Carnea cu dioxină, retrasă din magazine

duminică, 14 decembrie 2008

Carnea cu dioxinã, retrasã din magazine

Peste 35 de tone de carne de porc din Irlanda, achizitionate în perioada 24 septembrie - 22 noiembrie, au fost procesate de o fabricã de profil din Râmnicu Vâlcea. Din cele 35.343 de kilograme de piept de porc, fabrica a preparat kaizer si costitã afumatã, pe care le-a distribuit apoi în opt judete si în municipiul Bucuresti. În acest moment, întreaga cantitate de carne a fost retrasã din magazinele vâlcene, desi autoritãtile locale au reactionat cu destul de multã întârziere.

Carnea, distribuitã în opt judete

Directorul executiv al Directiei Sanitar Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor Vâlcea, Florinel Constantinescu, a declarat cã stocul a fost epuizat, produsele fiind distribuite deja în reteaua de comercializare din judetul Vâlcea si din alte judete: Arges, Dolj, Gorj, Ilfov, Hunedoara, Olt, Sibiu si în municipiul Bucuresti. Prefectul de Vâlcea, Radu Renga sustine cã numai aproximativ 3.200 de kilograme de carne se mai aflã în termenul de valabilitate a produselor si ar mai putea fi în magazine, restul de carne procesatã fiind deja consumatã de cumpãrãtori sau retrasã din magazine ca urmare a expirãrii termenului de valabilitate. În urma acestei informatii, inspectorii DSVSA Vâlcea au încercat sã identifice cantitatea de carne rãmasã la comercianti. Ultima datã când vâlcenii au mai cumpãrat, fãrã sã stie, carne cu dioxinã a fost pe 22 noiembrie.

Carne retrasã din magazine

Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare au concluzionat în urma controalelor efectuate în magazine cã în acest moment, în cele 91 de magazine din judet nu se mai gãseste carne cu dioxinã. Au fost retrase însã din magazine anumite produse asupra cãrora exista suspiciunea cã ar fi putut fi infestate. Conform raportului, întreaga cantitate de carne importatã din Irlanda, respectiv 35.343,83 kilograme a fost procesatã în fabrica unei societãti comerciale din Vâlcea, rezultând „kaizer” si „costitã afumatã”. „La data controlului (10.12.2008), stocul era epuizat, prin distributia în reteaua de comercializare din judetul Vâlcea si din alte nouã judete: Arges, Bucuresti, Dâmbovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Olt si Sibiu. Au fost controlate sanitar veterinar toate unitãtile de pe raza judetului Vâlcea, înscrise în lista de distributie si întreaga cantitate din produsele respective, regãsitã în reteaua comercialã de pe teritoriul judetului Vâlcea a fost retrasã de la comercializare. În acest moment, în reteaua comercialã din judetul Vâlcea nu se mai regãsesc produse din carne de porc având ca origine Irlanda”, se mentioneazã în raportul DSV Vâlcea.

130 de tone de carne cu dioxinã, pentru români

Peste 130 tone de carne de porc contaminatã cu dioxinã au intrat în România în ultimele trei luni, conform vicepresedintelui Autoritãtii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Laszlo Csutak. Acesta a afirmat cã 40 de tone de carne de porc au fost descoperite la Cluj, 70 de tone în judetele Prahova, Vâlcea si Bucuresti, si încã 20 de tone într-un depozit central din Bucuresti. Guvernul Irlandei a ordonat sâmbãtã, 7 decembrie, retragerea de la vânzare a tuturor produselor pe bazã de carne de porc fabricate în tarã, din cauza unei posibile contaminãri cu dioxinã, o substantã care poate cauza cancer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe