Firma Cotexim nu mai este acţionar majoritar la SC Călimăneşti Căciulata SA

miercuri, 10 decembrie 2008

• După 9 ani de la privatizare,

Firma Cotexim nu mai este acţionar majoritar la SC Călimăneşti Căciulata SA

• hotelurile şi restaurantele societăţii au fost „plasate” unei firme care are un capital social de mai puţin de 9 miliarde lei vechi

 
Conducerea firmei Cotexim Com SRL Bucureşti a hotărât luna trecută divizarea parţială a societăţii prin desprinderea din patrimoniu a pachetului de peste 95 milioane de acţiuni emise de SC Călimăneşti Căciulata SA, reprezentând circa 91% din capitalul social al SC Călimăneşti Căciulata SA. De asemenea, acţionarii SC Cotexim Com SRL au mai hotărât transmiterea acestei investiţii către societatea Balneotour SRL, înfiinţată cu această ocazie, care va administra respectivele participaţii. S-a constituit societatea beneficiară Balneotour SRL, cu sediul în Călimăneşti, cu un capital social rezultat din divizare în sumă de 881.000 lei şi administrând investiţiile în participaţii (acţiuni deţinute la SC Călimăneşti Căciulata SA).

Prin contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni nr. 166/2 iunie 1999 încheiat cu Fondul Proprietăţii de Stat, SC Cotexim Com SRL a achiziţionat un număr de 8.483.524 acţiuni ale societăţii comerciale Călimăneşti-Căciulata SA, cu o valoare nominală de 1.000 lei fiecare, reprezentând 43,2% din valoarea capitalului social subscris al societăţii. Prin această operaţiune SC Cotexim Com SRL a dobândit controlul de facto asupra SC Călimăneşti-Căciulata SA, în condiţiile în care restul capitalului social era deţinut de un număr foarte mare de persoane fizice.

Prin actul adiţional nr. 1/13.08.1999 la contractul nr. 166/02.06.1999, SC Cotexim Com SRL s-a obligat să realizeze pe o perioadă de trei ani o investiţie de 1.462.481 USD. După realizarea acestei investiţii capitalul social al SC Călimăneşti-Căciulata SA s-a majorat cu valoarea acestor investiţii în două etape (la 10.01.2001 şi 16.07.2007), astfel încât SC Cotexim Com SRL deţinea 83,32% din capitalul social al societăţii. Numai că achiziţionarea, de către SC Cotexim Com SRL, a controlului de facto asupra SC Călimăneşti-Căciulata SA reprezintă o concentrare economică, aşa cum este definită de Legea concurenţei.

Societatea divizată Cotexim Com SRL, care îşi va continua existenţa, s-a divizat prin cedarea a 95% din patrimoniu, divizare care s-a realizat prin desprinderea din patrimoniu şi transmiterea acţiunilor SC Călimăneşti Căciulata SA către Balneotour SRL. Asociaţii societăţii divizate îşi vor menţine ponderea deţinută în capitalul social al societăţii divizate şi vor beneficia de distribuirea proporţională a părţilor sociale emise de societatea beneficiară, ca efect al divizării. Scopul economic al divizării l-a constituit reaşezarea structurii financiare şi operaţionale a afacerii prin separarea şi organizarea în societăţi distincte a activităţii de construcţii, de activitatea de investiţii în participaţii la SC Călimăneşti Căciulata SA.

În urma divizării, structurile SC Cotexim Com SRL vor conduce la optimizarea activităţii, la reducerea costurilor, la creşterea eficienţei economice, la o mai bună alocare a resurselor la nivelul societăţii beneficiare, o mai bună administrare a bunurilor patrimoniale şi la eficientizarea activităţii manageriale. Cererea de depunere şi menţionare acte, depusă la Oficiul Registrului Comerţului Bucureşti, a fost admisă prin Încheierea nr. 77.386/27 octombrie 2008, a judecătorului delegat la ORC de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Proiectul de divizare a fost publicat în Monitorul Oficial al României în data de 6 noiembrie 2008.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe