Alunecări de teren masive din cauza tăierii pădurilor

miercuri, 1 aprilie 2009

Dezastru ecologic!

Alunecări de teren masive din cauza tăierii pădurilor

Alunecările de teren din ultimii ani, dar şi defrişările masive din Vâlcea au făcut ca, la ora actuală, în majoritatea localităţilor din judeţ alunecările să fie active şi să provoace pagube însemnate, prin afectarea unor poduri, dar şi drumuri comunale şi judeţene.

Tăierea pădurilor, crimă pentru mediu

În prezent, peste 70 de poduri şi drumuri din întreg judeţul Vâlcea sunt afectate de alunecările de teren. Majoritatea alunecărilor se înregistrează în dealurile subcarpatice, din cauza solului care favorizează aceste fenomene, dar şi din cauza tăierilor masive de arbori în acele zone. De la începutul anului, la Vâlcea au avut loc mai multe reactivări ale alunecărilor de la Băile Olăneşti unde partea stângă a Drumului Judeţean 656 a fost afectată de alunecările de teren din anii precedenţi şi în comuna Alunu unde partea carosabilă a DJ 605 a fost de asemenea afectată, circulaţia în zonă desfăşurându-se în momentul de faţă anevoios. În zona Berislăveşti, la limita cu judeţul Argeş circulaţia de pe drumul judeţean este întreruptă temporar, iar în comuna Grădiştea a fost afectată platforma drumului, iar linia de energie electrică este pusă în pericol.

Alunecări reactivate

Alte alunecări active în judeţ sunt la Bujoreni, Grădiştea, Livezi, Mateeşti, Măciuca, Milcoiu, Muereasca, Oteşani, Păuşeşti Măglaşi, Stroeşti, Tomşani sau Vlădeşti. La Bujoreni, în satul Malul Vârtop a fost afectată platforma DC Bujoreni - Bogdăneşti pe o lungime de 20 de metri, linia de joasă tensiune prin înclinarea unui stâlp, fiind afectate o gospodărie şi o anexă gospodărească. La Mateeşti, frontul de alunecare al haldei Panga Nord s-a dezvoltat spre malul stâng al pârâului Tărâia, pe o lungime de aproximativ 150 de metri şi o adâncime de aproximativ 40 de metri, albia fiind obturată pe aproximativ 40 de metri.

La Măciuca, alunecarea înaintează spre trei locuinţe, iar la Muereasca s-a reactivat alunecarea masivă de teren pe malul drept al pârâului Muereasca, existând pericolul de obturare a pârâului. În comuna Oteşani, în satul Cârstăneşti, punct David, apele pârâului Luncavăţ au răsturnat casetele care făceau parte din apărarea de mal, existând pericolul de eroziune a malului pe care se află platforma drumului DN 65 C Horezu – Craiova, iar la Păuşeşti - Măglaşi, în satul Ulmeţel, punctul eroziunea a afectat platforma DJ 651 Păuşeşti- Măglaşi – Stoeneşti. În Tomşani, drumul comunal 148 Bogdăneşti- Rovine a fost afectat şi el de  o alunecare de teren.

Drumul asigură legătura între satul Bogdăneşti şi DN 67 pentru 180 de gospodării. În comuna Vlădeşti, satul Vlădeşti, cătunul Valea Ursului, zonă cu istoric în alunecări, se manifestă o alunecare de teren pe o suprafaţă de aproximativ 20 de hectare, care a antrenat platforma drumului comunal 62 Vlădeşti – Valea Ursului. La capătul aval  lucrării de consolidare a DC 62 Vlădeşti – Valea Ursului s-a produs o alunecare de teren care a antrenat carosabilul pe toată lăţimea, extinzându-se în amonte, până în aproprierea unor locuinţe aflate la aproximativ 10 m, 25 m şi respectiv 30 m, de capătul amonte al lucrării. În aval de drum, alunecarea are o lungime de aproximativ 300 de metri.

Fonduri pentru reabilitarea a doar 15 drumuri

Chiar dacă autorităţile locale şi judeţene s-au preocupat de inventarierea tuturor localităţilor vâlcene care au avut de suferit de pe urma alunecărilor, acestea se pare că nu vor reuşi să reabiliteze în totalitate drumurile sau podurile afectate, din lipsă de fonduri. „În prezent, cu fondurile de care dispunem, nu putem  să refacem decât 15 drumuri, însă în Vâlcea 77 de drumuri şi poduri trebuie refăcute pentru ca viaţa oamenilor să nu fie pusă în pericol, mai devreme sau mai târziu”, a declarat Remus Grigorescu, prefectul judeţului Vâlcea.

Situaţia reabilitării drumurilor judeţene sau comunale din Vâlcea este cu atât mai dificilă cu cât suma estimată pentru cele peste 70 de drumuri ar fi de 880 miliarde de lei vechi, sumă de care Vâlcea nu dispune în momentul de faţă. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea s-a arătat totuşi încrezător în Guvern. „Numai prin insistenţa celor două instituţii pe lângă Guvern poate vom obţine anumite sume de bani pentru repararea drumurilor”, a menţionat Dumitru Persu.

Apel către primarii vâlceni

Conducerea Instituţiei Prefectului Vâlcea a cerut tuturor primarilor din Vâlcea ale căror localităţi au fost afectate de alunecările de teren să încerce accesarea de fonduri europene pentru drumuri, pentru a suplini lipsa de bani. „Situaţia este destul de critică şi cred că va trebui să depunem toate eforturile pentru a obţine fonduri măcar pentru o parte dintre cele mai afectate drumuri. Cred că şi primăriile ar trebui să realizeze anumite proiecte pentru a accesa fonduri. Numai aşa vom putea reabilita o mare parte a drumurilor.

Autorităţile locale ar trebui să facă tot posibilul pentru a iniţia astfel de proiecte”, a menţionat prefectul Remus Grigorescu. Reprezentanţii Prefecturii Vâlcea susţin faptul că banii insuficienţi pot folosi doar pentru a se repara drumuri mai puţin afectate de alunecări dar, în momentul în care vor avea loc noi alunecări de teren şi vor trebui evacuate anumite persoane, vor fi şi mai multe drumuri afectate, iar sumele de bani nu vor mai fi suficiente.

Direcţia Silvică Vâlcea, luată la rost

Unul dintre motivele principale pentru care alunecările de teren din judeţ sunt încă active este defrişarea masivă, lucru subliniat şi de vicepreşedintele CJ Vâlcea, Dumitru Persu. Acesta susţine că în diferite zone ale judeţului încă se taie masiv pădurea. „Am constatat cu stupoare că între localităţile Popeşti-Şirineasa, pe Cotoşmanu se defrişează în neştire. Se taie copacii fără să mai ţină nimeni cont de nimic. Terminaţi cu defrişările acolo!”, a subliniat Dumitru Persu. În acest sens, vicepreşedintele CJ Vâlcea a cerut Direcţiei Silvice Vâlcea să ia măsuri în acest sens, pentru a contribui şi această instituţie cu ceva la reducerea alunecărilor de teren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe