Campanie liberală murdară la balul bobocilor de la Bălceşti

miercuri, 29 octombrie 2008

Ha(ba)rnagea recidivează!

Campanie liberală murdară la balul bobocilor de la Bălceşti

Campanie imorală, murdară şi la limita legalităţii printre elevii de la Bălceşti. Petrecerea şi buna dispoziţie a elevilor care au participat joi, 23 octombrie la balul bobocilor organizat la Casa de cultură a localităţii Bălceşti a fost politizată la maximum de candidatul PNL pentru zona respectivă, Cătălin Harnagea care s-a folosit fără jenă de nişte copii pentru a-şi face imagine în oraş.

Program şi afişe politizate

Chiar dacă în şcoală nu ar trebui să se facă politică sub nici un pretext, celor câţiva zeci de elevi prezenţi la evenimentul organizat de conducerea Liceului „Petrache Poenaru” şi de Primăria Bălceşti le-au fost băgate pe gât câte un pliant şi o „scrisorică de amor” pe care trona la loc de cinste fotografia lui Harnagea. Elevii erau astfel informaţi despre faptul că penelistul, „candidat pentru camera Deputaţilor – Colegiul Bălceşti” era sponsorul special al evenimentului la care se numărau printre invitaţi Maria Dragomiroiu şi Cristina Rus.

Harnagea şi-a făcut de altfel apariţia la spectacol cam cu o jumătate de oră înainte de începere, împreună cu staff-ul de campanie, ocupând primele rânduri de scaune ale amfiteatrului de la casa de cultură. Scandalul începuse însă cu câteva zile înainte de bal, cei vizaţi fiind social-democraţii. Totul a pornit de la faptul că la şcoli, la casa de cultură şi în alte câteva locuri publice din oraş au fost lipite afişe care anunţau organizarea balului. Posterul avea însă menţionat în partea de jos mesajul „Sponsor principal: Cătălin Constantin Harnagea, candidat pentru Camera Deputaţilor - Colegiul Bălceşti”.

Spiritele s-au încins, pesediştii din zonă reacţionând şi la „mesajele” transmise de liberali, cum că preşedintele CJ, Ion Câlea şi candidatul PSD pentru Colegiul Bălceşti, Dan Mazilu nu aveau ce căuta la bal. Premeditat sau nu, intrarea era de altfel atât de aglomerată încât ar fi fost şi greu să intre cineva „neinvitat”. Singurii care s-au putut „strecura” în sala de festivităţi unde avea loc balul, printre elevii care blocau aproape uşa de la intrare şi umpleau culoarele au fost doar vicepreşedintele PSD, Dumitru Persu şi Laurenţiu Coca, deoarece candidatul PSD Dan Mazilu a preferat să rămână la intrare şi să se amuze de situaţie.

„Nu putem intra, pentru că nu mai avem loc şi, oricum, ni s-a transmis că nu avem ce căuta aici. Nu este prea normal să politizezi un astfel de eveniment, eu nu mi-am făcut până acum campanie printre elevi. Este sărbătoarea lor. Putea chiar să fie sponsorizată de liberali, asta nu era nici o problemă, dar nu ar fi trebuit trecut pe afiş.

În rest este bine să se distreze copiii.” – a spus Mazilu. Pe de altă parte, Cătălin Harnagea a transmis prin staff-ul de campanie că nici nu ştia ce era scris pe afişe. El a precizat că nu a făcut decât să răspundă solicitării unor elevi care l-au rugat să-i ajute cu o sponsorizare pentru balul bobocilor. Evenimentul s-a desfăşurat, de altfel şi sub „oblăduirea” subprefectului Mircea Nadolu şi a inspectorului şcolar general, Florin Smeureanu, prezenţi şi ei la Bălceşti, spre mirarea elevilor.

Primarul se spală pe mâini

Chiar dacă scandalul plana de câteva zile bune, primarul localităţii Bălceşti, pesedistul Ion Curelaru a preferat să treacă cu vederea campania imorală a peneliştilor şi să se scuze atunci când a fost întrebat de ce nu a luat măsuri mai devreme pentru împiedicarea politizării evenimentului. „La mine au venit şi mi-au spus că vor să organizeze balul bobocilor. Mi-au spus că este sponsorizat de Harnagea, dar nu am avut idee că vor umple zona cu afişe şi programe cu el. Eu ce să le fac?” – dă din umeri primarul.

În schimb, elevii, singurii care nu înţelegeau aproape nimic din acea „desfăşurare de forţe” politice neobişnuite pentru micul lor orăşel nebăgat de obicei de nimeni în seamă nu au fost prea impresionaţi de „sponsorul principal” al balului. Majoritatea au scăpat cât au putut de repede de programele şi de felicitarea lui Harnagea, mototolind-o la repezeală şi înghesuind-o în genţi.

„Ia să-l pun pe domnul Harnagea în geantă. Da, este balul bobocilor de la noi, participă toate clasele a IX-a, este organizat de elevii din anul terminal. Eu aştept cu nerăbdare să văd cine câştigă concursul de miss şi mister. Nu prea ştiu cine este acest domn Harnagea. Am fost şi la alte baluri, dar nu am văzut niciodată atâtea personalităţi. Nu ştiu cine sunt, dar nu prea au ce căuta aici. Acesta este spectacolul nostru, nu al lor.” – spunea o elevă de clasa a IX-a, nerăbdătoare să vadă spectacolul.

Lege ambiguă

Poliţiştii din localitate nu au intervenit în nici un fel pentru a le atrage măcar atenţia politicienilor care s-au înghesuit în sala de spectacol că este ilegal să împartă afişe cu candidaţii înainte de startul campaniei, mai ales printre elevi, iar cei câţiva jandarmi prezenţi urmăreau cu interes acţiunea împărţirii de pliante, fără să dea semne că s-ar fi întâmplat ceva deosebit. Atitudinea oamenilor legii este însă scuzată şi de permisivitatea legiuitorilor, care au „uitat” să menţioneze şi ce sancţiuni riscă acei candidaţi care împart pliante sau lipesc afişe înainte de startul oficial al campaniei.

Chiar şi liberalii de la Râmnicu Vâlcea au condamnat acest gen de campanie. Mai mulţi dintre ei au declarat presei că astfel de fapte ar trebui semnalate autorităţilor, doar că nimeni nu a făcut acest lucru. Nu este însă pentru prima oară când Harnagea îşi face campanie prin intermediul elevilor, una dintre cele mai recente acţiuni de acest fel având loc la şcoala din satul Mologeşti - Laloşu, unde Cătălin Harnagea s-a lăudat că ar fi plătit lucrările de reabilitare şi încălzire centrală. În schimb, pesediştii, care au început şi ei campania electorală în teritoriu au sponsorizat anumite evenimente, fără a avea însă tupeul să se treacă şi pe afişe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe