• Mircia Gutău are toate şansele să-l împingă spre pensia politică pe preşedintele PSD, Ion Cîlea

miercuri, 15 iulie 2009

Asul din mânecă şi cântecul de lebădă

• Mircia Gutău are toate şansele să-l împingă spre pensia politică pe preşedintele PSD, Ion Cîlea

Tiberiu Pîrnău
 În calitatea sa de preşedinte interimar al PD-L Vâlcea, Mircia Gutău joacă o carte foarte mare. Primarul Râmnicului se află în vârful carierei sale politice şi trebuie să confirme. Este personajul principal al filmului „40% - misiune (im)posibilă“. Toate speranţele PD-L sunt legate de acest om, care şi-a asumat postura de locomotivă a organizaţiei judeţene. Un singur om se luptă la Vâlcea cu două partide cu structuri foarte bine puse la punct, PSD şi PNL.

Chiar dacă liberalii sunt în corzi acum, nebeneficiind de atuurile economice ale guvernării, liderii Frâncu şi Buican vor şti să acţioneze pentru a avea la Vâlcea un scor superior mediei pe ţară. Crin Antonescu le va spune „Mulţumesc!“ cu gura plină dacă vor reuşi să se menţină la 19 la sută. Ion Cîlea se luptă din răsputeri să păstreze cotaţia PSD-ului, undeva la 40 la sută în Vâlcea. De dimineaţa până seara aleargă prin cătunele judeţului pentru a cânta imnul PSD şi a-i convinge pe vâlceni să voteze iarăşi trandafirii.

Este, de fapt, un cântec de lebădă. Ion Cîlea şi-a trăit traiul şi-a mâncat mălaiul din punct de vedere politic, iar alegerile prezidenţiale din toamna anului 2009 vor marca începutul sfârşitului dominaţiei PSD la Vâlcea. Implicit va fi şi momentul când Ion Cîlea va trebui să facă un pas în spate, să înţeleagă că este un politician învechit, cu metode rudimentare de acţiune, să lase loc unor lideri mai tineri, mai puternici, cu discurs modern. Cu alte cuvinte, Mircia Gutău are toate şansele să-l împingă spre pensia politică pe preşedintele PSD, Ion Cîlea.

Când a spus că obiectivul său este de a duce PD-L la 40 la sută din opţiunile de vot ale vâlcenilor, toată presa, adversarii politici, dar şi colegii de partid, l-au privit pe Mircia Gutău cu neîncredere. S-au uitat la el ca la un om care nu mai este în deplinătatea facultăţilor mintale. Mircia Gutău a demonstrat de-a lungul timpului că este un om al faptelor şi nu al vorbelor aruncate în vânt, iar atunci când şi-a propus ceva de cele mai multe ori a şi realizat. În calitatea sa de primar al Râmnicului a realizat chiar mai multe obiective decât îşi propusese.

Nu sunt unul dintre aplaudacii de meserie, care se situează interesat în jurul lui Mircia Gutău, dar nici nu am cum să nu observ schimbările în bine produse în municipiu în ultimii ani. Ţinta de 40 la sută este rezultatul unui calcul foarte aprofundat al primarului. Nu pot să cred că acesta s-a aruncat cu capul înainte fără a gândi cu maximă atenţie toţi paşii, care vor duce la atingerea obiectivului. Foarte bun organizator, Gutău s-a pus pe treabă din prima clipă a mandatului său de preşedinte interimar al PD-L Vâlcea.

A reorganizat din temelii întreaga filială. I-a trimis la plimbare pe cei care „frecau menta“ de ani de zile la vârful organizaţiei, a schimbat lideri obosiţi şi fără rezultate din teritoriu. A pus în funcţii de execuţie oameni activi, cu carismă, cu forţă de convingere, cu priză reală la electorat, proveniţi din eşalonul doi al partidului. Mircia Gutău a concentrat puterea într-un singur pumn. Primarul beneficiază de susţinere puternică de la conducerea centrală a Bucureştiului, iar „buldogul“ PD-L, Vasile Blaga îi este alături sută la sută.

Gutău nu priveşte cu încrâncenare lupta din toamnă, cunoaşte foarte bine cine-i sunt adversarii, ani de zile le-a studiat cu atenţie mişcările şi ştie cum să se mişte în teritoriu. Încet dar sigur câştigă simpatia primarilor indiferent de culoarea politică a acestora. Prin relaţiile personale - guvernamentale, Mircia Gutău poate să-i ajute efectiv pe primari. Îi ajută într-o perioadă foarte grea să-şi ajute la rândul lor comunităţile, pe care le reprezintă. Aceştia vor şti cum şi când să se revanşeze. Primarul mai deţine şi un as în mânecă, care-i va trage preşul de sub picioare adversarului numărul unu din plan politic, când îi va fi acestuia lumea mai dragă...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe