Administraţia de la Horezu, invitată la Forumul European de Turism de la Bordeaux

miercuri, 1 octombrie 2008

Administraţia de la Horezu, invitată la Forumul European de Turism de la Bordeaux

După ce Depresiunea Horezu a fost desemnată, alături de alte 19 locaţii din Europa, drept „Destinaţie europeană de excelenţă”, în cadrul Forumului european anual pentru turism, eveniment organizat de Comisia Europeană şi de preşedinţia franceză a UE, reprezentanţii administraţiei locale au fost invitaţi să participe la Forumul European de Turism de la Bordeaux, din perioada 18 - 19 septembrie 2008, organizat împreună cu preşedinţia Franţei.

Prin acordarea premiilor „Destinaţie europeană de excelenţă” se doreşte promovarea localităţilor sau zonelor în care succesul comercial merge mână în mână cu protecţia mediului şi stimularea vieţii sociale şi culturale.

Proiect pilot câştigat de Horezu

În perioada 2007-2008, Comisia Europeană,  a organizat al doilea proiect-pilot intitulat „Destinaţii europene de excelenţă", cu tema „turismul şi moştenirea locală intangibilă" Scopul proiectului a fost de a realiza, la nivel naţional, o ierarhie a destinaţiilor de excelenţă – destinaţii turistice netradiţionale, care dispun însă de o bogată moştenire culturală, cu elemente de unicitate, de a stimula cooperarea la toate nivelurile, atât între Comisia Europeana, cât şi între minister şi autorităţile local. La concurs au participat mai multe proiecte din toată ţara, pentru evaluarea finală fiind selectate 15 proiecte.

„Depresiunea Horezu a reuşit să obţină locul I, cu maximum de punctaj. Proiectul «Depresiunea Horezu - Destinaţie Europeană de Excelenţă»  a prezentat atracţiile turistice din localităţile componente ale Asociaţiei Depresiunea Horezu (Horezu, Costeşti, Vaideeni, Măldăresti, Slătioara), fiind evidenţiate valorile patrimoniului natural, cultural şi serviciile oferite turiştilor.” – a precizat Constantin Niţu, preşedintele Asociaţiei Depresiunea Horezu. Cu această ocazie fiecare ţară a avut un stand de şase metri pătraţi, în care era prezentată destinaţia câştigătoare.

„În cadrul standului nostru, am prezentat atât atracţiile zonei noastre cât şi punctele de interes ale României, demonstrând că am fost o bună alegere pentru locul I ca Destinaţie Europeană de Excelenţă pentru România . De asemenea am realizat schimburi de experienţă cu reprezentanţii celorlalte Destinaţii Europene de Excelenţă.” – a mai precizat primarul de la Horezu. Din delegaţia vâlceană au mai făcut parte Octavian Arsene, director general în cadrul M.I.M.M.C.T.P.L. şi Laurenţiu Ciocârlan, manager de proiect.

Ceramica de Horezu, apreciată de străini

Despre depresiunea Horezu, Comisia a apreciat că această zonă are „un patrimoniu cultural şi natural excepţional, care îi conferă individualitate şi unicitate”. Este menţionată şi ceramica de Horezu, „unică în România prin cromatica şi motivele ei florale”. Premiul „Destinaţii Europene de Excelenţă” este o distincţie acordată prin programul EDEN, lansat în 2006, care promovează caracteristicile specifice ale destinaţiilor europene şi oferă un sprijin special acelora în care există o dezvoltare turistică competitivă. Scopul premiilor EDEN este de a atrage atenţia asupra valorii, diversităţii şi caracteristicilor destinaţiilor turistice europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe