Mii de medici s-au transformat în infractori

duminică, 5 aprilie 2009

Escroci în halate albe !

Mii de medici s-au transformat în infractori

Nicu Trandafir

Au beneficiat mereu de respectul populaţiei, de multe ori şi de admiraţie. A devenit o cutumă să îi fi recunoscător celui care te ajută să îţi recapeţi sănătatea. La început au fost florile şi ciocolata la oraş, ouăle, câte o găină , fructe şi legume la ţară. Au urmat ţigările, cafeaua, nessul. Apoi banii. În acest articol însă vom vorbi despre mai multe. În ultimii ani mii de medici din România ( mulţi şi din judeţul nostru) s-au transformat în nişte infractori periculoşi.

În nişte indivizi care afectează grav economia ţării noastre. Încălcarea jurământului lui Hipocrate, luarea de mită, traficul de influenţă, deturnarea de fonduri, condiţionarea actului medical de primirea de foloase necuvenite, falsul în acte, uzul de fals, furtul de medicamente, evaziunea fiscală sunt câteva din infracţiunile în care s-au specializat halatele albe.

Jaful din spitale

Majoritatea unităţilor medicale de stat au devenit pentru buget nişte găuri negre şi pentru doctori nişte feude bune de muls. Conducerile spitalelor au făcut averi din comisioanele primite în urma achiziţiilor de hrană şi medicamente, dar şi din cumpărarea de aparatură medicală, reparaţii, modernizări. Aşa se explică lupta acerbă a diferiţilor medici înregimentaţi politic pentru a ajunge în funcţiile de conducere din aceste spitale.

Din spitalele din România se fură la greu medicamente, inclusive bandaje, feşe, seringi, ce sunt apoi utilizate în cabinetele private ale medicilor care primesc pacienţii la spital dar îi chemă pentru reţete şi control la cabinetele private. În spitale s-au mai făcut illicit bani şi din angajări. În urmă cu câţiva ani o cunoştinţă a trebuit să îşi vândă vaca pentru a-şi angaja fata infirmieră la Spitalul de Urgenţă din Râmnic. Dar cel mai periculos lucru care s-a întâmplat în spitale a fost eliberarea de documente care pensionau oameni capabili de muncă, îi pensionau pe caz de boală precum şi eliberarea unor documente care transformau un om apt de muncă într-un handicapat.

Îl transformau doar pe hârtie pentru că acum câţiva ani, când 70 la sută din populaţia unei comune vâlcene era pe hârtie handicapată am făcut o incursiune în acea localitate în sezon agricol şi i-m găsit pe handicapaţi pe ogoare. Miile de falşi pensionari şi handicapaţi au început să toace din buget lună de lună. Statul a trebuit să aloce fonduri suplimentare. Medicii din comisiile de examinare s-au îmbogăţit.

În Vâlcea îi ştie toată lumea, le ştie deja şi tarifele pentru aşa zisele referate. Au ajuns să cheme bolnavii din 6 în 6 luni la control să ia şpaga mai des. Îi vede lumea le vede terenurile, vilele, modul de trai luxos, plecările în străinătate, maşinile scumpe. Toţi ştiu dar nimeni nu face nimic pentru a îi închide pe aceşti infractori.

Evaziunea fiscală

Această infracţiune este specifică medicilor care deţin cabinete private. În fruntea clasamentului se află stomatologii. Această tagmă medicală a prosperat fantastic. Multe cabinete dotate pe credit în locuinţe luate tot pe credit au fost achitate rapid în câţiva ani. Nu o să găsiţi stomatolog care să nu aibă maşină străină, haine elegante şi o bunăstare vizibilă. În cele mai proste zile fiecare face câteva milione bune. Neimpozabile, pentru că la aceste cabinete rar primeşti chitanţă. România avea altădată o populaţie cu dantură sănătoasă.

Era perioada în care actul medical stomatologic era gratuit iar stomatologii, angajaţi la stat, mai primeau câte un Kent sau un plic de cafea dar în nici un caz nu cereau milioane de lei pentru un dinte. În câţiva ani România a ajuns să aibă o populaţie grav afectată medical din acest punct de vedere. În mediul rural nu există cabinete iar pentru deplasarea la oraş precum şi pentru tratament oamenii nu au bani.

Aşa că nu se mai duc la medic. Stomatologii afectează bugetul prin evaziune fiscală şi populaţia prin nesimţirea tarifelor percepute. Dar şi cardiologii, generaliştii, ginecologii, urologii, dermatologii, oftalmologii au cabinete private. În care se eliberează rar chitanţe pacienţilor.

Debandada din Ginecologie

Nu există spital de Obstetrică Ginecologie din ţară care să nu aibă probleme financiare. Cel din Râmnic este la un pas de faliment înregistrând datorii de 27 de miliarde lei vechi la furnizori. În acest timp nu există ginecolog care să nu practice meseria în paralel în cabinet privat şi care să nu facă avere. Pacienţii sunt taxaţi la cabinetele private dar trataţi la spitale. Pe consumabile ale statului. Consumabile (bandaje, feşe, medicamente, mănuşi etc) care de multe ori sunt luate din spital şi folosite în cabinetele private.

Deţinem informaţii că şi ustensile din cabinete private sunt sterilizate tot la spitalul de stat, pe cheltuiala publică. La acestea se adaugă fatul că medicii din branşă sunt recunoscuţi ca extrem de lacomi, acumulând venituri uriaşe, din care îşi ridică palate sau chiar…blocuri. Refuză să acorde atenţie medicală celor care nu cotizează iar numărul deceselor la nou-născuţi, a deceselor pacientelor însărcinate, a crescut îngrozitor.

Întreruperile de sarcină au loc, contracost şi atunci când acestea nu ar mai trebui făcute din punct de vedere legal. Deşi deţin asigurări malpraxis nici un medic nu a plătit până acum daune. Iar Colegiul Medicilor care analizează abaterile este un organism alcătuit din corbi care trebuie să judece alţi corbi. Leşurile sunt doar obiecte pentru statistică.

Reţete false şi farmacişti complici

Ai crede că săracii sistemului medical sunt medicii de familie. Aşa şi este cu cei care sunt corecţi. Există între ei, însă, destui infractori care ar putea fi arestaţi oricând pentru falsificarea reţetelor medicale. Acest procedeu aduce pagube mai statului şi nu serveşte decât unor escroci. Unele din ele sunt mici dar există în Vâlcea un caz în care un actual demnitar a stat pe baza unor astfel de documente mai mult de doi ani în concediu medical plătit cu bani grei pentru că omul era pe hârtie mare director.

Individul a devenit brusc sănătos a doua zi după ce a ajuns deputat. Acum ţine conferinţe de presă în care se plânge de atitudinea ziariştilor. Practica cea mai pericoloasă a medicilor de familie este eliberarea de reţete medicale compensate sau gratuite fictive. Din registru cu pacienţi alege nume ale unor prezumtivi bolnavi. Completează reţetele în special cu medicamente scumpe şi mai greu de găsit. Se folosesc cu precădere pacienţi romi. În Berbeşti, Horezu, Drăgăşani, Bălceşti sute de rromi care nici nu au fost la control de luni de zile sunt folosiţi pentru completarea reţetelor. În complicitate cu un farmacist medical decontează aceste reţete.

De fapt le decontează farmacistul. Medical primeşte o parte din contravaloarea de piaţă a medicamentelor. Farmacia primeşte toţi banii de la stat. Medicamentele sunt scoase din inventar şi vândute ulterior la negru ( adică fără bon de casă), vândute unor medici la cabinete private tot la negru sau folosite pentru crearea unor stocuri de rezervă ce sunt aruncate pe piaţă în perioadele de sărbătoare sau noaptea când clientul nu mai aşteaptă bon de casă.

Soluţii morale prin reglementări legale

Acolo unde există lege ea trebuie aplicată. Nu contează că infractorul este doctor, judecător, poliţist, primar sau senator. Trebuie intensificate controalele iar DNA ar putea găsi clienţi care să acorde mită pentru pensionare exact ca în alte cazuri de altă speţă. Procuratura şi poliţia ar trebui să pună capăt evaziunilor fiscale iar cei de la finanţe ar trebui să se posteze la uşa medicilor să numere pacienţii şi apoi să facă control şi să numere chitanţele. Acolo unde nu există lege trebuie făcută.

Parlamentul ar trebui să adopte o măsură legislativă prin care oricărui medic care profesează într-o unitate de stat să i se interzică să practice meseria şi privat. Să se acorde un timp în care să aleagă varianta care le convine. În spitale ar trebui să se creeze condiţii ca acei medici care doresc venituri suplimentare să lucreze după program, contracost. Dar banii ar trebui încasaţi de spital de la pacienţi. Medicii ar urma să primească o cotă parte din încasări , tarifele ar fi mai acceptabile iar statul ar câştiga nişte bani care ar rămâne tot în sănătate.

Farmaciştilor care eliberează reţete gratuite altor persoane decât celor trecute pe reţetă ar trebui să li se interzică dreptul de a profesa iar unitatea respectivă ar trebui sancţionată cu amendă drastică. Stomatologii ar trebui obligaţi să ţină un registru cu fiecare pacient, cu tratamentul efectuat, banii percepuţi iar acei care sunt depistaţi că nu trec fiecare pacient în registru ar trebui amendaţi corespunzător. Aceste soluţii pot fi completate cu altele de către specialişti. Dar este inadmisibil ca dintre atâţia infractori cu halate albe organele abilitate să nu fie în stare să trimită măcar unul pe lună în judecată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

One comment on “Mii de medici s-au transformat în infractori”

 1. Un medic concediat de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sanpetru, dr. Horia Ionut Leoveanu, a facut dezvaluiri socante despre modul in care sunt tratati bolnavii, teroarea sub care lucreaza personalul si abuzurile care se fac. -Cadavrele erau tinute intr-o camera dezafectata a sectiei de la parter, timp mai multe zile, pacientii erau tratati numai de TBC, chiar daca aveau si alte afectiuni, iar externarile se faceau preferential-, spune Leoveanu. Acestea sunt insa doar o parte din neregulile descrise de Ionut Leoveanu.

  Medicul Horia Ionut Leoveanu a fost angajat la Spitalul TBC din Sanpetru in iunie 2000. Nu este pneumolog, dar are specializare in medicina generala. Sustine ca medicul Gheorghe Lupu l-a impiedicat sa-si faca meseria. -Am fost efectiv sechestrat in cabinet. Nu puteam examina nici un bolnav si nici sa fac vreo mentiune in fisa. Am observat apoi neregulile la medicamente. Pacientii primeau doar tratament pentru TBC. Daca aveau si alte afectiuni, nu erau tratati. Medicul Lupu ridica din sertare medicatia primita de bolnavi pentru alte afectiuni-, sustine dr. Leoveanu.

  Acuzat de omor

  -Am avut un pacient pe nume Andreuca. Suferea de hipertensiune. I-am prescris medicamente pentru aceasta boala. Medicul Lupu a sistat tratamentul dupa trei zile. Starea pacientului s-a inrautatit. Medicul Lupu i-a prescris Furosemid, dar a fost prea tarziu. Bolnavul a facut un accident cerebral. A fost transferat la Neurologie, unde a decedat-, continua medicul Leoveanu. Cazurile sociale nu prezentau interes pentru Spitalul TBC. -Medicul Lupu a refuzat sa efectueze controale pacientilor considerati cazuri sociale. Spunea ca oricum mor si ce conteaza un tigan in minus. Aceste cazuri mi se repartizau mie. Am fost nevoit sa apelez la colegii de alte specialiatti pentru a transfera acesti bolnavi la alte unitati spitalicesti pentru a primi tratament-, spune medicul concediat.

  Morga in salon

  O alta problema strigatoare la cer, afirma medicul Leoveanu, se refera la cazurile terminale sau la pacientii decedati care nu aveau acte de identitate. -Cadavrele era tinute intr-o camera dezafectata a sectiei de la parter, timp de mai multe zile. Am vazut cu groaza cum un om slab ca batul se umfla ca un balon. Ca sa nu mai vorbim de miros si de focarul de infectie-.

  Personalul, redus la tacere

  Medicul spune ca intreg personalul este terorizat. -Toata lumea tace, desi multi stiu ce se intampla. Angajatii au fost obligati sa plateasca din banii lor costul examenului periodic. Proviziile de iarna ale medicului Lupu erau facute de bucataresele spitalului. De multe ori a luat muncitorii de la spital ca sa-i construiasca lui casa. Isi crestea porcii cu resturile de alimente de la spital. Prin tot spitalul se plimbau caini. Am fost la un pas sa iau paduchi. Spitalul a primit o amenda substantiala de la Sanepid, bani care au fost imputati personalului. Fiecarui angajat i s-au retinut din salariu 150.000 – 200.000 de lei-, a mai spus medicul.

  Externari preferentiale

  Spitalul din Sanpetru nu mai are de doi ani o ambulanta proprie. -Bolnavii isi duceau analizele cu masina personala. Si externarile se faceau preferenaial. Daca un bolnav era descoperit in stare de ebrietate, trebuia sa-l externezi. Mergeau apoi la medicul Lupu in dispensar, dadeau ceva si erau din nou internati. Medicul Lupu a efectuat mai multe garzi decat este legal. I-a obligat pe unii dintre colegi sa i le cedeze. Astfel putea lua doua salarii, desi incalca legea-, a mai spus medicul.

  Frig in saloane

  Desi exista o dispozitie de la Casa de Asigurari de Sanatate, bolnavii au fost lasati sa tremure de frig. -CNAS a dispus furnizarea de caldura de la inceputul lunii noiembrie, dar centrala termica a spitalului a fost pornita abia in 15 noiembrie, cu regim redus peste noapte. Bolnavii au inceput sa se planga, deoarece tuberculosii au mare nevoie de caldura. Cand am fost de garda, am cerut fochistului sa porneasca centrala pentru ca in saloane erau doar 17 grade-, povesteste medicul. Conducerea nu a facut nimic. Conducerea spitalului nu a luat nici o masura de remediere a problemelor. -L-am informat pe directorul Ciobanu, dar stia care este situatia. Mi-a spus ca asa este omul, nu are ce face. Apoi mi-a prezentat actul de concediere si mi-a spus ca de la 1 martie nu mai lucrez acolo-, afirma dr. Leoveanu.

  Scuze prin acuze

  Dr. Gheorghe Lupu spune ca intreaga poveste este o razbunare a dr. Leoveanu. -Din cauza lui am primit amenda de la DSP. A facut o sesizare si au venit in control chiar cand s-a terminat micul dejun si mesele nu erau inca sterse. Este adevarat ca amenda a fost platita din banii celor vinovati pentru asta-, a declarat ieri dr. Lupu.

  In privinta camerei mortuare, Dr. Lupu spune ca aceasta este dezinfectata dupa ce cadavrele sunt ridicate. Cat despre porcii despre care vorbea dr. Leoveanu, seful sectiei spune ca acestia sunt ai unor angajati care locuiesc in fostele cladiri ale spitalului. -Oamenii si-au facut gospodarie si isi mai cresc animale-, a explicat dr. Lupu.
  adela 21:14, 29 octombrie 2017 at
  nu am cuvinte sa descriu ce am simtit vizavi de acest nemernic ,in 2015 la stejaris a murit un om datorita incapacitatii acestui nemernic, eu m-am dus disperata la el i-am dat bani ,dar nu a facut absolut nimic,am vorbit cu bolnavii din salon si asa am aflat ca are tarif ,sunt revoltata ,dar acest criminal in halat alb inca profeseaza .colegiul medicilor ce rol are ???? mi-aș dori din suflet ca toti cei care sau intersectat cu acest zis doctor să scrie,să încercăm să luăm atitudine.

  CORNEL 10:35, 30 octombrie 2017 at
  Este adevarat,perfect adevarat.Din Sanpetru LUPUL OILOR A AJUNS LA STEJERIS iar LEOVEANU IN SOMAJ.Era tupeist si spunea de la obraz”totul costa”

  Adela 12:55, 30 octombrie 2017 at
  Bună ziua doamna, îl cunosc foarte bine pe doctorul Leoveanu, nu pot să vă spun prea multe, dar ceea ce vreau să știți este că e bine, chiar foarte bine.

  NICU STOIAN 13:12, 31 octombrie 2017 at
  Da stiu episodul cand doctorul Leoveanu a fost dat afara si a doua zi LUPU SI ANGELA au venit foarte devreme pe sectie si ne-au avertizat ca vine in inspectie MINISTRA BARTOS datorita lui LEOVEANU si sa ii multumim lui.A spus daca suflati ceva zburati cu totii din spital si va las sa muriti ca pe niste caini.Avea un ton rusofon si metalic.Era turbat si nervos.Toata lumea tremura si el il calomnia pe Dr.Leoveanu.Amenda sanepidului era pentru cheful lui de aniversare si nu pentru curatenie.Tinuse o masa in”sala coloanelor”,iar noi am fost invoiti in sat sa nu fim prezenti.El l-a omorat si pe Cornel Florescu un gropar care nu avea de unde cotiza si nu i-a scos apa din plamani.Intr-o zi i-a spus se gaseste cine sa te ingroape si pe tine.Leo era turbat cand ne vedea beti.Nu tolera chestia asta.A luat in vara lui 2000 un bidon de cola,era foarte cald si am mers la dansul la cabinet.S-a incruntat si mi-a spus acum iesi afara.A venit cu bidonul in salon.A pus la toti din salon cola si a tinut de un pahar si pentru dansul,a baut aceasta cantitate din sticla de fata cu noi fara teama ca „sunt microbi”.Cand a iesit din salon a spus”e ultima data cand faceti asta.Eu nu sunt Dr.Lupu”Lupu facea conservele de iarna cu fetele de la bucatarie,iar fructele din livada erau numai pentru el la fel ca si ajutoarele care veneau pentru spital.Erau garzi in care nici nu urca pe sectie.Am muncit cu bolnavii mai zdraveni toata vara la casa lui din Sanpetru.Avea mare pica pe Leoveanu.Singura asistenta care era ok cu domnul Dr.Leoveanu era GABI BOTA si fetele de la bucatarie.

  FLORIN 18:36, 13 decembrie 2017 at
  Perspectiva etichetării reprezintă o schemă legitimă de analiză a proceselor sociale,colegiale si deontologice medicale care influenţează experienţa educaţională şi contribuţiile unor asemenea procese la succes sau eşec în formarea colegilor mai tineri,mai ales a viitorilor medici,,plasând cauzalitatea ultimă a succesului sau insuccesului nu în afara şcolii,facultatii si bunei cresteri ci examinând ceea ce se petrece în interiorul unei colectivitati din lumea medicala. Teoria etichetării atrage atenţia, de exemplu, asupra variatelor mecanisme evaluative (atât formale, cât şi informale) ce operează în şcoală, asupra modurilor în care şcolile alimentează şi sprijină asemenea mecanisme, asupra felului în care reacţionează studentii medicinisti, care sunt rezultatele în ceea ce priveşte interacţiunea interpersonală bazată pe modul în care aceste mecanisme 1-au evaluat pe fiecare dintre studenti şi cum. În timp, consecinţele faptului de a avea o anumită etichetă evaluativă influenţează opţiunile oferite unui doctor DICTATOR,INUMAN,PUS PE CAPATUIALA SI JAF.DE UNDE AI AVUT BANII GREI PENTRU CONACUL DIN SANPETRU.VA VENI O ZI CAND VEI PLATII NEMERNICIILE FACUTE DOCTORE LUPU GHEORGE TUDOR.

  FLORIN 19:12, 13 decembrie 2017 at
  Omul este un izvor de gânduri, de trăiri şi de sentimenteDE DURERE SI BOALA UNEORI NECRUTATOARE SI TERMINALA.. Nimeni nu a încercat să numere câte sentimente există în sufletul unui om in pragul mortii pentru că acestea nu se pot număra, căuta sau accesa, deoarece nimeni şi nimic nu au dreptul să le distrugă, umilească, mutileze şi şă-şi bată joc de ele.Doctorul LUPU GHEORGHE TUDOR,un venetic fara inima,si-a umilit colegul mai tanar si si-a calcat sfantul juramant a lui HIPOCRATE CARE POATE NU SE DEPUNE IN BASARABIA.
  Nimeni nu are dreptul să se joace cu ele, cu vorbele şi cu tot ce ar distruge acest izvor curat… ”sentimentul sufletesc”, mai ales când este al aproapelui tău, deoarece acestea sunt lucruri care dor şi dor foarte tare, iar cicatricile rămase sunt ireparabile; pentru totdeauna, lasă sechele şi traume. Distrugerea sentimentală a unui om, a celui drag şi apropiat este aidoma unei ”condamnări la moarte”, o condamnare înceată, dar foarte sigură, iar esenţa vieţii ar fi liniştea şi împlinirea sufletească.
  OARE ACEST DOCTOR LUPU CU UNTERIBIL CONAC AVEA SUFLET?

  UN GRUP DE FOSTI BOLNAVI CARE MAI TRAIM 14:15, 19 decembrie 2017 at
  Se cade sa spunem LA MULTI ANI DOMNULUI DOCTOR LEOVEANU T.IONUT HORIA!Lui Lupisor ce sa ii putem ura:un alt si nou conac,garzi sau zgarzi suficient de multe,o armata de slugi care sa aiba grija de VILA-CONAC,baietii in posturi cheie cu bani multi,spalati sa nu se infesteze de TBC,ajutoare daca mai vine prin tara Domnul Valentin,gratare pe Lempes!Ne cerem scuze dragul si iubitul nostru Domn Doctor IONUT HORIA T.LEOVEANU ca am fost atat de rezervati si saraci in urari dar domnia dumneavoastra oricum erati doctorul saracilor si erati multumit si asa……Principalul LUCRU ESTE SA NE FITI SANATOS SI MAI URCATI PRIN STEJERIS SI/SAU SANPETRU caci vorba ceea romaneasca”nu mor caii cand vor cainii”,inca suntem suficienti care sa va aparam!Cu drag sa va bucurati de viata,de ziua de maine si sa ramaneti acelasi om milos,ajutator,saritor si sufletist.Va meritati meseria aleasa si nu mai plecati urechea la ce spun tot felul de fraieri si cozi de topor(slugi,slujitori,vistiernici si alte specimene obisnuiti sa pupe dosul dar nu al mainii…..)

 • PUBLICITATE

 • PARTENERI MEDIA

 • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

  Web Design by DowMedia

  Ne gasiti si pe