|joi, februarie 25, 2021
  • Follow Us!

Fostul director, Vasile Crişu, este în război cu actuala conducere 

• La societatea UNIVERS,

Fostul director, Vasile Crişu, este în război cu actuala conducere

Luna trecută, Vasile Crişu, fostul director general al UNIVERS Rm. Vâlcea, a dat în judecată… societatea la care a lucrat, pe motiv că noua conducere a firmei l-a concediat ilegal. Pe rolul Tribunalului Vâlcea se află în judecată Dosarul 2321/90/2008, prin care Vasile Crişu contestă decizia de concediere. Potrivit unor precizări ale directorului actual, Mihai Buzatu, UNIVERS va depune la acest dosar întâmpinare din care să rezulte că decizia de concediere contestată de Vasile Crişu a fost emisă în mod legal, cu respectarea dispoziţiilor Codului Muncii.

Vasile Crişu a fost schimbat din funcţia de director general al UNIVERS în 2006, locul său fiind luat de Cătălin Munteanu. Acesta din urmă n-a rezistat decât un an în funcţie, fiind înlocuit cu Mihai Buzatu, fiul vicepreşedintelui SIF Oltenia, Teodor Buzatu. Intrarea lui Cătălin Chelu în acţionariatul UNIVERS, petrecută în urmă cu un an şi-a produs primele efecte: în premieră, întreprinderea a intrat pe piaţa bursieră şi a cumpărat un pachet de acţiuni tocmai la o firmă din judeţul Prahova.

În urmă cu o lună, acţionarii de la UNIVERS au aprobat repartizarea profitului net aferent anului 2007. Astfel, s-a fixat un dividend brut pe pe acţiune la valoarea de 1,2 lei/acţiune. Veniturile totale în 2007 au fost de 7,53 milioane lei, iar cheltuielile de 5,22 milioane lei, rezultând un profit uriaş – de 2,3 milioane lei. Profitul este dublu faţă de cel înregistrat de UNIVERS în primele nouă luni din cursul anului 2006. Spre exemplu, acţionarul majoritar al societăţii a decis repartizarea a peste 90% din profitul net aferent anului 2006 pentru dividende.

Este o cotă uriaşă, având în vedere că multe din societăţile comerciale pe acţiuni îşi repartizează cea mai mare parte a unui eventual profit pentru dezvoltare, rezerve legale sau pentru acoperirea pierderilor din anii trecuţi. Drept recompensă, acţionarii de la UNIVERS au aprobat acordarea unei indemnizaţii nete de 1.000 lei fiecărui membru al consiliului de administraţie, şi 600 lei pentru membrii comisiei de cenzori. Mult timp, în conducerea executivă a societăţii nu s-au produs cutremure majore, probabil şi datorită faptului că întreprinderea a înregistrat an de an rezultate financiare bune şi chiar foarte bune.

Însă, problemele mari au început să apară de vreo doi ani, de când UNIVERS a început să vândă unele magazine şi unităţi alimentare din judeţul Vâlcea. În cursul anului trecut, UNIVERS a vândut următoarele active: spaţiu comercial Ocniţa; spaţiu comercial Depozit Ştirbei Vodă, spaţiu comercial Complex Hermes, agregate frigorifice, mobilier, cântare electronice, instalaţii de frig aflate în unităţile închiriate sau dezafectate la eliberarea acestora când au fost date cu chirie.

Leave a Response