Acţiune de amploare la conductele de gazolină din sudul judeţului

duminică, 5 octombrie 2008

Acţiune de amploare la conductele de gazolină din sudul judeţului

La sfârşitul săptămânii trecute, jandarmii vâlceni care păzeau conductele magistrale de transport produse petroliere care tranzitează judeţul Vâlcea prin zona de sud au depistat în timpul patrulării o instalaţie artizanală montată, în zona comunei Amărăşti, pe o conductă magistrală de transport produse petroliere a S.C. Conpet SA- Staţia de pompare Orleşti. Hoţii au devenit agresivi atunci când au fost prinşi şi i-au atacat pe jandarmi, fiind organizată apoi urmărirea lor. Pe acest scenariu s-a bazat exerciţiul tactic organizat săptămâna trecută de conducerea Jandarmeriei Vâlcea.

Jandarmii au informat Dispeceratul de zonă despre cele constatate, iar comandantul de subunitate a dispus instalarea unei pânde formate din patru militari cu misiunea de a identifica persoanele care vin să sustragă produse petroliere din instalaţia improvizată. A doua zi, în jurul orelor 11.00, în zonă şi-au făcut apariţia două persoane care conduceau un autoturism în interiorul căruia se aflau mai mulţi recipienţi din metal. Cei doi au oprit autoturismul în apropierea instalaţiei improvizate, au coborât din acesta şi au început să îşi umple recipienţii cu produse petroliere. 

Nu au apucat să îşi ducă la bun sfârşit planul deoarece jandarmii care se aflau în pândă şi-au făcut simţită prezenţa cerându-le să înceteze acţiunea lor şi să se supună somaţiilor legale. Observând prezenţa jandarmilor cei doi au devenit agresivi, s-au urcat în autoturismul cu care veniseră şi au încercat să părăsească locul faptei. Fugarii aveau asupra lor arme de foc cu care, la apariţia jandarmilor, au început să tragă. Drumul le-a fost barat de un autovehicul de intervenţie al jandarmilor şi după un schimb de focuri unul dintre fugari a fost rănit iar celălalt a fost reţinut de jandarmi.

„Exerciţiul tactic organizat după acest scenariu a urmărit capacitatea de intervenţie şi modul de acţiune al jandarmilor pe timpul executării misiunilor de pază şi protecţie la conductele magistrale de transport produse petroliere aflate în zona de responsabilitate şi a structurilor de jandarmi care vin în sprijinul elementelor de dispozitiv. Aceste exerciţii fac parte din pregătirea de specialitate a jandarmilor şi au ca scop perfecţionarea acţiunii militarilor din cadrul subunităţii, creşterea capacităţii operaţionale şi de intervenţie precum şi prevenirea şi zădărnicirea acţiunilor îndreptate împotriva conductelor sau instalaţiilor aferente.” – a precizat colonelul Ion Idu, şeful jandarmeriei Vâlcea.

288 de kilometri de conductă păzită

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vâlcea asigură în prezent paza şi supravegherea la conductele magistrale de transport produse petroliere care tranzitează judeţul Vâlcea, prin zona de sud, pe o lungime de 288 de kilometri. De la 18 iulie 2007, de când jandarmii vâlceni execută această misiune nu au fost înregistrate în realitate cazuri de sustrageri de produse petroliere ori încercări de montare pe conductele petroliere a unor instalaţii artizanale. În perioada respectivă, jandarmii au descoperit cinci avarii tehnologice produse ca urmare a uzurii conductelor de transport produse petroliere. 

Cei peste 40 de jandarmii au competenţa oferită de legislaţia în vigoare de a constata şi aplica măsurile legale pentru faptele de natură contravenţională ori penală săvârşite de către persoane, în zonele de patrulare. Astfel, în perioada 18.07.2007-01.10.2008, jandarmii din aceste subunităţi au constatat trei infracţiuni şi 326 de contravenţii, marea lor majoritate constând în furturi ori sustrageri de material lemnos din pădurile pe unde jandarmii îşi executau serviciul. În misiunea lor, jandarmii cooperează cu poliţiştii din cadrul I.P.J. Vâlcea, personalul S.C. Conpet S.A, structurile de intervenţie ale Detaşamentului Mobil Vâlcea şi cele ale Grupării de Jandarmi Mobile Craiova.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe