Parlamentarii vâlceni, saraci lipiti pamântului sau milionari în euro

miercuri, 14 ianuarie 2009

Parlamentarii vâlceni, saraci lipiti pamântului sau milionari în euro

Cei noua parlamentari vâlceni, nevoiti sa-si faca publice zilele trecute declaratiile de avere se declara saraci, în ciuda faptului ca unii dintre ei conduc masini de lux si locuiesc în case care nu apar în ... umilele declaratii. Printre cei care se dau cei mai saraci se numara si Laurentiu Coca, iar în topul celor avuti se înscriu mai ales întreprinzatorii particulari, pe primul loc situându-se Constantin Mazilu.

Senatorul Coca, printre saraci

Social-democratul Laurentiu Coca este, conform declaratiei de avere, cel mai sarac senator din Vâlcea, si chiar din tara. Desi este vazut mereu la volanul unui jeep, din declaratia sa de avere reiese ca nu detine terenuri, conturi în banci, bijuterii sau alte obiecte de valoare. De asemenea, Coca declara ca nu ar fi actionar în vreo firma si nici membru în vreun consiliu de administratie.

Pesedistul trece în declaratie un apartament de 79 de metri patrati în Râmnicu Vâlcea si un Mercedes din 1992. Ca sa-si sustina campania electorala din noiembrie, Coca s-a împrumutat pe 10 ani, cu 700 de milioane lei de la BCR. În 2008, pesedistul a încasat 250 de milioane ca asistent al europarlamentarului Rovana Plumb, la care se adauga salariul sotiei de 180 de milioane de la Directia Apelor Olt.

Frâncu, terenuri mostenite

Senatorul liberal Emilian Frâncu a declarat ca a mostenit patru terenuri în judetul Alba, doua agricole (2,8 hectare în comuna Radesti si un hectar în Gâlda de Jos), iar restul forestiere (0,5 hectare în Radesti si 0,3 hectare în Gâlda de Jos). La acestea de adauga trei apartamente în Râmnicu Vâlcea, de doua, patru si cinci camere, cumparate sau mostenite. La capitolul „masini”, Frâncu declara un Ford Focus cumparat în leasing pe trei ani în 2006.

Cunoscut drept un colectionar pasionat, senatorul liberal declara ca detine obiecte de arta si religioase, respectiv icoane, tablouri, bijuterii, timbre si carti rare de câteva sute de milioane de lei, dintre care cele mai vechi sunt din 1960. Anul trecut, liberalul a încasat 60.000 de lei de la Camera Deputatilor, la care s-au adaugat 95.000 de lei încasati de sotia sa de la cabinetul medical particular la care este actionar unic. Frâncu este presedinte al Fundatiei Vâlcea 1 si al Asociatiei Filatelistilor Vâlcea.

Jurcan, actionar la doua societati

Senatorul democrat-liberal Dorel Jurcan declara ca detine un teren forestier de 5.000 de metri patrati în Râmnicu Vâlcea, cu o valoare de impozitare de 60.000 de lei si un apartament de 150 metri patrati cumparat în 1994, conduce un Mercedes ML cumparat în urma cu 7 ani în leasing, dar detine si bijuterii mostenite sau cumparate de 9.000 de euro. Jurcan declara ca datoreaza la CEC, pâna în anul 2033 suma de 35.100 de euro. În privinta veniturilor, el declara ca a încasat 90.000 de lei de la Senat, la care se adauga salariul sotiei. În declaratia de interese, Jurcan mentioneaza ca este actionar la societatile SC Dovali SRL (80%) si SC Dolex Com SRL (20%).

Constantin Mazilu, în topul parlamentarilor vâlceni

Om de afaceri, deputatul proaspat-ales Constantin Mazilu este în top în ceea ce priveste averea printre deputatii vâlceni. Acesta declara ca detine doua terenuri intravilane  de 500, respectiv 1.300 de metri patrati în comuna Chiajna cumparate în 2001 si 2007 si un altul la  Lapusata, de 5000 de metri patrati, cumparat în 2002. Deputatul are doua locuinte de 900, respectiv 300 de metri patraâi în Chiajna si Lapusata, dar si un apartament de 98 de metri patrati în Râmnicu Vâlcea.

La acestea se adauga bijuterii de 30.000 de euro. Mazilu a încasat anul trecut Constantin Mazilu a încasat salariu si dividende de aproape 400.000 de lei de la firma pe care o administreaza, Ghecon Construct SRL, dar a si împrumutat bani de la câteva persoane fizice (aproximativ 350.000 de euro). Deputatul este actionar în patru societati importante: Ghecon Construct (90%) – parti sociale de 720.000 de lei; Ngovia Company (19%), Mineral Consulting (19%) si Tec Industries Solutions (40%).

Buican, printre modesti

Alaturi de Laurentiu Coca, deputatul liberal Cristian Buican este unul dintre cei mai modesti parlamentari. Aflat la primul mandat, acesta detine un teren agricol de 5.000 de metri patrati la Mihaesti, cumparat anul trecut cu 20.000 de lei, un autoturism Renault, un cvadriciclu Barossa si o remorca, toate trei cumparate între anul 2000 si 2007. Cristian Buican a încasat anul trecut 28.000 de lei de la Consiliul Judetean Vâlcea, 9.000 de lei de la Colegiul National „Matei Bararab”, unde a predat în învatamânt si 5.000 de lei ca membru al AGA Acvarim, la care se adauga si salariul sotiei sale, inspector general adjunct la ISJ Vâlcea si profesor la Colegiul „Matei Basarab”. Buican nu îsi declara participarea la vreo societate comerciala, desi este stiut în zona de nord a judetului ca ar controla cel putin o societate. În schimb, ceva mai modest, Buican declara numai pozitia sa de vicepresedinte al PNL Vâlcea.  

Bleotu, baronul de Dragasani

Vasile Bleotu, aflat la al treilea mandat de deputat a strâns o avere frumusica în orasul dintre vii. El are un apartament si o casa în Dragasani, precum si doua terenuri agricole, dintre care unul este la Giurgiu. În schimb, în declaratia sa nu apar masini sau colectii de arta si bijuterii, pentru care colegii sai au facut aproape o pasiune, dar Bleotul declara un depozit bancar de 350.000 de lei.

Anul trecut, el a încasat de la FGDSB Bucuresti peste 224.000 de lei în calitate de director economic al acestei structuri aflate în subordinea BNR. Veniturile familiei sunt completate si de sotia sa, care a încasat 40.000 de lei. În declaratia de interese, Bleotu mentioneaza ca este asociat la SC Simplon SRL Dragasani cu 10% din actiuni, dar si membru al Camerei Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România si al Camerei Consultantilor Fiscali din România.

Vladoiu, colectionar de bijuterii

Aurel Vladoiu, ca si majoritatea colegilor sai parlamentari dovedeste o pasiune pentru bijuterii. Desi declaratia sa este destul de „saraca”, deputatul PSD fiind la al doilea mandat în Parlament, Vladoiu declara totusi ca detine un teren intravilan (n.r. în declaratia proprie este mentionat ca terenul ar fi … „intraviran”) de 485 de metri patrati în Râmnicu Vâlcea, o casa de 270 de metri patrati „construita de familia Vladoiu”, dupa cum declara deputatul, cu o valoare impozabila de 750.000 de lei, dar si un apartament de 53 de metri patrati, „cumparat de familia Vladoiu”.

Cunoscut pentru zgârcenia sa, Aurel Vladoiu are bijuterii (n.r. în declaratie sunt trecute „bijuteri de familie, inele, cercei, bratari, lantisoare, ceasuri, etc.”, în valoare de 7.000 de euro, precum si un depozit bancar de 100.000 de lei. A încasat 53.566 de lei de la Camera Deputatilor în anul 2008, la care se adauga pensia sotiei sale. Vladoiu nu este asociat la societati comerciale, fiind doar membru fondator al Fundatiei „Niste tarani”, precum si membru în Consiliul Eparhial al Episcopiei Râmnicului.

Samoil Vâlcu, afaceri în sistemul medical

Democrat-liberalul Samoil Vâlcu, aflat la primul mandat, detine un teren de 1534 de metri patrati în intravilanul orasului Calimanesti, mostenit în 2001, doua apartamente în Bucuresti si Calimanesti, o casa în Calimanesti de 308 de metri patrati, mostenita anul trecut, dar si un spatiu comercial în Râmnicu Vâlcea, de 70,5 metri patrati.

El declara si un autoturism Peugeot 206. Axat pe afaceri în domeniul medical, Samoil Vâlcu recunoaste faptul ca este actionar la trei firme cu profil farmaceutic: Miosotis, Elixir si Primafarm, de la care a încasat în anul 2008 suma de 160.000 de lei, reprezentând salarii si dividende, la care se adauga si 7200 de lei, indemnizatia de consilier judetean, dar si veniturile consoartei.

Zamfirescu are case si terenuri

Al doilea deputat PD-L, Sorin Zamfirescu a facut rost în ultimii ani de o avere frumusica, formata din mai multe case si terenuri. Conform propriei declaratii, Zamfirescu detine trei terenuri în intravilanul localitatilor Ocnele Mari – 1.600 mp (cumparat împreuna cu afaceristul Nicolae Minea), Râmnicu Vâlcea – 650 mp, Calimanesti – 1.000 mp, plus 14 hectare de teren agricol în comuna Oltina, judetul Constanta. Zamfirescu detine de asemenea o casa de 280 de metri patrati în Râmnicu Vâlcea, un apartament în Bucuresti si o casa de vacanta la Calimanesti, de 65 de metri patrati si diferite bijuterii de 5 – 7.000 de euro.

Si el este detinatorul unor conturi bancare de 210.000 de lei, fostul primar al Râmnicului dovedind o situatie materiala de invidiat. De altfel, Sorin Zamfirescu este si actionar la doua societati comerciale: SC Diana SRL si SC Socom SA, iar anul trecut a obtinut nu mai putin de 35.000 de lei de la societatea Acvarim, plus o pensie de 24.000 de lei si venitul sotiei sale, de 36.000 de lei, încasat de la Spitalul Judetean si Sanmed.

Topul bogatasilor

De altfel, parlamentarii vâlceni nu sunt departe de „topul bogatilor” din întreaga tara. In privinta detinerii de case si vile de vacanta, Gabriel Oprea pare sa fie pe podiumul ministrilor în privinta averii, cu trei case de locuit, doua apartamente, doua case de vacanta si un spatiu comercial, la terenuri intra si extravilane primul loc este ocupat de Constantin Nita, ministrul pentru IMM-uri (sapte terenuri în intravilan, unul în extravilan si patru agricole), iar la bijuterii si obiecte de arta, parlamentarii vâlceni sunt „surclasati” de Adriean Videanu, care are bijuterii si ceasuri de 183.000 de euro, plus tablouri si alte obiecte de arta în valoare de 37.000 de euro. La depozite si investitii  Radu Berceanu este primul, cu 6.700 de lei; 806.100 de euro; plasamente de 425.000 de lei si  împrumuturi acordate de 350.000 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe