Remus Grigorescu, cel mai tânar prefect din istoria judetului

duminică, 11 ianuarie 2009

Remus Grigorescu, cel mai tânar prefect din istoria judetului

Social democratii au votat saptamâna trecuta, în cadrul Comitetului Executiv al PSD viitorul prefect al judetului Vâlcea. Desi initial în cursa pentru Prefectura erau înscrisi mai multi reprezentanti ai partidului, numai doi au ajuns sa depinda de votul colegilor. Rând pe rând, pretendentii la fotoliul de prefect au renuntat la nominalizare din diverse motive.

Perdantii

Tânarul consilier judetean, Costi Radulescu a declarat în cadrul sedintei ca nu doreste sa fie numit prefect atâta timp cât functia nu este una politica.

Primarii PSD, reprezentanti de marca ai partidului si liderii PSD s-au adunat pentru a pune capat competitiei dintre ªtefan Prala si Remus Grigorescu, cei doi pesedisti ramasi în cursa pentru Prefectura. Dupa câteva ore de discutii, social democratii au trecut la vot. Prefectul a fost ales prin vot secret si democratic. Alegerea lui Grigorescu a fost o surpriza de proportii, acesta câstigând batalia interna în fata colegului sau, cu 40 de voturi pentru, în timp ce ªtefan Prala a obtinut numai 23 de voturi.

Ascensiune fulminanta

Remus Grigorescu este probabil singurul politician vâlcean care, desi a pierdut alegerile parlamentare din 30 noiembrie cu un scor destul de mic, s-a trezit peste noapte europarlamentar. Functia i-a revenit dupa ce mai multi europarlamentari pesedisti s-au retras din Parlamentul European, lasându-i cale libera vâlceanului Grigorescu. Acesta a uitat astfel de niste alegeri esuate si a încercat sa-si faca auzita vocea în Parlamentul European. Grigorescu este licentiat în stiinte economice, fiind absolvent al Academiei de Studii Economice / Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica economica.

Este membru PSD din 1998, între anii 2000-2006 ocupând functia de vicepresedinte al organizatiei Judetene de Tineret PSD Vâlcea. Timp de patru ani, între 2004 si 2008 a activat  în Consiliul Local al municipiului Râmnicu Vâlcea. „Sunt foarte emotionat, pentru mine este o mare onoare si sper ca acest vot acordat de colegii mei sa se concretizeze în realizari marete.

Îi multumesc colegului meu pentru sustinere  si vom fi în continuare prieteni”, a declarat Remus Grigorescu. Nominalizatul spune ca primul lucru pe care îl va face atunci când va fi instalat în functie va fi sa analizeze problemele cu care se confrunta judetul. Acesta  i-a asigurat pe toti cei care i-au acordat votul de încredere ca usile Institutiei Prefectului le vor fi mereu deschise.

Prala, esec dupa esec

Competitorul lui Grigorescu a acceptat însa cu greu a doua înfrângere, dupa ce, anul trecut a pierdut la mustata alegerile parlamentare. Cu câteva zile în urma ªtefan Prala era aproape convins ca primarii PSD îi vor acorda votul de încredere. „Cred ca sunt potrivit pentru aceasta functie, am un master în administratia publica locala si am reusit în lupta cu PNL, iar asta înseamna  ceva.

Am plecat de la zero, am condus unitati, oameni, au fost vremuri în care am asigurat locuri de munca. De câtva timp am abandonat afacerile pentru ca mi-am dorit altceva. În acest moment nu sunt un om care sa fie avar dupa bani sau bogatie materiala. Am asigurat pâna acum familiei o situatie financiara. Mi-am dorit din 89 sa fac politica, am cautat profesionalismul. Sunt pregatit sa reprezint judetul Vâlcea în Institutia Prefectului pentru ca este extensia Guvernului în teritoriu”, spunea Prala în urma cu câteva zile înainte.

Acesta a declarat ca s-a hotarât sa intre în competitie dupa ce mai multi primari vâlceni l-ar fi îndemnat sa faca acest pas. „Daca va veni cineva care sa poata face mai mult decât mine, ma înclin”, spune Prala. Cu toate acestea, social democratul si-a felicitat colegul care a câstigat detasat lupta interna. „Le multumesc celor care au avut încredere în mine, îi doresc lui Grigorescu mult succes si îl asigur ca vom ramâne aceiasi prieteni buni”, a concluzionat Stefan Prala.

Si presedintele Consiliului Judetean, Ion Cîlea i-a promis tot sprijinul noului prefect si i-a urat succes în noua cariera. „Este cel mai bun candidat al nostru pentru aceasta functie, dovada faptul ca a întrunit de doua ori mai multe optiuni decât urmatorul candidat, în rândul membrilor Comitetului Executiv al organizatiei noastre judetene. Este un om tânar, specialist în economie, foarte bine pregatit, cadru universitar. Singurul lucru pe care i-l recomand este sa aiba mai multa fermitate", a declarat Ion Cîlea, presedintele PSD Vâlcea.

Mobilitatea, motiv pentru schimbari politice a unor înalti functionari publici

Remus Grigorescu nu a urmat însa programul de formare si perfectionare organizat de Institutul National de Administratie sau alte cursuri postuniversitare echivalente. Impedimentul ar disparea, spun surse din PSD, în cazul în care Parlamentul ar modifica Legea 340/2004, care conditioneaza includerea în corpul prefectilor de absolvirea cursurilor de perfectionare în administratie, de îndeplinirea în prealabil a unui mandat de deputat sau senator, ori de obtinerea unui doctorat în stiinte juridice.

Schimbarea prefectilor actuali va fi facuta cel mai probabil prin invocarea principiului mobilitatii, democrat-liberalii de la organizatia centrala neluând în calcul modificarea Legii privind institutia prefectului în sensul repolitizarii functiei, în ciuda propunerii în acest sens venita de la PSD. O solutie ar fi mutarea actualilor prefecti pe functii de inspectori sau, în anumite cazuri, subprefecti. Sursele democrat-liberale au mai aratat ca aducerea unor oameni noi este înca posibila deoarece Corpul înaltilor functionari publici nu este completat în totalitate si Guvernul actual nu este în situatia de a roti pe functii aceiasi oameni.

Legea 188/ 1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, contine un capitol distinct privind „modificarea, suspendarea si încetarea raportului de serviciu" al functionarilor publici, care precizeaza ca acestia pot fi schimbati din functie prin delegare, detasare, transfer sau mutarea în cadrul altui compartiment al autoritatii sau institutiei publice. Potrivit legii, „transferul, ca modalitate de modificare a raportului de serviciu, poate avea loc în interesul serviciului".

Depolitizarea institutiei prefectului, prin acordarea prefectilor statutul de înalt functionar public a fost sustinuta si introdusa prin lege de Guvernul Aliantei D.A prin HG din 14 decembrie 2005. Modificarea legii institutiei prefectului a facut parte din pachetul de legi privind reforma în administratia publica sustinut de Ministrul Administratiei si Internelor la acea vreme, Vasile Blaga. În momentul parafarii Protocolului de colaborare PSD-PDL, reprezentantii celor doua formatiuni politice au sustinut ca intentioneaza sa-si împarta , la nivel local, inclusiv functiile de prefect, respectând culoarea politica a presedintelui Consiliului Judetean.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe