Peste 20 de hackeri, trimisi în judecata la Vâlcea

duminică, 11 ianuarie 2009

Peste 20 de hackeri,

trimisi în judecata la Vâlcea

Peste 20 de persoane au fost trimise în judecata pentru comiterea mai multor fraude informatice pe eBay. Procurorii Biroului DIICOT Vâlcea au finalizat cercetarile si au dispus trimiterea în judecata a 22 de inculpati, dintre care 19 în stare de arest preventiv si trei cu obligarea de a nu parasi localitatea.

Gruparea lui Romeo Chita, dupa gratii

„Din cercetarile efectuate a rezultat ca pe raza judetelor Vâlcea, Teleorman, Sibiu si a municipiului Bucuresti functiona o grupare organizata extinsa, cu legaturi si în strainatate (Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Italia), ce avea ca scop comiterea de fraude informatice, asociate fie cu înselarea victimei, fie cu efectuarea de transferuri neautorizate de fonduri banesti, activitati urmate de facilitarea repatrierii sumelor astfel rezultate", se arata într-un comunicat al Directiei de Investigare a Fraudelor.

Anunturi false

Pentru derularea activitatilor infractionale, inculpatii foloseau trei modalitati de operare distincte. În primul rând, fie postau anunturi de vânzare a unor bunuri pe care în realitate nu le detineau si determinau victimele sa achizitioneze bunurile si sa efectueze plata pretului fie prin sisteme de transfer rapid de bani (Western Union, Money Gram) sau depuneau în conturi bancare, pe nume fictive de beneficiari.

Aceste identitati fictive erau folosite de membrii gruparii, deplasati în strainatate în scopul ridicarii sumelor transferate de victime. O a doua modalitate era postarea, pe site-uri specializate în comertul electronic, a unor anunturi de vânzare pentru bunuri pe care, în realitate, nu le detineau, în locul folosirii sistemelor uzuale de garantare a tranzactiilor on-line (tip escrow), autorii determinau victimele sa faca depozite temporare, prin sisteme de transfer rapid de bani tip Westerne Union sau Money Gram, pe numele unor persoane de încredere, cu posibilitatea anularii transferului în cazul neacceptarii bunului de catre cumparator.

O alta optiune pentru comiterea faptelor a constat în efectuarea de transferuri neautorizate din conturile bancare ale unor societati straine în conturi controlate de autori, intrarea în posesia acestora fiind realizata prin transferuri repetate ale sumelor obtinute ilicit, cu ajutorul altor participanti.

Prejudiciu apreciabil

Prejudiciul creat prin faptele inculpatilor se ridica la suma de 1.260.304 dolari în cazul fraudei informatice asociata cu furtul (12 victime) si la 138.896 dolari, 91.780 AUD si 6 247 GBP, în cazul fraudei informatice asociata cu înselaciunea (55 victime).
Compania eBay Inc. a formulat, de asemenea, sesizari privind detinerea fara drept de date ale unor conturi eBay valide (user id si parola), compromiterea unor conturi eBay si accesarea fara drept a platformei eBay. Pe parcursul urmaririi penale, în vederea repararii pagubei produsa prin infractiune, au fost dispuse masuri asiguratorii, prin instituirea sechestrului asupra unor sume de bani si a unor bunuri mobile si imobile ale inculpatilor.

Cauza a fost trimisa spre competent solutionare Tribunalului Vâlcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe