Dosar penal pentru poliţiştii ialomiţeni care au agresat familia Bojan

duminică, 19 iulie 2009

• În cadrul unui răspuns la o interpelare a deputatului Cristian Buican, ministrul de Interne, Dan Nica, a anunţat luarea unor măsuri drastice

Dosar penal pentru poliţiştii ialomiţeni
care au agresat familia Bojan

După cum s-a mai consemnat, în luna mai, deputatul PNL Cristian Buican a formulat o interpelare pe care a adresat-o ministrului de Interne, Dan Nica, şi în care se reclama un abuz „miliţienesc”. „Domnule ministru! Mă adresez dumneavoastră prin această interpelare pentru a vă semnala un fapt grav pentru un stat democratic membru al Uniunii Europene, considerând în acelaşi timp că acesta nu este un caz izolat şi că trebuie luate măsuri pentru ca astfel de abuzuri să nu mai aibă loc.

Chiar dacă sunt de acord cu drepturile angajaţilor Inspectoratelor de Poliţie, consider că ar trebui să existe şi un control mai riguros asupra activităţii lor, precum şi o luarea unor măsuri exemplare în cazul în care aceştia fac abuz de poziţia lor. Cazul pe care vi-l voi relata în continuare este unul şocant pentru România anului 2009 şi mi-a fost semnalat de către unul dintre locuitorii judeţului Vâlcea.

Pe această cale, vă anunţ că numitul Bojan Felix s-a adresat cu o plângere atât instanţei de judecată, cât şi Inspectoratului de Poliţie Ialomiţa, precum şi dumneavostră personal. Astfel, în data de 05.05.2009, pe raza judeţului Ialomiţa, Bojan Felix şi mama acestuia au fost agresaţi de trei agenţi de poliţie aflaţi în stare de ebrietate, fapt care, dacă se dovedeşte a fi adevărat, constituie o încălcare gravă a statului de drept.

Pe lângă acest caz izolat, consider că mai există astfel de abuzuri ale organelor de poliţie, în majoritatea lor nesemnalate de victimele acestora, iar acest fenomen trebuie tratat cu maximă seriozitate. Pe zi ce trece puteam vedea sau auzi în mass-media sau în viaţa de zi cu zi de astfel de cazuri de abuz în serviciu, care creează mare vâlvă, dar care apoi, din diverse motive, fie sunt muşamalizate, fie sunt trecute cu vederea prin aplicarea unor măsuri care constă în trecerea în rezervă a respectivilor inculpaţi.

Astfel, bănuiesc că nu trebuie să vă amintesc că şi angajaţii Ministerului pe care îl conduceţi sunt cetăţeni ai României şi ar trebui să fie supuşi aceloraşi legi ca restul populaţiei, în cazul în care sunt găsiţi vinovaţi de abuz în serviciu sau de astfel de cazuri similare. Chiar dacă siguranţa cetăţenilor trebuie să fie o prioritate în contextul în care rata infracţionalităţii creşte pe zi ce trece, consider că abuzul de o anumită funcţie, de un anumit statut social, precum şi cel de echipamentul din dotare trebuie tratate aspru, iar controlul intern în cadrul Ministerului pe care îl conduceţi să fie mai eficient şi să nu mai auzim de astfel de cazuri grave ca cel prezentat mai sus.

Prin prezenta interpelare nu doresc decât să atrag atenţia asupra cazului concret expus mai sus, precum şi să vă aduc în atenţia dumneavostră a modului în care anumiţi poliţişti înţeleg să îşi facă «datoria». Pe această cale vă rog să aplecaţi atenţia asupra cazului de abuz în serviciu prezentat în această interpelare, precum şi să îmi prezentaţi un plan de măsuri concrete care să vină în întâmpinarea unor astfel de situaţii neplăcute şi care să aibă ca finalitate, eradicarea acestui fenomen”, se mai preciza în interpelarea deputatului liberal.

Săptămâna trecută, ministrul Dan Nica i-a remis parlamentarului vâlcean următorul răspuns: „Cu privire la cazul în discuţie, urmare petiţiilor depuse de către reclamantul de referinţă, la nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Ialomiţa a fost întocmită o lucrare penală, în care sunt cercetaţi cei trei poliţişti implicaţi. La data de 27.05.2009, lucrarea de referinţă a fost înaintată, conform procedurii, Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa cu propunere de declinare a competenţei în favoarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, pentru analiză şi soluţionare.

Detalii cu privire la soluţia dispusă în acest dosar de către procuror, precum şi informaţii exacte referitoare la argumentele ce asigură fundamentarea soluţiei respective este abilitată să pună la dispoziţie unitatea de Parchet Ia nivelul căreia este instrumentată cauza de referinţă.

În ceea ce priveşte planul de măsuri care să vină în întâmpinarea unor situaţii de natura celor vizate de dumneavoastră, vă comunicăm faptul că, la nivelul unităţilor teritoriale de poliţie, se va proceda la prelucrarea acestui caz cu întreg efectivul din subordine, precum şi a ordinelor sau dispoziţiilor privind comportamentul lucrătorilor de poliţie şi modul de acţiune al acestora. Astfel de informări vor avea prioritate şi vor fi aduse la cunoştinţa personalului de către şefii nemijlociţi. Incidentele de natura celui în discuţie fac şi obiectul unor anchete interne, în funcţie de rezultate fiind aplicate măsurile legale ce se impun”. (P.C.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe