Consiliul Judetea Valcea a asfaltat zeci de kilometri de drumuri

duminică, 11 ianuarie 2009

• Dupa sase luni de la preluarea mandatului de catre Ion Cîlea,

Consiliul Judetean a asfaltat zeci de kilometri de drumuri

Ion Cîlea, presedintele Consiliului Judetean Vâlcea, a prezentat la începutul acestui an situatia lucrarilor de întretinere si reparatii drumuri si poduri judetene, pe anul 2008. Anul trecut, de la bugetul de stat, de la Consiliul Judetean, de la bugetele locale si fonduri europene s-a reusit alocarea sumei totale de circa 250 miliarde lei vechi. În aceasta suma este inclusa si suma de 120 miliarde lei, din cei 200 miliarde lei alocati judetului Vâlcea prin HG nr. 1152/2008, modificata prin HG nr. 1325/2008.

În 2008, pe lânga lucrari de întretinere curenta a drumurilor si podurilor judetene, au fost realizati 53 km covoare bituminoase, din care 31,8 km în 31 localitati în perioada de la preluarea mandatului de catre Ion Cîlea. Din cei 1000 de km de drumuri judetene, s-a reusit anul trecut asfaltarea a doar 5% din total, din care 3% în timpul mandatului lui Ion Cîlea.

Au mai fost realizate, de asemenea, lucrari privind: refacere podet în lungime de 4,9 m, în comuna Tetoiu; refacerea platformei drumului judetean în lungime de 0,4 km în comuna Sirineasa; refacerea platformei drumului judetean în lungime de 0,15 km în comuna Valea Mare; realizarea unui podet peste râul Bistrita, în comuna Costesti, de importanta în desfasurarea sarbatorilor organizate cu ocazia Sfintei Maria.

Pentru realizarea unei circulatii fluente pe drumurile comunale, Consiliul Judetean a repartizat suma de 80 miliarde lei în vederea realizarii de lucrari de rebilitarea a acestor drumuri, cât si de realizare a unor poduri noi, afectate de calamitatile naturale (pod în comunele Golesti, Creteni si Ionesti).

Prin Programul privind pietruirea, reabilitarea sau asfaltarea drumurilor de interes local clasate, aprobat prin HG nr. 577/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, s-a reusit atragerea de la Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, a sumei totale de 24 miliarde lei vechi.

Prin aparatul de specialitate al Consiliului Judetean Vâlcea, s-a reusit anul trecut acordarea de sprijin si asistenta tehnica, în implementarea proiectelor finantate prin programe cu fonduri europene sau de la Guvernul României, constând în: initierea de proiecte de hotarâri de Guvern, privind actualizarea inventarului domeniului public al localitatilor; emiterea avizelor si acordurilor solicitate prin certificatele de urbanism; participarea cu specialisti atât în comisiile de evaluare a ofertelor cât si în comisiile pentru efectuarea receptiilor la terminarea lucrarilor; asistenta tehnica pe perioada executarii lucrarilor, la cererea primarilor.

Astfel, în a doua jumatate a anului trceut, s-a reusit finalizarea prin programul SAPARD a unor lucrari de modernizare a drumurilor de interes local pe o lungime totala de 14,4 km, în localitatile Creteni, Rosiile si Glavile.

Prin Programul de dezvoltarea a infrastructurii în spatiul rural si realizarea de baze sportive, aprobat prin OG nr. 7/2006, s-au realizat urmatoarele: modernizarea infrastructurii comunei Costesti, prin constructia de poduri, podete, punti pietonale în valoare de 11,33 miliarde lei; dezvoltarea infrastructurii în comuna Pausesti prin construirea unui pod din beton armat si a doua punti pietonale peste pârâul Otasau, în valoare de 18 miliarde lei.

Cu fonduri alocate de bugetele locale si cu sprijin financiar de la Consiliul Judetean Vâlcea, s-au realizat anul trecut ceva mai mult de 9 km modernizari de drumuri de interes local, în localitatile Pausesti Maglasi, Bunesti, Balcesti, Stefanesti, Tomsani, Vaideeni, Baile Govora.

Tot anul trecut au fost elaborate documentatiile tehnico-economice, fazele proiect tehnic, caiet de sarcini si detalii de executie, pentru reabilitarea si modernizarea a 126,35 km drumuri judetene si poduri din beton armat, astfel: ocolirea municipiului Dragasani; reabilitare si modernizare DJ 651 B Balcesti-Gorunesti-Limita judet Gorj. Ambele proiecte sunt evaluate la circa 500 miliarde lei vechi.

Mai sunt în faza de depunere a documentatiilor tehnico-economice (proiect tehnic, caiet de sarcini, detalii de executie si autorizatii de constructie) la Agentia de Dezvoltare Sud Vest Oltenia, înca 6 proiecte, pe urmatoarele drumuri: DJ 677 Madulari-Susani-Limita judet Olt, în lungime de 23,85 km; DJ 665 Limita judet Gorj-Marita-Izvorul Rece-Vaideeni-Horezu, în lungime de 15,5 km; DJ 643 Limita judet Olt-Lalosu-Fauresti-Ganesti, în lungime de 26 km; DJ 648 Ionesti-Olanu-Limita judet Olt, în lungime de 8,9 km si construirea a doua poduri din beton armat; DJ 703 G Jiblea-Salatrucel-Berislavesti-Limita judet Arges, în lungime de 13,6 km; DJ 703 N Berislavesti-Releu Cozia, în lungime de 20,5 km.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe