Urşii braşoveni fac ravagii la Vâlcea

miercuri, 1 iulie 2009

Urşii braşoveni fac ravagii la Vâlcea

Localnicii din comuna vâlceană Perişani trăiesc, de mai bine de o săptămână, cu teama că, în orice moment, ar putea fi atacaţi de urşii din pădurile din apropiere.
 
Animalele flămânde au început să intre noaptea în gospodăriile oamenilor. Până acum, au sfâşiat trei vite, un mânz şi au distrus magazia unei familii.

„Şi azi-noapte au intrat în gospodăria unei femei văduve, de 75 de ani. Au încercat să atace anexele unde stau porcii. Noroc că avea trei câini, care au lătrat toată noaptea. Mi-e teamă ca atacurile să nu sporească în intensitate şi chiar să aud dimineaţa că au fost oameni victime. Deja, când vin la muncă, aflu că noaptea urşii au atacat din nou. Sper să se ia măsuri, să vină hăituitori, pentru că se pot produce dezastre pe viitor”, a declarat, pentru Agerpres, primarul Ion Sandu.
 
Săptămâna trecută, în apropierea comunei, doi ciobani au fost atacaţi de urşi, fiind necesară deplasarea în zonă a Serviciului Salvamont din Vâlcea.

Ca urmare a acestei situaţii, senatorul liberal Emilian Frâncu i-a adresat următoarea interpelare ministrului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ilie Sîrbu: „Una dintre ultimele probleme cu care se confruntă locuitorii din Nordul judeţului Vâlcea în actuala guvernare, se pare că este generată de decizia condamnabilă prin care urşii deveniţi periculoşi pentru comunităţile braşovene au fost aduşi în pădurile vâlcene.

Chiar dacă au descins în mai multe localităţi, până în prezent am date certe că în comuna Perişani, situată în Ţara Loviştei, urşii pătrund noapte de noapte în gospodăriile oamenilor, provocând panică şi pagube.Au fost devastate câteva dependinţe, stupine, bucătării de vară şi chiar a fost devorată o bovină. Deocamdată nu am date că s-ar înregistra şi victime omeneşti dar este evident că fără o reacţie rapidă din partea factorilor decidenţi se va ajunge şi la astfel de tragedii.

În consecinţă, stimate domnule ministru Ilie Sîrbu, având în vedere că Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic şi de Vânătoare sunt subordonate ministerului pe care îl coordonaţi, vă rog să vă exprimaţi punctul de vedere faţă de cele expuse şi, cu autoritatea cu care aţi fost învestit, să dispuneţi în consecinţă.“
    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • TRUSTUL 3 CONSTRUCTII
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2023 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe