Eximbank a aprobat acordarea către OLTCHIM a unei garanţii de 46 milioane euro

duminică, 5 iulie 2009

• În vederea cumpărării activităţii de petrochimie de la rafinăria Arpechim Piteşti,

Eximbank a aprobat acordarea către OLTCHIM a unei garanţii de 46 milioane euro

• prezent la SC Oltchim SA, preşedintele Consiliului Concurenţei a spus. „În momentul de faţă, ce este sigur este garanţia de stat acordată de Eximbank, ce este un ajutor de stat acordat în cadrul unei scheme aprobate de Comisia Europeană. Astfel, Oltchim are drum liber să preia Arpechim-ul şi să-l repornească”

În cursul săptămânii trecute, conducerea Eximbank a aprobat acordarea către SC Oltchim SA a unei garanţii de 46 milioane de euro pentru un credit în vederea cumpărării activităţii de petrochimie de la rafinăria Arpechim Piteşti. Anunţul a fost făcut de către preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Mircea Ursache.

Garanţia acoperă 65% din împrumutul de 70 milioane de euro pe care SC Oltchim SA a anunţat că vrea sa îl contracteze. Banii sunt necesari pentru achitarea datoriilor pe care combinatul chimic vâlcean le are către Arpechim Piteşti, precum şi pentru asigurarea capitalului de lucru. Urmează acum ca SC Oltchim SA să obţină avizul favorabil al Comisiei Europene în privinţa garanţiei de stat de 46 milioane de euro.

Luna trecută, Guvernul a adoptat un memorandum pentru finalizarea procedurilor de transmitere către Bruxelles a prenotificării ajutorului de stat de care urmează să beneficieze SC Oltchim SA.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a dorit să cunoască mai bine combinatul din judeţul nostru şi s-a interesat despre cum merg demersurile pentru împrumutul cerut de Oltchim. Discuţiile lui Bogdan Chiriţoiu cu managerul Constantin Roibu s-au centrat tot pe problema obţinerii garanţiei pentru împrumutul care va fi contractat de către Oltchim. Preşedintele Consiliului Concurenţei a susţinut totodată că îşi dorea să cunoscă mai bine combinatul chimic.

„M-a interesat să cunosc această firmă pentru că este un obiectiv deosebit de important al judeţului şi pentru economia întregii ţări. Un sprijin din partea statului român pentru Oltchim va exista, dar dacă va fi catalogat ajutor de stat, asta rămâne să lămurim şi cu ministerele care trebuie să sprijine Oltchim-ul şi cu Comisia Europeană. În momentul de faţă, ce este sigur este garanţia de stat acordată de Eximbank, ce este un ajutor de stat acordat în cadrul unei scheme aprobate de Comisia Europeană. Astfel, Oltchim are drum liber să preia Arpechim-ul şi să-l repornească”, a mai declarat preşedintele Consiliului Concurenţei. (P.C.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe