DNA a aruncat un nou dosar pe capul primarului Gutău

duminică, 15 februarie 2009

DNA a aruncat un nou dosar pe capul primarului Gutău

• primarul Râmnicului a menţionat că diferenţa care apare în comunicat de 530.000 lei între preţul de ofertă al locurilor de joacă şi cel de achiziţie efectivă de către municipalitate îl reprezintă costurile cu transportul din Bulgaria, taxele vamale, TVA de 19%, montajul în Râmnicu Vâlcea şi materialele auxiliare
Exact în ziua în care preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat decretul de prelungire a mandatului lui Daniel Morar în fruntea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Biroul de Informare şi Relaţii Publice al instituţiei arunca pe piaţă următorul comunicat de presă: „Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
Gutău Mircia - primar al municipiului Rm.Vâlcea, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial;
Mesea Nicolae - consilier juridic la Primăria municipiului Rm.Vâlcea în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată;
Georgescu Ion - administrator la SC DANCOMAR SRL Rm. Vâlcea, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt: În perioada mai-iunie 2005, inculpatul Gutău Mircia, în calitate de primar al municipiului Rm.Vâlcea, împreună cu inculpatul Mesea Nicolae, consilier juridic, cu intenţie şi-au exercitat în mod defectuos sarcinile de serviciu, prin iniţierea şi derularea unei proceduri de achiziţie publică având ca obiect „Dotări locuri de joacă pentru copii”, cu încălcarea normelor legale.

Astfel, primăria Rm Vâlcea, în calitate de autoritate contractantă, a încheiat cu firma SC DANCOMAR SRL Rm. Vâlcea, reprezentată de inculpatul Georgescu Ion, 6 contracte de furnizare de produse, achiziţie „Dotări locuri de joacă pentru copii”, deşi s-a derulat o singură procedură prin cerere de ofertă, stabilindu-se achiziţionarea unui singur loc de joacă. Primăria a plătit pentru componentele celor şase locuri de joacă suma de 852.636 RON, în condiţiile în care acestea au fost cumpărate de la o firmă din Bulgaria la preţul de 321.622 RON. Societatea cumpărătoare INTER GRUP COM SRL Rm. Vâlcea le-a revândut ulterior societăţii DANCOMAR SRL care le-a revândut Primăriei.

Prin interpunerea celor două societăţi comerciale, la care inculpatul Georgescu Ion este administrator, primăria Rm.Vâlcea a achitat către beneficiarul contractului de achiziţie publică suma de 531.014 RON, în plus faţă de suma plătită în mod real către furnizorul bunurilor din Bulgaria. Aceasta este valoarea avantajelor patrimoniale obţinute de coinculpatul Georgescu Ion cu ajutorul celorlalţi doi inculpaţi, prin societăţile interpuse, în detrimentul bugetului instituţiei publice.

Primăria municipiului Rm. Vâlcea avea posibilitatea ca  prin reprezentanţii legali să lanseze invitaţii-oferte de achiziţie direct de la firma din Bulgaria, despre ale cărei produse şi preţuri Gutău Mircea se informase înainte de lansarea procedurii de achiziţie publică, când s-a deplasat personal în Bulgaria împreună cu Georgescu Ion, administratorul firmei care avea să fie ulterior declarată câştigătoare a contractului de achiziţie publică.

Prejudiciul cauzat Consiliului local şi  Primăriei municipiului Rm.Vâlcea este de 545.568,11 lei RON, reprezentând diferenţa dintre totalul sumei achitate de autoritatea contractantă şi valoarea preţurilor medii de achiziţie ale locurilor de joacă de pe piaţă. În cauză au fost luate măsuri asigurătorii, în vederea acoperirii prejudiciului. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus confiscarea de la inculpaţi a sumei totale de 531.014 lei RON, obţinute ca avantaj patrimonial pentru sine sau pentru altul prin săvârşirea infracţiunilor. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Rm. Vâlcea”.

Referitor la aceste acuzaţii, primarul Mircia Gutău a ţinut să precizeze: ,,În ceea ce priveşte aberaţiile despre cazul DNA, care prevede un dosar din mai 2005, vreau să vă spun cu toată sinceritatea că nu voi face nimic care să pună presiune pe judecătorii vâlceni, pe care îi respect foarte mult. Tocmai de aceea, voi cere strămutarea procesului. Mă voi prezenta în instanţă şi voi arăta adevărul.

Cât despre faptul că am călătorit cu Ion Georgescu, nu cred că DNA interzice acest lucru. De asemenea intentarea procesului reprezintă o ultimă încercare disperată a liberalilor de a mă discredita. Ştiu că directorul economic din Primărie a sesizat aceste aspecte la sfaturile unor liberali, însă Dumnezeu nu doarme şi iată acum acest domn stă mereu prin concedii medicale.

Am încredere în justiţie, dar n-am încredere în DNA”. Primarul Râmnicului a menţionat că diferenţa care apare în comunicat de 530.000 lei între preţul de ofertă al locurilor de joacă şi cel de achiziţie efectivă de către municipalitate îl reprezintă costurile cu transportul din Bulgaria, taxele vamale, TVA de 19%, montajul în Râmnicu Vâlcea şi materialele auxiliare. (P.C.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe