29 de familii vor fi stramutate de la Ocnele Mari

duminică, 25 ianuarie 2009

29 de familii vor fi stramutate de la Ocnele Mari

Pentru ca specialistii prevad accentuarea fenomenului, autoritatile locale trebuie sa gaseasca o solutie pentru familiile afectate

Primaria din Ocnele Mari trebuie sa caute adapost pentru doua familii din localitate, ale caror locuinte se afla în apropierea zonei de risc maxim de prabusire a tavanului unei caverne cu peste 1,5 milioane metri cubi de saramura. Cele doua familii au mai fost evacuate saptamâna trecuta în regim de urgenta în momentul în care în zona s-au înregistrat miscari în Câmpul I.

Cu toate acestea, cele doua familii refuza sa-si paraseasca gospodariile pâna când autoritatile nu le vor satisface toate pretentiile în legatura cu valoarea totala si modul de acordare a despagubirilor pe care trebuie sa le primeasca din partea statului.

Conform specialistilor care supravegheaza prabusirea cavernelor cu saramura de la Ocnele Mari, este posibil ca, odata cu începerea dezghetului, dinamica fenomenului sa se accentueze în toate cele trei câmpuri de sonde, dintre care doua sunt înca în exploatare.

„Prefectura judetului Vâlcea a fost înstiintata în legatura cu reactivarea prabusirii, dupa ce aproximativ 16.000 de metri cubi de sare si steril s-au desprins, în ultimele patru saptamâni, din tavanul cavernei situate în Câmpul I de sonde de la Ocnele Mari, antrenând o crestere cu circa doi metri a nivelului saramurii la sonda cu numarul 358.

În acelasi timp, masuratorile efectuate asupra apei din Pârâul Sarat indica o salinitate de 3.829 mg/litru, iar pe aproape 2.500 metri patrati din tavanul cavernei exista semne ca se va produce o deschidere în planseul de sare, ceea ce îi determina pe specialisti sa considere ca, probabil, în câteva luni, va avea loc o scufundare de proportii mai mari”, a declarat zilele trecute prefectul judetului Vâlcea, Radu Renga.

alerta la Ocne

Potrivit profesorului Tiberiu Constantinescu, de la Universitatea Bucuresti, daca nu apar elemente noi, care sa modifice dinamica fenomenului, masuratorile cavernometrice par sa indice o scufundare lenta, cu circa 1 milimetru pe zi, pâna prin luna mai a acestui an.

Din acest motiv, pe scala sistemului codificat de alerta pentru situatiile de urgenta, Ocnele Mari se afla, în acest moment, la culoarea verde.

Specialistii sunt mai îngrijorati, însa, în ceea ce priveste situatia din Câmpurile III si IV de sonde, unde exploatarea sarii este înca în plina desfasurare si unde au aparut miscari seismice detectate de aparatura de supraveghere a zonei.
„Din fericire, spun specialistii, barajul lacului de retentie construit în perioada prabusirii cavernei din Câmpul II de sonde este capabil sa reziste în fata a 500.000 de metri cubi de saramura, iar în lacul respectiv se mai pot stoca înca 100.000 de metri cubi.

Cel mai rau scenariu presupune o eventuala prabusire simultana în toate cele trei câmpuri de sonde, ceea ce ar putea antrena o deversare de peste 600.000 de metri cubi de saramura si ar pune în pericol câteva zeci de locuinte aflate în vecinatatea barajului”, mai spun specialistii de la universitatea bucuresti, veniti saptamâna trecuta sa studieze amploarea fenomenului.

Nemultumiti de valoarea despagubirilor

În prezent, 54 de familii din Ocnele Mari sunt afectate de fenomenele care se produc în cele trei câmpuri de sonde, iar 29 dintre acestea, din perspectiva autoritatilor, trebuie stramutate cu urgenta maxima.

Construirea unor noi locuinte este mult întârziata din cauza faptului ca Primaria Ocnele Mari nu a întocmit la timp Planul Urbanistic General care sa permita eliberarea autorizatiilor de construire.

Mai multe familii înca se declara nemultumite de valoarea despagubirilor pe care ar urma sa le primeasca din partea statului, iar, în opinia autoritatilor, unii localnici solicita un pret al terenului mult exagerat fata de valoarea reala.

Dezastrul ecologic, economic si social de la Ocnele Mari a început în septembrie 2001, odata cu primele deversari necontrolate din caverna cu peste cinci milioane de metri cubi de saramura din Câmpul II de sonde.

Deversari de saramura au avut loc pâna la începutul anului 2006, ele având drept consecinta evacuarea a zeci de familii, iar fenomenul scufundarii de la Ocnele Mari continua în perimetrul câmpurilor de sonde I, III si IV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe