Localnicii din Titeşti, speriaţi de ciobani

miercuri, 1 octombrie 2008

În atenţia Inspectoratului Judeţean de Poliţie!

Localnicii din Titeşti, speriaţi de ciobani

Localnicii din comuna vâlceană Titeşti sunt speriaţi de câţiva ciobani care fac legea în comună şi care îşi pasc oile pe terenurile lor fără să le ceară voie. Oamenii se plâng de faptul că ciobanii intră pe terenurile lor, le rup gardurile şi le culeg recoltele, iar proprietarii terenurilor rămân doar cu munca în zadar.

Sesizări nerezolvate

Deşi au făcut nenumărate sesizări la poliţie şi plângeri penale împotriva bacilor scandalagii, oamenii se plâng de faptul că ciobanii continuă să facă legea în localitate pentru că, spun oamenii, cei de la parchetul din Brezoi au considerat că nu era necesar să înceapă urmărirea penală împotriva autorilor. De câteva săptămâni, procurorii din Brezoi au revenit asupra cauzei şi au deschis mai multe dosare penale împotriva ciobanilor care terorizează satul Titeşti.

Între timp, Ion Cojocaru, zis „Terente”, Lazăr Gheorghe şi Ovidiu Olteanu continuă să-şi pască nestingheriţi mioarele pe pământurile oamenilor şi să-i ameninţe cu bătaia ori de câte ori vreun sătean are curajul să se ia de ei. „90 la sută dintre locuitorii satului Titeşti nu suntem stăpâni pe proprietăţile noastre din cauza unor ciobani care-şi cresc oile pe terenurile noastre. Li s-au întocmit mai multe dosare penale pentru lovire, distrugere, ultraj, dar Parchetul de pe lângă Judecătoria Brezoi a dat pentru fiecare speţă, ca soluţie, neînceperea urmăririi penale (NUP), motivându-se că faptele comise nu prezintă elementele constitutive ale unei infracţiuni.”, spune Constanţa Ştefan, una dintre femeile din localitate.

Întreg scandalul, generat de refuzul ciobanilor de a-şi duce oile la păşunat în munte, preferând să le pască prin grădinile localnicilor, a sădit un adevărat măr al discordiei în comună, de la simple ameninţări, ajungându-se la distrugerea unor locuinţe şi la bătăi aplicate contestatarilor. Familia Ştefan s-a mutat de doi ani în comuna Titeşti ca să refacă gospodăria părintească dar, de atunci au avut numai probleme. Acum câteva săptămâni, femeia s-au trezit cu gardul gospodăriei în flăcări şi, chiar dacă a anunţat organele abilitate să ia măsuri în acest sens, cei trei ciobani pe care-i bănuieşte că ar fi în spatele acestui incendiu sunt liberi şi continuă să facă legea-n sat.

Spiama Titeştiului

În satul Titeşti, puţini sunt oamenii care au curaj să vorbească despre „teroriştii” din satul lor. Cei care se încumetă să deschidă gura spun că responsabili pentru toate necazurile lor sunt trei ciobani: Ion Cojocaru, zis „Terente”, Gheorghe Lazăr şi Ovidiu Olteanu, posesorii unor turme cu câte 300 sau 500 de ori fiecare. Scandalagii au reuşit să bage frica în săteni, mulţi trecuţi de 60 de ani, aşa că martorii scandalurilor refuză să semneze chiar şi procesele verbale, deşi cheamă poliţiştii la faţa locului să-i ajute atunci când îi găsesc pe baci cu mioarele pe terenul lor.

„Sunt oameni bătrâni, uşor intimidabili, intră peste ei în case, iar atunci când se întâlnesc cu ei le spun să se ducă la cimitir. Ne distrug tot,… porumbii, livezile. Toată vara au stat pe câmpuri şi oamenii nu au avut unde să-şi mai pască vacile şi caii”, a mai precizat Constanţa Ştefan. Autorităţile locale se plâng că, deşi au dat numeroase amenzi, acestea au fost anulate în instanţă şi nu de puţine ori au fost ameninţate cu bătaia. „Amenzile pentru distrugeri au fost date în baza Hotărârii Consiliului Local prin care aveam stabilite anumite perioade şi zone unde nu se poate păşuna, dar ei nu ţin cont de ele. Amenda este între 5 şi 20 de milioane de lei vechi, dar până acum nu am văzut un ban de la ei, pentru că le-au contestat.

Am avut un caz în care judecătorul a anulat amenda pentru că, în procesul verbal, noi am scris că oile au fost introduse şi s-a considerat că ele doar au stat acolo, nu că au şi păşunat”, spune Nicolae Albuşel, viceprimarul comunei Titeşti. Situaţia din comuna Titeşti este bine cunoscută de autorităţile judeţului. În urmă cu câţiva ani, în zonă a ajuns şi o comisiei  a Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), dar  problemele locuitorilor din Titeşti au rămas nerezolvate.

 Prim procurorul de la Parchetul Brezoi, Daniela Pop, spune însă că pe numele ciobanilor scandalagii din Titeşti, procurorii au în lucru mai multe dosare penale, atât pentru distrugerea proprietăţii, cât şi pentru agresiune. În paralel cu plângerile la Parchet, sătenii au deschis şi procese în instanţele civile, dar se tem că, până se vor termina procesele, situaţia va scăpa de tot de sub control.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe