Valoarea umană se vede în crize

miercuri, 7 ianuarie 2009

Valoarea umană se vede în crize

Anul 2009 va fi un an foarte dificil. Dar oamenii de caracter, adevăraţii luptători, adevăraţii ambiţioşi şi profesionişti se cunosc doar în astfel de situaţii de criză. În afaceri va conta mai mult decât oricând onoarea, cuvântul dat, seriozitatea. Contractele scrise vor conta mai puţin. Vor fi firme care vor da faliment tocmai datorită neseriozităţii partenerilor de afaceri. Vor fi firme care vor supravieţui printr-un efort conjugat al patronatului şi salariaţilor.

Vor fi oameni care vor lucra pe salarii mai mici doar pentru a ajuta o societate în care au făcut carieră, vor fi alţii care vor da bir cu fugiţii. În situaţiile de criză contează enorm relaţile personale şi încrederea, a bancherilor în unii clienţi, ai distribuitorilor în unele firme de comerţ, a comercianţilor în clienţi lor . Vor fi firme care vor fi sufocate din cauza neseriozităţi unor clienţi. Emiterea de facturi ce se transformă în facturi neîncasate este distructivă. Duce la probleme serioase datorită sistemului ilogic care te obligă să achiţi TVA înainte de a face încasarea. În perioadă de  criză contează câţi OAMENI cunoşti şi câţi te consideră pe tine OM.

La sfârşitul  anului trecut am aflat că firma noastră editoare cunoaşte Oameni. Recuperarea  banilor pe facturi emise este principala preocupare a tuturor din presa locală. Combinată cu încercările de a încheia contracte pe anul viitor. Numărul abonaţilor scade la toţi, numărul firmelor care fac contracte publicitare la fel. Toată lumea are probleme. Pe la prânz mă întâlnesc cu un OM. Are multe probleme. Cu societatea, cu instanţele, cu rudele foştilor parteneri, cu familia. Este amic al nostru dar firma sa nu a avut contract niciodată cu a noastră.

Mă opreşte  şi mă întreabă cum ne decurcăm. Este la curent cu toată situaţia din economie, din presă, din politică. Schimb câteva cuvinte şi mă pregătesc să plec. Mă opreşte, mă ţine de braţ şi îmi spune : „ Treceţi vă rog luni pe la sediul meu. Nici eu nu o duc foarte bine dar vreau să închei un contract de publicitate cu dumneavoastră, pentru anul viitor, să vă ajut. Cred că este important ca ziarul acesta să rămână pe piaţă, să spună adevărul. Cred că este important ca firme ca ale mele să vă ajute în această perioadă pentru că dacă ar dispărea ziarele cu atitudine de pe piaţă clasa politică şi administraţia vor deveni şi mai corupte!” Îi mulţumesc şi plec.

Toată ziua apoi mă gândesc la gestul acestui om. Acum îl înţeleg perfect pe bunicul meu care traversa jumătate din Sibiu pentru a cumpăra pâine de la un anumit brutar. Era brutarul al cărui tată îi dăduse, cu mulţi ani înainte, pâine pe datorie timp de multe luni bunicului meu. Oamenii adevăraţi se cunosc în momentele de criză. Pentru că nu-i aşa  de Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul, Mircea, Avram Iancu, Ţepeş, nu ar fi ştiut nimeni nimic azi dacă nu domneau în perioade extrem de dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe