Guvernul are în derulare în Vâlcea investiţii de 520 miliarde lei vechi

duminică, 12 iulie 2009

• Primul-ministru Emil Boc a declarat că, numai în 2009,

Guvernul are în derulare în Vâlcea investiţii de 520 miliarde lei vechi

Prezent la Râmnicu Vâlcea, primul-ministru Emil Boc a profitat de prilej anunţând în cadrul unei conferinţe de presă că, în acest an, Guvernul şi ministerele au în derulare sau pregătesc mai multe obiective de investiţii pe teritoriul judeţului Vâlcea, în valoare totală de circa 520 miliarde lei vechi.

În programul cu alimentare cu apă a localităţilor, aprobat prin HG 577/1997, Guvernul a alocat în acest an cinci milioane de lei, în comparaţie cu 2,7 milioane lei cât au fost alocaţi anul trecut. Aceşti bani permit finanţarea continuării lucrării la 7 sisteme de alimentare cu apă şi începerea lucrărilor de execuţie la cinci noi sisteme de alimentare cu apă (Dăeşti, Voineasa, Berislăveşti, Stoileşti, Buneşti, Sineşti, Slătioara, Costeşti, Livezi, Malaia, Bărbăteşti şi Tomşani).

Pe programul de reabilitare, modernizare, asfaltare a drumurilor de interes local, tot pe HG 577/1997, pentru judeţul Vâlcea s-au alocat de şapte ori mai mulţi bani decât anul trecut – 15,4 milioane lei. Au fost alocaţi bani pentru achitarea unor datorii restante şi pentru continuarea lucrărilor a 34 de drumuri în 34 de unităţi administrativ-teritoriale şi pentru lucrări noi în 14 unităţi administrativ-teritoriale. Cele noi sunt următoarele: Consiliul Judeţean Vâlcea – patru, Ioneşti, Tomşani, Guşoieni, Slătioara, Lăpuşata, Pietrari, Păuşeşti, Dănicei, Milcoiu şi Prundeni.

În privinţa Ordonanţei 7, programul de infrastructură rurală (apă, canalizare, poduri, podeţe, platforme de gunoi), Guvernul va aloca în acest an peste 17,8 milioane lei pentru 46 de unităţi administrativ-teritoriale. În privinţa bazelor sportive, au fost alocaţi câte 4.000 de lei pentru 21 de unităţi administrativ-teritoriale.

În privinţa locuinţelor ANL, pentru anul 2009 Guvernul are în finalizare obiective în valoare de 1,1 milioane euro. În Râmnicu Vâlcea, 108 apartamente şi deja 72 au fost recepţionate. Se vor finaliza până la sfârşitul anului 108, cu susţinerea prin programul ANL. La Băile Govora - 13, la Horezu - 20, la Ocnele Mari - 12. Pentru 2010, există ca obiectiv de finalizare la Râmnicu Vâlcea - 141 de apartamente, la Băile Govora - 36, la Călimăneşti - 12. Aceste obiective sunt cu finanţarea anuală şi multianuală prevăzută astfel încât ele să fie asigurate. În privinţa locuinţelor destinate chiriaşilor evacuaţi din casele retrocedate, Guvernul va finaliza anul viitor peste 90 de apartamente numai în Râmnicu Vâlcea.

În privinţa reabilitării termice a blocurilor, pentru anul 2009, Ministerul Dezvoltării a alocat fonduri de 3,3 milioane lei, care reprezintă cota Guvernului pentru 629 de apartamente, respectiv 16 blocuri. În acest moment, există în lucru pentru a fi prinse în finanţare începând cu luna iulie încă 119 blocuri noi în urma indicatorilor tehnico-economici înaintaţi de către primărie spre Ministerul Dezvoltării Regionale. Valoarea totală pentru judeţul Vâlcea, în anul 2009 este de 6,2 milioane lei. „Este unul dintre programele importante ale Guvernului României pe linia susţinerii infrastructurii, atât de necesară pentru dezvoltarea economiei româneşti şi pentru menţinerea locurilor de muncă”, a menţionat Emil Boc.

În privinţa programelor operaţionale, au fost încheiate până în momentul de faţă, pe POR 3 contracte de finanţare: Modernizarea DJ651 Bălceşti - Goruneşti, limită judeţul Olt; ocolirea municipiului Drăgăşani, beneficiar Consiliul Local Drăgăşani; dezvoltarea ambulatoriului spitalului municipal din Drăgăşani, beneficiar Consiliul Local din Drăgăşani.
În final, primul-ministru a spus: „Există şi propunerea de la ministerul Sănătăţii de sprijinire în vederea reabilitării a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea şi aşteptăm ca în luna iulie să fie depusă documentaţia de reabilitare, fiind vorba de o investiţie de aproximativ 20 de milioane de euro. O investiţie extrem de substanţială.

În programul pe 2009 avem inclusă şi investiţia la spaţiile de cazare la spitalul orăşenesc din Horezu. Din investiţiile care rezultă din veniturile proprii ale ministerului, avem pe lângă spaţiile de cazare ale spitalului din Horezu şi consolidarea clădirii spitalului TBC Mihăeşti, dar şi dotarea Spitalului de obstetrică-ginecologie din Râmnicu Vâlcea pentru modernizarea infrastructurii aferente.

Pentru aparatura medicală: 336.000 de lei pentru trusă laparascopie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea. În privinţa transporturilor, sunt două proiecte importante care sunt în momentul de faţă în atenţia Ministerului Transporturilor: este vorba de finalizarea proiectului de consolidare a terasamentului pe DN 66C, care este finalizat - o lucrare care a început în anul 2008 şi care se finalizează în această lună, în valoare de 3 milioane lei – şi două proiecte importante în pregătire: modernizarea DN 67 pe Scoarţa - Piteşti, cu o lungime de 188 km, din care 32 km pe raza judeţului Vâlcea şi în acest moment ministerul caută finanţarea necesară; drumul 67 Bengeşti - Sebeş, cu o lungime de 142 km, din care pe teritoriul judeţului Vâlcea sunt 27 km”. (Petre Coman)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe