Prefectul şi informaţiile fără fond

miercuri, 29 aprilie 2009

Prefectul şi informaţiile fără fond

Tiberiu Pîrnău

Aproape zi de zi e-mail-urile redacţiilor vâlcene sunt bombardate cu informaţii de la fel de fel de instituţii. Comunicatori mai mult sau mai puţin profesionişti se străduiesc să capteze atenţia mass-media pentru a le zugrăvi în culori pozitive conducătorii.

Prefectura este una dintre instituţiile de la care primim astfel de scrisorele electronice. Comunicatele sunt realizate în stil şcolăresc, un limbaj de lemn care uneori zgârâie neuronii. Dar nu asupra formulării gramaticale sau stilului non-jurnalistic în care sunt redactate aş dori să mă opresc.

Pentru că în fond şi la urma urmei, ziaristul are nevoie de o formă brută a informaţiei, nu de una deja şlefuită. Părerea mea este că nu e de condamnat sau de criticat pălmaşul care le realizează pentru că, mai mult ca sigur, conducătorul instituţiei este cel care le avizează, care dă „bunul de transmitere“.

Aş dori să analizez puţintel fondul acestor comunicate. Fond care, în fapt, lipseşte cu desăvârşire. Primim informaţii despre deplasarea prefectului la lacul Vidra, despre coordonarea acţiunilor de stingere a unui incendiu, despre participarea la tot felul de şedinţe. Lucruri care fac parte, în fond şi la urma urmei, din fişa postului. Nu primim informaţii despre acţiuni de substanţă, referitoare la dezvoltarea comunităţilor, a judeţului în general, care privesc în mod direct mii de locuri de muncă în judeţul Vâlcea.

Nu primim nici un semnal, că prefectul Remus Grigoresc s-ar mai fi implicat, în ultima perioadă, în vreun fel în susţinerea demersurilor SC OLTCHIM SA de a obţine creditul cu garanţie guvernamentală, necesar funcţionării în bune condiţii sau că a pus umărul la conversia în acţiuni a datoriei către stat. Cu siguranţă, în calitatea sa de reprezentant al Guvernului în teritoriu, domnul Grigorescu ar fi putut să facă demersuri pentru ca Arpechim-ul de la Piteşti să facă parte integrantă din OLTCHIM, aşa cum a fost gândit de la începuturile funcţionării sale.

Nu a existat nici un feed-back din partea prefectului la afimaţiile iresponsabile ale polonezului Zaremba de la PCC, care au pus în pericol locurile de muncă a mii de vâlceni de pe Platforma Chimică. În calitate de prefect, Remus Grigorescu ar fi trebuit să adopte o poziţie fermă, să întocmească un memoriu-protest, pe care să-l transmită instituţiilor abilitate să ia măsuri împotriva celor care încearcă să submineze economia vâlceană. Ce-ar fi Vâlcea fără OLTCHIM, domnule prefect? Un judeţ mort, un judeţ cu şomaj de peste 50 la sută. Acestea sunt teme importante, care ar trebui transmise presei. Restul e apă de ploaie.

Am mai observat ceva din comunicatele Prefecturii. Sunt mediatizate doar activităţile prefectului. Cei doi subprefecţi, Petre Ungureanu şi Ioan Filip, sunt marginalizaţi prin omisiune. Parcă nici nu ar exista. Nu cred că subprefecţii stau toată ziua în birou şi se uită la ceas să vină ora 16.00, să plece acasă.

Cei doi sunt oameni responsabili, oameni cu experienţă politică şi de viaţă, oameni de acţiune, cu iniţiativă, care au activităţi în interiorul instituţiei. De ce nu se scrie nici un rând despre cei doi?
Aşadar, domnule prefect „cureaua de transmisie“ a informaţiilor dinspre Prefectură spre mass-media trebuie musai unsă şi reaşezată pe poziţii normale de funcţionare. E o opinie.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe