Comisarii de mediu verifică gropile de gunoi

duminică, 5 iulie 2009

Comisarii de mediu verifică gropile de gunoi

• Gropile de gunoi care nu corespund cerinţelor prevăzute de Uniunea Europeană vor fi închise pe 16 iulie • Singurul depozit autorizat în momentul de faţă în judeţul Vâlcea rămâne cel privat, de la Horezu

Reprezentanţii Gărzii de Mediu Vâlcea au început reverificarea situaţiei depozitelor de deşeuri din Vâlcea, la Amărăşti, Pesceana, Prundeni, Suteşti, Voiceşti şi Mateeşti. În acest moment, groapa de la Amărăşti este închisă şi acoperită cu un strat fertil, dar la Pesceana s-a constatat că Primăria nu a încheiat un contract pentru reciclarea deşeurilor. La Suteşti, depozitul este salubrizat doar pe jumătate. În cazul în care autorităţile locale nu vor rezolva la timp problema deşeurilor, statul român este pasibil să plătească 200.000 de mii de euro pe zi pentru că nu au găsit soluţii pentru rezolvarea problemei.

Termen limită

Prefectul judeţului Vâlcea, Remus Grigorescu, a reamintit factorilor implicaţi că gropile de gunoi care nu corespund cerinţelor prevăzute de Uniunea Europeană vor fi închise pe 16 iulie. Singurul depozit autorizat în momentul de faţă în judeţul Vâlcea rămâne cel privat, de la Horezu. La Râmnicu Vâlcea, problemele legate de groapa de gunoi au fost nenumărate în ultimii ani. Depozitul de la Râureni nu a fost autorizat, iar în urmă cu opt ani a început construcţia unei noi gropi de gunoi ecologice, în cartierul Feţeni, care nu a fost finalizată nici până în prezent.

Reprezentanţii Primăriei Râmnicului spun că până la 16 iulie, vor reuşi să dea drumul la exploatarea primei celule de la Feţeni, fiind montată şi staţia de sortare a deşeurilor. Celula va putea colecta nu numai gunoiul din municipiu, ci şi din comunele limitrofe. Voiceşti şi Prundeni dispun de mijloace proprii de colectare a deşeurilor. Depozitul Municipal Feţeni trebuia dat în folosinţă în anul 2006, dar, din cauza întârzierilor va putea fi utilizat abia din luna iulie a.c., în timp ce cel de la Roieşti va fi gata în anul 2011. Majoritatea administraţiilor locale au încercat să scape de problemă concesionând serviciul către firme private, care urmează să găsească soluţii pentru depozitarea gunoiului.

Proiecte europene

La data de 4 iulie s-a desfăşurat de altfel o nouă acţiune de colectare a deşeurilor electrice campanie iniţiată de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile. Prin programul Phare 2004 CES – Schema de investiţi pentru proiecte mici de gestionare a deşeurilor vor fi create cel mai probabil patru sisteme zonale de colectare selectivă a deşeurilor şi depozitare temporară în jurul oraşelor Bălceşti, Brezoi şi a comunelor Fârtăţeşti şi Galicea. Pentru toate proiectele s-au finalizat activităţile de achiziţionare a echipamentelor specifice (vehicule de salubritate, recipienţi de colectare, presocontainere), de construire a platformelor staţiilor de depozitare temporară, de instruire a responsabililor pe protecţia mediului din localităţile partenere, rămânând de finalizat operarea acestor facilităţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe