Locuitorii din Ocnele Mari rămân fără apă potabilă

joi, 18 septembrie 2008

Loviţi de saramură şi de un primar neputincios!

Locuitorii din Ocnele Mari rămân fără apă potabilă

Populaţia din Ocnele Mari este îmbătrânită şi sărăcită. Are un nou primar, pedelistul Petre Iordache,  preocupat mai mult să pună mâna illegal pe terenurile de sub ştranduri decât să rezolve principala problemă a comunităţii. Actualul edil deşi prieten apropiat al primarului Râmnicului nu poate face nimic pentru ca să dispară  intermediarul de furnizare a apei. Apa consumată de localnici trece prin proprietatea a trei societăţi înainte de a fi vândută cu adosurile respective plus TVA locuitorilor.

Datoriile populaţiei şi administraţiei locale către ACVARIM au atins sume imense la care s-au adăugat majorări. În plus reţeaua locală este veche şi populaţia trebuie să achite şi pierderi foarte mari de aproape 40%. Lumea oricum s-a obişnuit să nu plătească. Paradoxal este că aceşti amărâţi nu pot fi ajutaţi nici de Ion Cîlea, preşedintele de Consiliu Judeţean pe care l-au votat în iunie sperând că, fiind din Ocne, acesta îi va ajuta. Numai că Ion Cîlea şi-a mutat proprietatea în Vâlcea şi are alte preocupări acum. 

Datorii imense 

Datoriile către Acvarim se ridică la peste 2,9 miliarde lei. Ca şi la începutul anului, societatea ameninţă cu închiderea robinetului.. Atunci, Consiliul Judetean a aprobat acordarea eşalonată a unui miliard de lei vechi pentru nişte datorii care se apropiau de 3,5 miliarde lei. Problemele nu s-au rezolvat. Nu de alta, dar nici Conversminul nu şi-a achitat factura care pe atunci se ridica la 1,6 miliarde lei. Localnicii din Ocnele Mari sunt obligaţi să plătească un preţ mult prea piperat pentru o utilitate care se pierde... pe drum. Pierderile în sistemul de furnizare a apei potabile sunt destul de mari. Mai mult, Acvarimul ia apa de la Apavil şi o dă Serviciului de Gospodărie Locală şi preţurile cresc.

 Consiliului Judeţean pune presiune politico- electorală pe ACVARIM

Subiectul  a fost din nou temă de dezbatere la operativă de marţi a Consiliului Judeţean, când s-a reluat ideea fuziunii Apavil – Acvarim. Consiliul Judeţean presează acum Acvarimul să livreze în continuare apa la Ocnele Mari, în ciuda datoriilor. Reprezentanţii Acvarim susţin că vor continua să distribuie apa numai în condiţiile în care se va achita datoria de aproape trei miliarde de lei. Acvarimul presează şi el la rândul său şi cere plata integrală a apei consumate. „În urma adresei pe care am înaintat-o Acvarimului în vederea posibilităţii  continuării furnizării apei la Ocnele Mari, am primit un răspuns evaziv. Aceştia susţin că vor distribui apa numai dacă se va achita datoria de aproape trei miliarde şi se vor compensa pierderile de 37 la sută. Ceea ce este prea mult.”, a declarat Ion Câlea, şeful administraţiei judeţene.
 
Cei din Ocnele Mari votează în Colegiul Râmnicu Vâlcea

 Populaţia din Ocne va vota în noiembrie pentru un senator care să îi reprezinte şi pe ei dar şi pe râmniceni şi pentru un deputat care să reprezinte şi jumătate din populaţia Râmnicului. Ion Cîlea spune că cerinţele Acvarimului sunt mari şi intenţionează să trateze problema direct cu primarul Mircia Gutău, Acvarimul fiind în subordinea Primăriei.A semnat un protocol şi sper ca până la finele anului să parcurgem toate etapele pentru realizarea acestei fuziuni. „Primarul Râmnicului trebuie însă să apere interesele râmnicenilor în primul rand şi ale ACARIMULUI.

Edilul municipiului a fost de fapt cel care a propus fuziunea celor două societăţi cu ani în urmă darn u s-a înţeles cu cei care conduceau Consilul Judeţean de atunci. De fapt pe aceleaşi ţevi şi pe aceiaşi apă sunt plătiţi o gramadă de directori, economişti şi funcţionari. Unii foarte bine. Toţi ar fi de accord cu fuziunea dacă noua firmă ar fi condusă de ei.Consiliul Local Ocnele Mari a fost deja acţionat în judecată pentru recuperarea datoriilor. Până se va pronunţa instanţa, se pare ca nimanui nu-i pasă de soarta celor 800 de familii din localitate, în conditiile în care şi apa din fântâni este sărată.“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe