Budeşti, Băbeni şi Mihăeşti, pe harta neagră a poluării

duminică, 28 septembrie 2008

Budeşti, Băbeni şi Mihăeşti, pe harta neagră a poluării

• 17 milioane de euro necesare pentru curăţarea Oltului

În judeţul Vâlcea există trei zone vulnerabile din punctul de vedere al poluării, în localităţile Budeşti, Băbeni şi Mihăeşti. Aceasta a fost concluzia la care au ajuns specialiştii prezenţi la prima şedinţă legată de prezentarea planului de management al Directivei Cadru, care s-a desfăşurat săptămâna trecută la Direcţia Apelor Olt.

Gunoaie depozitate lângă ape

În evidenţa instituţiilor care se ocupă de combaterea poluării există în prezent 25 de zone vulnerabile, dintre care trei sunt în judeţul Vâlcea: Mihăeşti (Avicola Mihăeşti), Băbeni (Avicola Băbeni, Suinprod) şi Budeşti (ferma de păsări Budeşti). La Budeşti deversarea dejecţiilor se face direct în Olt, pentru că nu există staţie de epurare.

Specialiştii Direcţiei Apelor Olt au stabilit că în toate localităţile vâlcene există din păcate un grad ridicat de poluare a apelor, din cauza deşeurilor aruncate pe malul râurilor. Pentru combaterea acestui fenomen s-a ajuns la concluzia că este nevoie de formarea unui plan de fertilizare şi de construire a unor locuri speciale pentru resturile menajere. Pentru construirea unei platforme de acest gen sunt necesare însă fonduri substanţiale, fiecare metru cub costând în jur de 50 de euro. În plus, fiecare comună ar avea nevoie de 120.000 de euro pentru achiziţionarea unor maşini şi utilaje de transport deşeuri.

Poluare a apelor din nordul judeţului

Directorul general al Direcţiei Apelor Olt, Tudor Şindilaru a precizat că la Mihăeşti va demara în curând un proiect asemănător cu cel din Calaraşi, respectiv un plan pilot de construire a unei miniplatforme. „La Călăraşi, costurile s-au ridicat la 20.000 de euro. Acum, investiţia de la Vâlcea s-ar ridica la 100.000 de euro, bani alocaţi prin Banca Mondială. Din păcate, sunt probleme în continuare în nordul judeţului. Este foarte greu să convingem populaţia să selecteze deşeurile. Este necesară o implicare din partea tuturor vâlcenilor şi a instituţiilor abilitate S-au dat amenzi, s-au deschis dosare penale, dar suntem în situaţii fără ieşire, pentru că nu se poate opri distribuirea apei de la Brădişor, de exemplu. În zona Malaia ajung deşeuri din amonte, iar acest lucru nu este admisibil", spune directorul D.A. Olt.

În perioada 2008 – 2015, şi la Vâlcea trebuie atins pragul de „ape curate", aşa cum prevăd normele europene, dar, pentru acest lucru sunt necesare ample lucrări de amenajare şi schimbări în sistemele de epurare. Conform datelor trimise de Direcţia Apelor Olt către Administraţia Apelor Române, ar fi nevoie de 17 milioane de euro pentru combaterea poluării apelor de suprafaţă, în tot bazinul hidrografic al Oltului. Poluarea provine mai ales de la fermele zootehnice, dar şi de la zonele industriale. Directiva Cadru Apa este o lege europeană pe care statele membre UE trebuie să o implementeze şi să o aplice şi impune elaborarea Planului de Management la nivel de bazin hidrografic, în scopul atingerii calităţii ecologice şi chimice a apelor („starea bună a apei”) până în anul 2015, prin reducerea poluării apelor provocată de activitatea umană, industrială şi agricolă.

Calendarul de implementare al Directivei Cadru prevede ca draftul Programului de măsuri să fie finalizat până în decembrie 2008, apoi supus dezbaterii publice pe parcursul anului 2009 şi inclus în primul Plan de Management care va fi publicat la sfârşitul anului 2009. La nivelul DA.Olt, în cursul anului 2008 se vor organiza patru şedinţe de informare-consultare, cu invitarea utilizatorilor de apă şi a autorităţilor locale, unde se vor discuta şi explica responsabilităţile acestora şi termenele privind implementarea Programelor de măsuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe