• Presedintele Ion Cîlea precizeaza ca

miercuri, 14 ianuarie 2009

PSD va trata cu maxima responsabilitate numirea de oameni în institutiile descentralizate

 • Ion Cîlea: „Din punctul nostru de vedere, acesti oameni trebuie sa îndeplineasca cumulativ trei conditii: o buna pregatire profesionala, moralitate si activitate în partid. Saptamâna viitoare vom relua discutiile cu reprezentantii PD-L si tot atunci cred ca se va semna si protocolul de colaborare”, ne-a declarat presedintele PSD Vâlcea, Ion Cîlea
- Petre Coman -

Dr. ing. Ion Cîlea a devenit presedintele Consiliului Judetean Vâlcea în luna iulie 2008, dupa ce timp de patru ani a detinut functia de vicepresedinte al aceleiasi institutii. Tot de aproape patru ani, Ion Cîlea conduce destinele Partidului Social Democrat – Filiala Vâlcea. La împlinirea a sase luni de la preluarea mandatului de sef al Consiliului Judetean Vâlcea, am încercat sa aflam care este situatia reala a infrastructurii rutiere, a lucrarilor de extinderea a retelelor de apa si canalizare, a obiectivelor culturale si sociale, precum si proiectele aflate în derulare sau în pregatire cu finantare europeana. Nu am omis nici problemele de pe Platforma Industriala Sud, precum si situatia negocierilor politice la nivelul judetului Vâlcea între PD-L si PSD.
• Care au fost principalele probleme pe care le-ati identificat la nivelul Consiliului Judetean Vâlcea în cele sase luni de la preluarea mandatului de presedinte al institutiei?

În primul rând, vreau sa va spun despre situatia pe care am gasit-o la obiectivul de investitii al Teatrului Anton Pann. Initial, fondurile alocate pentru lucrarea de constructii erau numai pentru ridicarea zidurilor si montarea acoperisului. Când am venit în fruntea Consiliului Judetean Vâlcea, am decis imediat dotarea cu mobilier si elemente ambientale a viitorului sediu al Teatrului Anton Pann, pentru ca aceasta cladire sa raspunda tuturor exigentelor de calitate.

Aici, am pus cap la cap toate problemele, sa identific ce materiale lipsesc din devizul general al investitiei. Am reusit ca pe 9 ianuarie sa organizez ultima licitatie pentru materiale la Teatrul Anton Pann, în valoare de 35 miliarde lei vechi fara TVA. Prin toate acestea, vreau sa aduc Teatrul Anton Pann la nivelul secolului XXI, astfel încât sa fie o cladire moderna. De asemenea, vreau sa va mai spun ca din momentul în care am venit la Consiliul Judetean am facut o expertizare a drumurilor judetene.

Dupa ce am realizat aceasta experizare am întocmit un program de reabilitare si modernizare a drumurilor judetene. Mi-am propus ca pâna la sfârsitul mandatului meu la Consiliul Judetean sa reusesc sa asfaltez aproape 240 de kilometri de drumuri judetene. Numai în ultimele sase luni, am reusit sa asfaltez 53 de kilometri de drumuri, din care 31 de km în ultimele trei saptamâni. Vreau sa va mai spun ca la momentul în care am venit în fruntea Consiliului Judetean, doar 38% din localitati avea retele de apa potabila, si 21% canalizare. În concluzie, am inventariat toate problemele de la nivelul judetului si am ramas deceptionat de ceea ce am descoperit.

• Ce proiecte cu finantare europeana aveti în derulare sau în pregatire la nivelul Consiliului Judetean Vâlcea?

Într-o colaborare cu primariile, am reusit sa depunem 46 de proiecte pentru introducerea apei potabile si canalizarii, precum si constructia si modernizarea de drumuri si poduri. Pe Ordonanta 7 s-au întocmit 42 de proiecte pentru constructia de baze sportive si sali de sport. De asemenea, am facut un inventar al proiectelor împreuna cu Directia de Integrare Europeana. Acum stim de unde plecam.

Avem 9 proiecte cu finantare europeana pentru asfaltarea a peste 130 de km de drumuri judetene, în special cele care leaga judetul Vâlcea de judetele limitrofe. Cele 9 proiecte vor fi finantate pe Axa 2 din cadrul Programului Operational Regional. Deja s-au întocmit studiile de fezabilitate si proiectele tehnice, avem aprobarea CRSEC si acum asteptam evaluarea finala. S-a semnat un prim contract pentru asfaltarea drumului Balcesti – Gorunesti în valoarea de 200 miliarde lei vechi, iar lucrarea va începe efectiv în primavara acestui an.

Un alt proiect foarte mare vizeaza constructia unei moderne pârtii de schi în zona Vidra, în lungime de 3,3 km. Deja, am primit o suprafata de teren de 8 ha sub forma de donatie, însa proiectul se va desfasura pe o suprafata totala de 20,5 hectare. Întreg proiectul de la Vidra va avea o valoare totala de circa 6 milioane euro. Mai avem în vedere construirea unei alte pârtii de schi în Voineasa, pe o suprafata de peste 50 de hectare.

• Ce obiective v-ati propus sa realizati în 2009 si pâna la sfârsitul mandatului, în 2012?

Vreau ca pâna în 2012, peste 85% din localitatile judetului Vâlcea sa aiba acces la reteaua de apa potabila, si 75% din localitati sa dispuna de canalizare. Asa cum v-am mai spus, pâna la sfârsitul mandatului meu la Consiliul Judetean vreau sa reusesc sa asfaltez aproape 240 de kilometri de drumuri judetene.

• Când preconizati ca se vor finaliza lucrarile de constructie la viitorul sediu al Teatrului Anton Pann?

Termenul limita pe care l-am fixat împreuna cu executantul lucrarii este 31 martie 2009. Însa, având în vedere evolutia lucrarilor, termenul maxim real de finalizare a constructiei este începutul lunii mai.
• Care este situatia din momentul de fata la CET Govora si care sunt proiectele de modernizare ale societatii?
Chiar astazi (miercuri – n.r.) m-am întâlnit cu directorul general Mihai Balan. Împreuna, am decis sa depunem un proiect de modernizare la ISPE în valoare de peste 50 milioane euro. Proiectul vizeaza executia de lucrari în vederea reducerii emisiei de noxe la CET Govora si cresterea eficientei în exploatare.

Doar cinci CET-uri din tara vor beneficia de fonduri prin ISPE. Sper sa câstigam acest proiect, întrucât se mai prevede construirea unei centrale care sa functioneze pe biomasa si care sa produca energie verde. Oricum, vreau sa-i asigur pe vâlceni ca CET Govora va functiona în continuare la parametrii normali, întrucât are asigurate stocuri de carbune pentru 50 de zile si stocuri de pacura pentru 100 de zile.

• Cum v-ati implicat în solutionarea problemelor de la societatea Oltchim SA?

Vreau sa va spun ca din luna octombrie 2008 si pâna în prezent am înaintat la Guvern si AVAS trei memorii pentru sprijinirea Oltchim în obtinerea de fonduri cu garantia statului pentru preluarea instalatiilor de piroliza de la Aprechim. Chiar în aceste zile, voi redacta un nou memoriu pe care îl voi înainta personal primului-ministru Emil Boc în vederea sprijinirii Combinatului Chimic.

• Care este stadiul negocierilor cu partenerii dumneavoastra de guvernare din PD-L?

Deocamdata, marti ne-am întâlnit pentru prima data pentru a pune la punct principiile de functionare ale coalitiei. Nu s-au negociat posturi de conducere si nu s-a realizat nici un fel de împartire a institutiilor pe criterii politice. Oricum, vreau sa va spun ca PSD va trata cu maxima responsabilitate numirea de oameni în institutiile descentralizate.

Din punctul nostru de vedere, acesti oameni trebuie sa îndeplineasca cumulativ trei conditii: o buna pregatire profesionala, moralitate si activitate în partid. Saptamâna viitoare vom relua discutiile cu reprezentantii PD-L si tot atunci cred ca se va semna si protocolul de colaborare.

• Sunteti multumit de desemnarea lui Remus Grigorescu pentru postul de prefect al judetului Vâlcea?

Sunt foarte multumit de alegerea pe care a facut-o PSD Vâlcea. Domnul Grigorescu este conferentiar universitar doctor. Este un om foarte valoros care raspunde perfect celor trei conditii impuse de PSD, pe care le-am mentionat deja.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe