Râmnicenii vor plati cel mai mare pret din tara la apa?

miercuri, 17 decembrie 2008

O întrebare pentru primarul Mircia Gutau:

Râmnicenii vor plati cel mai mare pret din tara la apa?

Anda Vlad

• Un milion de euro investiti din buget pentru o statie proprie de captare
• Unificarea dintre operatorii de apa nu se mai face

Scandalul pentru apa livrata catre populatia din Vâlcea, iscat între conducerea Primariei Râmnicului si Consiliul Judetean Vâlcea continua. Primaria nu mai vrea sa intre în Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara. În aceste conditii însa, vâlcenii risca sa plateasca cel mai mare pret din tara pentru apa de la robinet. Tariful piperat al apei se datoreaza în principal societatii Acvarim, controlata de Consiliul Local al Râmnicului, care vinde apa de aproximativ cinci ori mai scump decât o preia de la societatea Apavil.

Un milion de euro pentru o statie de captare proprie

Primarul Râmnicului, Mircia Gutau a justificat refuzul de a aproba fuziunea dintre cei doi operatori de apa din Vâlcea, Acvarim si Apavil prin faptul ca nu vrea sa faca „protectie sociala pentru alte localitati.”. În acelasi timp, Gutau intentioneaza sa cheltuiasca nu mai putin de un milion de euro pentru realizarea unei statii proprii de captare, din sursa Olanesti, pentru a nu mai depinde de Apavil. „Nu sunt de acord cu fuziunea si nu voi face protectie sociala pentru alte localitati, as cum s-ar dori. În aceasta perioada, cu totii ne gândim la bucatica noastra. Eu ma gândesc doar la ce am în subordine si vreau sa-i asigur pe vâlceni ca ma gândesc doar la buzunarul lor.

Am luat deja legatura cu Apele Române si Agentia pentru Protectia Mediului în vederea obtinerii tuturor avizelor necesare. Vreau ca pâna în vara sa reduc pretul la apa. Am demarat actiunea, suntem în grafic, s-a obtinut proiectul necesar obtinerii autorizatiei de construire a unei statii de captare a apei din râul Olanesti, în zona ªtirbei Voda. Toata investitia nu depaseste un milion de euro. Avem banii prevazuti în fondul de dezvoltare si vreau ca, în trei luni sa fie pusa la punct aceasta investitie deosebit de importanta pentru râmniceni.“

Presedintele Cîlea, împotriva cresterii pretului apei

În acelasi timp, presedintele Consiliului Judetean Vâlcea, Ion Cîlea a declarat ca se împotriveste cresterii pretului la apa cu 28% si este de parere ca realizarea mult-discutatei fuziuni dintre Acvarim si Apavil este singura care poate fi benefica pentru consumatorii finali, care sunt locuitorii din întreg judetul Vâlcea. Presedintele Consiliului Judetean a dezvaluit ca Acvarimul nu îsi justifica existenta ca si societate de sine statatoare, atâta timp cât preia apa de la Apavil si nu face altceva decât sa o distribuie mai departe catre populatie, dar cu un pret de cinci ori mai mare.

„Apavilul vinde apa cu 5.000 de lei vechi pe metrul cub, iar Acvarim o da cu circa 25.000 de lei.” – spune Ion Cîlea. În cazul în care primarul municipiului nu se razgândeste, Ion Cîlea a dat asigurari ca societatea Apavil va gasi solutii. „Nu exclud varianta de a livra direct apa platformei chimice si chiar asociatiilor de proprietari din municipiu. În ultima instanta, putem închiria retelele din Râmnicu Vâlcea”, spune Cîlea. Acesta spera însa ca primarul Mircia Gutau sa revina la sentimente mai bune, pentru ca acest lucru ar fi doar în interesul cetatenilor. „M-am zbatut pentru unificarea societatilor de apa. S-au cheltuit multi bani si ar fi pacat sa abandonam proiectul”, a adaugat presedintele Consiliului Judetean.

Scandalul s-a iscat dupa ce Apavil a anuntat marirea pretului pentru anul viitor, din cauza pierderilor din retea, dar si a costurilor ridicate la anumite servicii si substante. Astfel, în conditiile în care Apavil SA va mari pretul apei cu peste 20 - 28%, reprezentantii Acvarim au anuntat si ei ca îl majoreaza cu 17-18%. În prezent, tariful pentru metrul cub de apa livrat populatiei se ridica la 2,56 lei. Dupa majorarea cu 18% de la începutul lunii ianuarie, pretul pentru apa ar trebui sa creasca la 3,02 lei, pentru fiecare metru cub consumat, unul dintre cele mai mari tarife din tara.

Cel mai mare tarif din tara

În cazul în care Consiliul Local Municipal din Râmnicu Vâlcea va aproba majorarea tarifelor, râmnicenii vor urca pe primul loc în clasamentul celor care platesc preturi piperate pentru apa de la robinet. La tariful actualizat de 3,02 lei pe metru cub, cel mai mare din tara, se va adauga si cel al canalizarii (0,49 lei) si cel de epurare biologica (0,79 lei), pretul real pe facturile abonatilor de la Acvarim urcând vertiginos 4,3 lei pe fiecare metru cub de apa folosit. Acesta este cel mai mare tarif din tara, Râmnicu Vâlcea depasind în acest caz si cel mai mare pret la apa, care se înregistra la Drobeta Turnu Severin, unde societatea de distributie a apei Secom SA îi taxeaza pe severineni cu 2,76 de lei pe metrul cub de apa consumat, ba chiar si pe cel din Bucuresti, unde Apanova SA Bucuresti a stabilit un pret al apei de 2,45 de lei pe metru cub. Autoritatile din Râmnic invoca faptul ca Acvarim a accesat un program ISPA si un împrumut european prin care sa modernizeze si sa extinda reteaua de apa si canal a orasului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe