Revoluţionarii s-au strâns la Vâlcea pentru a pregăti un Congres extraordinar

duminică, 3 august 2008

Ion Iliescu pregăteşte o nouă mutare de maestru

Revoluţionarii s-au strâns la Vâlcea pentru a pregăti un Congres extraordinar

Letiţia Lazăr

Reprezentanţii asociaţiilor de revoluţionari   din mai multe judeţe s-au întâlnit vineri, 1 august la Consiliul Judeţean Vâlcea, cu scopul de a reorganiza mişcarea revoluţionară. Concluzia reprezentanţilor este una dură: „Mişcarea revoluţionarilor este într-un real pericol!”, iar unica şansă de a le fii recunoscute drepturile este aceea de a le da oamenilor funcţii politice. Prezent la Rm. Vâlcea, Dorin Lazăr Maior, preşedintele „ Blocului Naţional al Revoluţionarilor 1989 „, afirmă că scopul întâlnirilor din această perioadă este aceea de a le fii recunoscută identitatea.
 
Întâlnirea de la Rm. Vâlcea a celor care au luptat în decembrie 1989 pentru o viaţă mai bună a fost, în opinia reprezentanţilor din mai multe judeţe, decisivă. S-au pus pe tapet în faţa liderilor problemele pe care le întâmpină, dar şi faptul că doresc o unificare pentru a reuşi să contracareze, după spusele lor, pericolul pe care îl presupune pierderea identităţii luptătorilor din decembrie 1989.

O eventuală unificare a tuturor federaţiilor a fost pusă în discuţie, dar şi intrarea în politică pentru a lupta pentru nişte drepturi care ar trebui să le fie recunoscute. „Noi dorim să reorganizăm şi să aşezăm pe baze mai solide mişcarea revoluţionară deoarece aceasta este într-un real pericol. Prin aceste conferinţe zonale dorim o reorganizare. Scopul nostru ar fii  unificarea tuturor organizaţiilor de acest gen. Am avut până acum patru conferinţe zonale, în Alba Iulia, Buzău, Bucureşti şi Râmnicu Vâlcea unde am discutat aspecte cu privire la această reorganizare.

În următoarele două sau trei săptămâni vom avea o întâlnire naţională unde vom primii delegaţii tuturor oraşelor în care am organizat aceste conferinţe în cadrul unui congres la Bucureşti care se va axa pe fixarea unei strategii pe termen scurt şi lung, dar şi alegerea unei conduceri. Vom cere mai multă mobilizare şi mai multă eficienţă. De asemenea, congresul va adopta o strategie politică, care se va grupa în jurul preşedintelui de onoare Ion Iliescu.

Vrem ca oamenii noştri să apară pe organigrame. Fără funcţii politice, e clar că oamenii noştri nu pot accede la drepturile care le revin de drept”, a declarat Dorin Lazăr Maior, preşedintele BNR. Congresul de la Bucureşti va avea loc la sfârşitul lunii august la Bucureşti şi sunt aşteptaţi aproape 1500 de participanţi.

Impostorii- un subiect amplu criticat

Liderii revoluţionarilor au recunoscut prezenţa impostorilor, chiar dacă nu au fost date nume. „Impostorilor nu le putem face absolut nimic noi. Sunt instituţiile statului abilitatea care trebuie să intervină. Asociaţiile nu pot retrage titlurile revoluţionarilor, doar pot depune contestaţii”, mai spune Dorin Lazăr Maior. La nivel naţional au fost depuse până în prezent 27 mii de cereri de preschimbare de certificate de revoluţionari. Şapte mii sunt din partea eroilor martiri, 20 mii din partea luptătorilor cu merite deosebite. Aceste certificate sunt acordate, în urma controalelor de către comisia guvernamentală şi cea parlamentară. „Până în prezent doar patru mii au fost recunoscute”, recunoaşte liderul BNR.
Cine a tras în decembrie 1989?

Întrebarea „Cine a tras în 1989?” încă nu a primit răspuns. Dorin Lazăr Maior, preşedintele BNR, dar şi Constantin Bebe Ivanovici preşedinte al Federalei Naţionale a Revoluţionarilor din România, consideră că starea de confuzie încă mai este prezentă în rândurile românilor. Răspunsul la întrebarea  dacă a fost lovitură de stat sau revoluţie a fost simplu: „Tot ceea ce ştim este că întrebările care încă mai persistă pe buzele românilor creează o confuzie totală întreţinută cu bună ştiinţă pe criterii politice. În consecinţă, răspunsul nostru este simplu: A fost Revoluţie!”. Teodor Drăghici, cameraman la TVR 1 până în decembrie anul trecut afirmă că numai cine nu a fost prezent speculează: „Imaginile din balcon au fost cumplite.

S-a tras chiar şi acolo, unde oamenii vorbeau despre o democraţie. A fost pus chiar şi un pistol la tâmpla lui Ion Iliescu sau a unuia din balcon. Nu am văzut prea bine, recunosc, dar am fost în acel balcon şi am văzut ce se întâmplă”.
Doar doi vâlceni au certificat de revoluţionar

În Vâlcea 51 de revoluţionari au fost înregistraţi ca participanţi la Revoluţia din 1989. Ştefan Prală, preşedintele Asociaţiei luptătorilor din decembrie 1989 spune că din aceştia 17 au fost răniţi, iar 11 au fost declaraţi eroi martiri. „În prezent 36 au depus dosarele pentru preschimbarea certificatelor de revoluţionar, iar din aceştia, doar două  persoane, Nicolae Sava şi  Severin Baciu au primit documentele preschimbate.

Certificatele sunt date de instituţiile statului, eu ca preşedinte nu pot să semnez nimic. Fără aceste certificate oamenii îşi vor pierde identitatea, iar noi luptăm să o menţinem, asta nu înţeleg cei care ne judecă”, a declarat Ştefan Prală, preşedintele Asociaţiei Luptătorilor din Decembrie 1989.

De asemenea, liderul vâlcean a mai afirmat: „Cine nu îl recunoaşte pe Iliescu şi revoluţionarii, nu are ce căuta pe baricade alături de noi!”. Zvonurile conform cărora se spune că revoluţionarii vâlceni au intrat în posesia drepturilor de drept, au fost spulberate de Ştefan Prală, care a afirmat contrariul. „Se poate demonstra foarte uşor că nici un vâlcean nu a intrat în posesia acestora. Cei care au intrat însă, nu sunt vâlceni. Sunt din alte judeţe, iar acest fapt  se poate verifica la Instituţia Prefectului”.

Letiţia LAZăR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe