|vineri, aprilie 16, 2021
  • Follow Us!

“FAMILIA BUZATU” DE LA SOCIETATEA UNIVERS 

 

„FAMILIA BUZATU” DE LA SOCIETATEA UNIVERS

• Florian Buzatu este unul dintre şefii cei mari de la SIF Oltenia (acţionar majoritar la UNIVERS), Mihai Buzatu este director general la UNIVERS, iar Viorica Buzatu cumpără acţiuni la UNIVERS de sute de milioane lei vechi • marţi, 16 septembrie 2008, Viorica Buzatu a cumpărat acţiuni UNIVERS de 400 milioane lei vechi

 

Se ştie că SIF Oltenia este acţionar majoritar la UNIVERS Vâlcea, dar ce se ştie mai puţin este că vicepreşedintele SIF Oltenia, Florian Teodor Buzatu, încearcă să aibă decizia deplină în conducerea acestei întreprinderi. Deja, l-a instalat de cinci luni pe fiul său – Răzvan Mihai Buzatu – ca director general al UNIVERS. Se pare că aceasta n-a fost însă de ajuns, pentru că, recent, Florian Teodor Buzatu (membru în Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia), prin intermediul altei rude – Viorica Buzatu – a început să cumpere acţiuni la UNIVERS, cea mai recentă tranzacţie efectuându-se prin SSIF Invest Trust SA Craiova chiar în ziua marţi, 16 septembrie 2008. 

 

Numai în această zi, Viorica Buzatu a cumpărat acţiuni de 400 milioane lei vechi. În urmă cu un an, în premieră, întreprinderea a intrat pe piaţa bursieră şi a cumpărat un pachet de acţiuni tocmai la o firmă din judeţul Prahova. În urmă cu o lună, acţionarii de la UNIVERS au aprobat repartizarea profitului net aferent anului 2007. Astfel, s-a fixat un dividend brut pe pe acţiune la valoarea de 1,2 lei/acţiune. Veniturile totale în 2007 au fost de 7,53 milioane lei, iar cheltuielile de 5,22 milioane lei, rezultând un profit uriaş – de 2,3 milioane lei. Profitul este dublu faţă de cel înregistrat de UNIVERS în primele nouă luni din cursul anului 2006. Spre exemplu, acţionarul majoritar al societăţii a decis repartizarea a peste 90% din profitul net aferent anului 2006 pentru dividende. 

 

Este o cotă uriaşă, având în vedere că multe din societăţile comerciale pe acţiuni îşi repartizează cea mai mare parte a unui eventual profit pentru dezvoltare, rezerve legale sau pentru acoperirea pierderilor din anii trecuţi. Drept recompensă, acţionarii de la UNIVERS au aprobat acordarea unei indemnizaţii nete de 1.000 lei fiecărui membru al consiliului de administraţie, şi 600 lei pentru membrii comisiei de cenzori. Mult timp, în conducerea executivă a societăţii nu s-au produs cutremure majore, probabil şi datorită faptului că întreprinderea a înregistrat an de an rezultate financiare bune şi chiar foarte bune. Însă, problemele mari au început să apară de vreo doi ani, de când UNIVERS a început să vândă unele magazine şi unităţi alimentare din judeţul Vâlcea. În cursul anului trecut, UNIVERS a vândut următoarele active: spaţiu comercial Ocniţa; spaţiu comercial Depozit Ştirbei Vodă, spaţiu comercial Complex Hermes, agregate frigorifice, mobilier, cântare electronice, instalaţii de frig aflate în unităţile închiriate.

 

 

Leave a Response