Guvernul nici nu vrea să audă de privatizarea OLTCHIM cu germanii de la PCC

duminică, 12 iulie 2009

• De la Râmnicu Vâlcea, premierul Emil Boc a anunţat că

Guvernul nici nu vrea să audă de privatizarea OLTCHIM cu germanii de la PCC

„A fost o solicitare a acţionarului minoritar de la SC Oltchim SA trimisă către Guvern, de la PCC, pentru intenţia lui de a participa la un eventual proces de privatizare. Însă, decizia de privatizare este una suverană a statului român, care este acţionar majoritar cu 54%, prin Ministerul Economiei. Credem că orice discuţie referitoare la privatizare sau potenţial de dezvoltare se face în condiţiile în care ai o întreprindere puternică şi nu una aflată într-o stare la fel de deficienţă”, a precizat primul-ministru Emil Boc

Petre Coman

La mijlocul săptămânii trecute, premierul Emil Boc, împreună cu ministrul Economiei, Adriean Videanu, preşedintele AVAS, Mircea Ursache, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, şi secretarul de stat în ministerul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, au făcut o scurtă vizită la SC Oltchim SA Râmnicu Vâlcea pentru a avea o întrevedere cu conducerea întreprinderii şi pentru a anunţa ultimele măsuri luate de Guvern în vederea sprijinirii financiare a societăţii.

După discuţiile de la sediul SC Oltchim SA cu directorul general Constantin Roibu şi cu reprezentanţii băncilor, primul-ministru Emil Boc a anunţat că Guvernul a dat undă verde ultimelor formalităţi pentru preluarea de către SC Oltchim SA a diviziei de petrochimie, anunţând totodată că Executivul va garanta 50 milioane de euro din creditul de 62 milioane de euro pe care îl contractează societatea pentru a prelua şi asigura capitalul de lucru al Petrochemicals Argeş. De asemenea, Guvernul va garanta în proporţie de 80% creditele care urmează să fie contractate de combinatul chimic vâlcean, în valoare de 400 milioane de euro, şi va începe procedurile pentru conversia în acţiuni a datoriilor companiei faţă de Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului.

Negocierile pentru preluarea de către SC Oltchim SA a Petrochemicals Argeş vor fi finalizate într-o lună. „Sperăm ca până la sfârşitul lunii iulie sau în prima săptămână din august să intrăm în posesia banilor din creditul de 62 milioane de euro şi să semnăm contractul, astfel încât să începem lucrul cu petrochimia integrată, din a doua jumătate a lui septembrie. Valoarea achiziţiei activităţii de petrochimie de la Arpechim nu este încă definitivată, dar în nici un caz nu va ajunge la 62 milioane euro. Această sumă include achiziţia efectivă, capitalul de lucru şi repornirea instalaţiilor”, a declarat directorul general al SC Oltchim SA, Constantin Roibu.

S-a dat undă verde pentru garanţia de 50 milioane de euro

După o scurtă vizită a secţiilor de la SC Oltchim SA, premierul Emil Boc a declarat: „Este clar că SC Oltchim SA reprezintă o investiţie în viitorul industriei româneşti. SC Oltchim SA este unul dintre cei mai importanţi producători de profil din Europa Centrală şi de Est. Este adevărat că societatea asigură pe orizontală şi verticală peste 10.000 de locuri de muncă, un lucru extrem de important mai ales în contextul actualei crize economice. De aceea, în urma discuţiilor pe care le-am avut astăzi, am luat cele trei decizii pe care vi le-am făcut cunoscute şi în urma întâlnirii de la SC Oltchim SA.

Foarte pe scurt, ele ar fi următoarele: undă verde pentru garanţia de 50 milioane de euro pentru SC Oltchim SA, în vederea achiziţionării petrochimiei de la Petrom, adică Arpechim de la Piteşti, astfel încât să putem asigura continuarea activităţii economice a SC Oltchim SA. Este un prim pas foarte necesar pentru a salva ce se mai poate salva de la Arpechim şi pentru a putea oferi sprijin în acest moment companiei în dezvoltare. Sperăm ca la sfârşitul lunii iulie procesul de preluare să fie încheiat şi, după investiţiile care vor fi făcute acolo - pentru că din nefericire sunt multe instalaţii nefuncţionale - lucrurile să intre în normalitate. De asemenea, am decis ca miercuri, 15 iulie, să promovăm în Guvern un memorandum pentru SC Oltchim SA cu două componente.

Prima componentă: oferirea de garanţii guvernamentale pentru o investiţie de peste 400 milioane de euro - garanţie guvernamentală care se acordă în proporţie de 80%, potrivit prevederilor legale şi europene. A doua componentă: demararea procedurii de conversie a datoriilor SC Oltchim SA către AVAS - de conversie în acţiuni a datoriilor - astfel încât compania să aibă resursele interne de creştere. Aceste lucruri vor fi discutate şi aprobate în Guvern, urmând ca această notificare să fie trimisă după aceea Comisiei Europene, pentru a respecta regulile naţionale şi internaţionale.

Premierul consideră că Oltchim are resurse de creştere

După vizita la SC Oltchim SA, delegaţia guvernamentală formată din miniştrii PD-L a avut o scurtă întrevedere cu membrii partidului la Primăria Râmnicului. Ulterior, în cadrul unei conferinţe de presă, premierul Emil Boc a mai spus: „Este clar că această industrie chimică din România este una strategică, aşa cum am spus, şi una extrem de importantă în contextul actual al crizei economice. SC Oltchim SA are resurse de creştere. Compania are viitor din perspectiva diversităţii de produse pe care le poate oferi pe piaţă, nefiind dependentă de vânzarea unui singur produs, cum ar fi PVC, policlorura de vinil, care astăzi s-a dublat pe piaţă.

În plus, mai are posibilitatea să vândă şi alte produse, alternative. Îmi amintesc că am văzut soda caustică şi alte denumiri de produse specifice industriei chimice. Există un asemenea potenţial. De asemenea, prin valorificarea petrochimiei de la Arpechim se întregeşte un mecanism atât de necesar dezvoltării industriei, precum şi alte planuri pe care ministrul Economiei le are în vedere, de extindere a acestui sector atât de important al economiei naţionale. A fost şi o solicitare a acţionarului minoritar de la SC Oltchim SA trimisă către Guvern, de la PCC, pentru intenţia lui de a participa la un eventual proces de privatizare. Decizia de privatizare este una suverană a statului român, care este acţionar majoritar cu 54% prin ministerul Economiei.

Credem că orice discuţie referitoare la privatizare sau potenţial de dezvoltare se face în condiţiile în care ai o întreprindere puternică şi nu una aflată într-o stare la fel de deficienţă. De aceea, prima noastră opţiune este consolidarea Oltchim-ului, pentru ca ea să fie una puternică, viabilă şi să poată face faţă pe piaţa naţională şi mai ales pe piaţa europeană, după care vom vedea ce decizii putem să avem în vedere. În primul rând, ne interesează să consolidăm, aşa cum am spus, potenţialul, să păstrăm locurile de muncă şi să asigurăm necesarul, atât pentru piaţa românească, cât şi pentru cea europeană. Din acest moment, toate procedurile sunt pornite, în sensul celor trei elemente”.

„Oltchim va fi pilonul important de reconstrucţie a României”

La rândul său, ministrul Economiei Adriean Videanu, a menţionat că „la începutul guvernării anunţam că un obiectiv prioritar pe care Guvernul îl are este acela al reindustrializării României. Decizia de astăzi, de aici, de la Râmnicu Vâlcea, în ceea ce priveşte SC Oltchim SA este un pas important în procesul de reindustrializare a României. Compania va fi pilonul important de reconstrucţie, de reindustrializare a României în ceea ce înseamnă petrochimia românească.

Pe lângă procesul investiţional pe care domnul prim-ministru l-a menţionat, avem în vedere integrarea procesului de producţie la SC Oltchim SA prin adiţionarea - în urma analizelor pe care le vom face - a producţiei de sare, de energie, de cărbune, astfel încât în mod integrat să putem spune că avem un complex industrial extrem de eficient pentru România. Mă rezum numai la acest lucru, pe care eu îl consider foarte important, acela al începerii procesului de reindustrializare a României ca o componentă foarte importantă de creştere a competitivităţii economiei româneşti”.

În finalul conferinţei de presă de la Primăria Râmnicului, premierul Emil Boc a mai spus: „Oltchim-ul este o industrie strategică pentru tot ceea ce înseamnă industria de specialitate din Europa Centrală şi de Est. Oltchim-ul are posibilitatea, printr-un plan coerent - şi dacă cel prezentat astăzi de conducerea managerială va fi pus în aplicare - şansa să devină, aşa cum am spus un investitor strategic în domeniu - nu numai în România, ci pe întreaga piaţă din Europa şi în special pentru foarte multe ţări din afara Uniunii Europene.

De aceea, prin memorandumul pe care îl vom adopta miercuri în Guvern vom demara procedurile cu Comisia Europeană în vederea acordării acestui sprijin sub forma garanţiilor de stat ţinând cont de procedurile legale pe care le avem şi în cadrul naţional şi în cadrul Uniunii Europene. Sper ca prin acest semnal politic şi administrativ al Guvernului României să dăm impulsul necesar, pe de o parte, ca băncile care se află în discuţie cu Oltchim-ul să ştie că au sprijinul Guvernului României şi implicarea noastră, iar în raport cu Comisia Europeană, că avem determinarea de a respecta cadrul european, dar în acelaşi timp de a ne implica prin mijloacele instituţionale pe care le avem la dispoziţie.

Prin memorandumul de miercuri, al doilea lucru despre care vreau să menţionez, este conversia către AVAS a datoriilor Oltchim, lucru care trebuie făcut, este benefic. Demarăm de miercuri, conversia datoriilor către AVAS şi notificarea Comisiei Europene pentru 80% din programul de investiţii de peste 400 de milioane de euro pe care Oltchim-ul îl are în momentul de faţă. Pe noi ne interesează să salvăm locurile de muncă ale românilor, inclusiv locurile de muncă de la Oltchim. De aceea suntem prezenţi aici într-o echipă guvernamentală care reuneşte reprezentantul Ministerului Economiei, Ministerului Finanţelor, a AVAS-ului şi evident mulţumim autorităţilor locale - preşedintelui Consiliului Judeţean, primarului, prefectului, parlamentarii - care sunt alături pentru a ne oferi informaţiile necesare derulării procesului.

Este un moment favorabil produselor pe care Oltchim-ul le pune pe piaţă. De exemplu, în privinţa PVC-ului, policlorură de vinil. Preţul s-a dublat în ultima perioadă, iar Oltchim-ul este un producător şi avantajul Oltchim-ului este că nu se rezumă să producă un singur tip de material”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe