. Ţeava din oţel este expusă la ruginire şi astfel drenurile devin în timp instabile. Compromisurile tehnologice au dus de multe ori la accidente. În cazul USG există posibilitatea inundării batalului 4 şi a batalului de retenţie, o uriaşă cantitate de apă şi grosier putând inunda batalul CET-ului şi bloca drenurile de acces către hidrocentrală.“ (N.T.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • TRUSTUL 3 CONSTRUCTII
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2023 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe