|marți, aprilie 20, 2021
  • Follow Us!

Minori dispăruţi din 1995, căutaţi şi acum de poliţie 

Minori dispăruţi din 1995, căutaţi şi acum de poliţie

• Date noi în cazul fetiţei dispărute la Berbeşti: Elvira Ghioca a fost scoasă din ţară

Numărul minorilor dispăruţi este în creştere în judeţul Vâlcea, iar şansele de găsire a acestora se diminuează pe măsură ce trece timpul. Poliţiştii vâlceni mai caută şi acum copii care au dispărut încă din anul 1995. În cazul Elvirei Ghioca, fetiţa de cinci ani care a dispărut de la Berbeşti, poliţişti au însă date noi, aceştia apreciind că minora a fost, cel mai probabil scoasă din ţară.
Părinţii, primii vinovaţi
Şeful IPJ Vâlcea, comisarul şef Florian marin este de părere că, în cele mai multe cazuri, părinţii sunt vinovaţi pentru cazurile de dispariţie a copiilor. „În majoritatea cazurilor părinţii sunt de vină. Avem de gând, la nivel de judeţ, să organizăm o întâlnire cu şefii de la Sibiu şi să găsim soluţii pentru rezolvarea unor astfel de cazuri. Se impune şi organizarea unei asociaţii care să se ocupe de aceste cazuri de dispariţie.”, a apreciat şeful IPJ. Tema dispariţiei minorilor va fi abordată şi cu ocazia prezenţei la Vâlcea, începând cu 12 octombrie a unei delegaţii a Politiei din Algorida, Grecia.

Conform statisticilor poliţiei, până în acest moment, la Vâlcea au dispărut 42 de băieţi şi 32 de fete în acest an, majoritatea cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani. 29 de copii au dispărut din mediul rural şi 27 din mediul urban. În acest an a crescut însă îngrijorător numărul dispariţiilor suspecte a minorilor. 10% dintre părinţi sau rude anunţă dispariţia copiilor de acasă după şase zile, iar 7% după zece zile.
Cazuri nerezolvate din 2005  
Există şi dosare care au rămas nerezolvate din anul 2005, doar că dispariţiile nu se „prescriu”, aşa cum se întâmplă cu alte infracţiuni, astfel că acestea se pot rezolva şi după 40 de ani. Cel mai vechi caz rămas nerezolvat la Vâlcea este din 1995, când a dispărut de la domiciliu Florin Ghiţă (17 ani). Băiatul i-a spus mamei sale într-o zi că merge la câmp, cu prietenii, să pască oile, pe o poiană din apropierea Drăgăşaniului. La un moment dat, mama l-a trimis pe băiat să aducă apă într-un tuci, pentru a face mămăligă, iar acesta nu s-a mai întors acasă. Din 1995 mai sunt daţi dispăruţi alţi patru minori, în cazul fiecăruia existând mai multe ipoteze.
Fetiţa de la Berbeşti ar putea fi victima traficanţilor
În cazul fetiţei dată dispărută la Berbeşti, poliţiştii vâlceni bănuiesc faptul că aceasta este posibil să fi fost scoasă din ţară, fiind victima traficanţilor de carne vie. Pentru rezolvarea acestui caz, poliţiştii au colaborat şi cu Interpolul, dar şi cu ambasadele din străinătate. S-a mers pe numeroase ipoteze, printre care răpirea, vânzarea sau omorul. Acum, poliţiştii vâlceni au noi informaţii care pot duce la elucidarea cazului. Un caz asemănător, rămas nerezolvat de poliţişti este cel al Isabellei Ochiosu (16 ani), care a plecat de acasă în luna ianuarie a acestui an şi nu s-a mai întors, dar şi cel al Mariei Stanca, o fetiţă de 14 ani provenită dintr-o familie cu o situaţie bună, dată dispărută în luna august.

Leave a Response