Şefi de servicii şi inspectori de finanţe din Vâlcea, judecaţi la Vaslui

duminică, 12 aprilie 2009

Şefi de servicii şi inspectori de finanţe din Vâlcea, judecaţi la Vaslui

STRÃMUTARE. Un rãsunãtor proces de coruptie, în care sunt implicati sefi de servicii si inspectori din finantele vâlcene care a fãcut vâlvã în sudul tãrii, se judecã la Vaslui!

Tania Olteanu si Adrian Cãpraru, doi functionari cu atributii importante în cadrul Administratiei Finantelor Publice Vâlcea, alãturi de alte douã persoane, Gheorghe Dumitrescu si Ilie Bãrbulescu, sunt judecati la Vaslui pentru infractiuni de coruptie la nivel înalt. Procesul celor patru, a cãrui judecatã a început în judetul Arges, în toamna anului trecut si care a fãcut atunci vâlvã în presa vâlceanã, a fost strãmutat sãptãmâna aceasta la Vaslui.

DOSAR PLIMBAT. Un proces care a fãcut vâlvã în presa din sudul tãrii a fost strãmutat în aceastã sãptãmânã de la Tribunalul Arges la Tribunalul Vaslui. Unii dintre inculpati sunt nume grele din administratia judetului Vâlcea: Tania Olteanu - inspector în cadrul Serviciului Colectare si Executare Silitã Persoane Juridice din cadrul Administratiei Finantelor Publice Vâlcea acuzatã de trafic de influentã si Adrian Cãpraru, seful Serviciului Juridic din cadrul aceleia, si institutii, cercetat pentru aceeasi infractiune.

Alãturi de acestia mai sunt inculpati în proces alte douã persoane, Gheorghe Dumitrescu, retinut pentru infractiunea de cumpãrare de influentã în forma calificatã si continuatã si Ilie Bãrbulescu, cercetat pentru acelasi trafic de influentã. Tania Olteanu a fost prinsã în toamna anului trecut, în flagrant, în timp ce primea 10.000 euro de la Gheorghe Dumitrescu pentru a interveni pe lângã un magistrat pentru anularea în instantã a unui raport emis de cãtre Directia Generalã de Accize si Operatiuni Vamale Craiova.

Banii ar fi trebuit sã ajungã la Adrian Cãpraru, seful Serviciului Juridic, iar de aici la un magistrat de la Curtea de Apel Pitesti pentru a-l determina pe acesta sã anuleze în instantã un raport emis de cãtre Directia Generalã de Accize si Operatiuni Vamale Craiova. Aceastã anulare ar fi avut drept consecintã înlãturarea tuturor mãsurilor de executare a societãtii Suprem Company SRL Râmnicu Vâlcea, firmã în care Dumitrescu Gheorghe are calitatea de asociat majoritar. Cu toate acestea, pe parcursul anchetei nu a reiesit faptul cã în acest caz ar fi fost implicat un magistrat pitestean. Ancheta a fost demaratã de cãtre Directia Nationalã Anticoruptie (DNA) Pitesti.
 

Mitã de 12.000 euro !

FLAGRANTUL. La mijlocul anului trecut ofiterii anticoruptie detineau informatia conform cãreia în schimbul a 10.000 de euro s-a cerut anularea unui sechestru asigurator. În luna septembrie au fost efectuate sase perchezitii la domiciliu, în orasele Râmnicu Vâlcea si Pitesti, la locuintele mai multor persoane suspectate în acest caz de trafic de influentã si luare de mitã. La 10 noiembrie 2008 sunt prinsi în flagrant Tania Olteanu si Gheorghe Dumitrescu.

Pe 11 noiembrie, Gheorghe Dumitrescu si Tania Olteanu au fost arestati preventiv pentru o perioadã de 30 de zile. Cu toate acestea, pe parcursul cercetãrilor, a reiesit faptul cã Dumitrescu i-ar mai fi oferit si lui Ilie Bãrbulescu suma de 2.000 de euro, bani care ar fi fost promisi unor comisari de la Garda Financiarã Sectia Arges pentru a-i restitui un autoturism ce fusese confiscat si a-i aplica o sanctiune contraventionalã mai blândã, care nu era prevãzutã în Codul de procedurã fiscalã.

La data de 14 noiembrie 2008, ofiterii din cadrul Biroului Anticoruptie Vâlcea, în baza ordonantei de delegare si a autorizatiilor de perchezitie, au participat, împreuna cu ofiterii DNA Pitesti, la douã perchezitii în Râmnicu Vâlcea si una în Bãile-Olãnesti, la locuinta lui Ilie Bãrbulescu. La data de 21 decembrie 2008, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecata a celor patru, pentru sãvârsirea mai multor infractiuni de coruptie, suma care face obiectul acestora ridicându-se în total la 12.000 euro.
 
DNA n-ar fi avut competentã în demararea anchetei!
Ieri, avocatii celor patru au prezentat exceptiile procesuale, dorind ca prin aceasta sã schimbe încadrarea juridicã a faptelor, insistând asupra faptului cã Tribunalul Vaslui a fost sesizat degeaba, deoarece ofiterii anticoruptie n-ar fi avut competentã în demararea anchetei! Tactica adoptatã de avocati se bazeazã pe faptul cã DNA nu ar fi competent în acest caz iar dosarele ar trebui trimise altui organ de cercetare penalã, adicã Parchetului Vâlcea.

În sprijinul pledoariilor, avocatii au pus, în principal, în vedere instantei cã DNA, potrivit legii, nu poate demara o anchetã dacã suma de bani “pusã în joc“ în traficul sau mita respectivã este mai mic de 10.000 de euro. Cu toate cã sumele de bani contopite în cele douã infractiuni acumuleazã în total 12.000 euro, ofiterii anticoruptie au dispus disjungerea cauzei bazându-se numai pe infractiunea în formã continuatã a lui Dumitrescu.

Disjungerea, adicã separarea reunirii cauzelor într-o infractiune, a lãsat o bresã avocatilor care luptã pentru restituirea cauzei cãtre alt organ si astfel schimbarea încadrãrii faptelor. Pronuntarea instantei în aceastã cauzã a fost amânatã pentru astãzi dupã-amiazã. Ovidiu Munteanu  - Vremea Nouă Vaslui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe