PSD poate obţine trei mandate de deputaţi şi unul de senator

duminică, 10 august 2008

Pesediştii şi-au votat candidaţii pentru Parlament

PSD poate obţine trei mandate de deputaţi şi unul de senator

 Vineri, 8 august,la Sala Sindicatelor Din Râmnicu Vâlcea  a avut loc şedinţa Comitetului Executiv al PSD  pentru stabilirea candidaţilor pentru alegerile parlamentare. Cei 67 de membri ai Comitetului au votat în secret pe cei care vor candida în 8 din cele 9 colegii, un colegiu fiind lăsat liber pentru un candidat de la centru.

Delimitarea colegiilor uninominale a încins în ultima perioadă spiritele în toate partidele politice. Judeţul a fost împărţit în şase colegii uninominale pentru Camera Deputaţilor şi trei colegii electorale pentru Senat.

Colegiul Râmnicu Vâlcea “Sud”

Pentru Camera Deputaţilor colegiul numărul 1, Râmnicu Vâlcea “Sud”, are în componenţă localităţile Ocnele Mari, Mihăieşti, Băile Govora şi partea sudică a Râmnicului.

Colegiul Râmnicu Vâlcea “Nord”

Colegiul doi, Râmnicu Vâlcea Nord, este format din localităţile Vlădeşti, Păuşeşti Măglaşi, Băile Olăneşti şi partea nordică a municipiului Râmnicu Vâlcea.

Colegiul “Horezu”

Colegiul numărul trei este compus din următoarele localităţi: Buneşti, Stoeneşti, Pietrari, Păuşeşti Otăsău, Frânceşti, Băbeni, Bărbăteşti, Costeşti, Tomşani, Măldăreşti, Oteşani, Cernişoara, Horezu, Vaideeni, Slătioara, Mateeşti şi Stroeşti.
Colegiul “Drăgăşani”

Colegiul patru are în componenţa sa municipiul Drăgăşani şi cele 19 localităţi vecine: Ştefăneşti, Lungeşti, Voiceşti, Suteşti, Mitrofani, Guşoeni, Şuşani, Mădulari, Creţeni, Amărăşti, Glăvile, Pesceana, Ioneşti, Prundeni, Orleşti, Scundu, Drăgoeşti şi Olanu.

Colegiul “Bălceşti”

Colegiul cinci este format din următoarele localităţi : Bălceşti, Ghioroiu, Diculeşti, Făureşti, Laloşu, Zătreni, Lăcusteni, Tetoiu, Roşiile, Berbeşti, Alunu, Sineşti, Grădiştea, Livezi, Fârtăţeşti, Măciuca, Valea Mare, Lădeşti, Popeşti, Stăneşti, Lăpuşata, Copăceni, Roeşti.

Colegiul “Brezoi”

Ultimul colegiu, este colegiul numărul şase – Nord. Acesta cuprinde localităţile :Călimăneşti, Sălătrucel, Berislăveşti, Racoviţa, Titeşti, Perişani, Boişoara, Bujoreni, Muereasca, Brezoi, Câineni, Malaia, Voineasa, Dăeşti, Runcu, Budeşti, Goleşti, Milcoiu, N. Bălcescu, Dănicei, Stoileşti , Şirineasa şi Galicea.

Cele trei colegii pentru Senat

Pentru Senat, sunt doar trei colegii. Colegiul Râmnicu Vâlcea Nord şi Râmnicu Vâlcea Sud formează primul colegiu pentru Senat. Al doilea colegiu senatorial are în componenţă colegiul numărul trei – Horezu şi colegiul şase – Brezoi. Ultimul colegiu pentru Senat este compus din colegiul numărul patru – Drăgăşani şi colegiul numărul cinci – Bălceşti.

Rezultate anticipate

 După discuţii aprige cei 52 de membri prezenţi ( din 67) au votat următorii candidaţi: la Colegiul 1 Senat Bălceşti-Drăgăşani social-democraţii l-au votat pe Laurenţiu Coca, care a avut câştig de cauză cu 31 de voturi pro împotriva colegilor de partid Nicu Spiridon şi Rodica Bulacu. De asemenea, la Colegiul 2 Senat Horezu-Rm. Vâlcea şi zona Nord cel care va reprezenta electoratul vâlcean, în eventualitatea în care va fi ales, este Ştefan Prală, vicepreşedinte PSD Vâlcea, care a fost ales cu 36 de voturi.

Pentru Camera Deputaţilor la Colegiului 1 Bălceşti ( 23  localităţi ) a fost votat  Dan Mazilu, cu 26 de voturi, în defavoarea lui Ştefan Prală care a pierdut la numai 4 voturi diferenţă şi a lui Valeriu Amza care nu a avut nici un vot. Al doilea colegiu, Drăgăşani ( 19 localităţi ) va avea candidat din partea PSD pe Vasile Bleotu.  Pentru un mandat de deputat în colegiul Rm. Vâlcea Sud va candida Remus Grigorescu ales  cu 30 de voturi în timp ce  Mihai Persu a obţinut 20 de voturi. Colegiul 4 Rm. Vâlcea-Nord va fi reprezentat de Sorin Ghiţă, actualul primar al comunei Vlădeşti, care a fost ales de colegi cu 40 de voturi.

În Colegiul 5 Nord va candida Nicolae Barbu, care a fost ales cu 30 de voturi, în timp ce Dumitru Tărăşenie a avut doar 4 voturi. Pentru Colegiul 6 Horezu cel care va candida la funcţia de deputat este Aurel Vlădoiu, care a avut 32 de voturi, în timp ce Dumitru Pearcu, primarul comunei Tomşani a obţinut 14 voturi, iar Dumitru Cornoiu 5.

Întâlnirea noastră a fost doar o primă evaluare. Declar că de la centru ni s-a impus pe liste prezenţa unui candidat PC, dar am refuzat. De asemenea, conducerea centrală a încercat să ne impună o doamnă PSD pe liste, dar refuzul nostru a fost categoric. Am afirmat şi afirm în continuare că orice hotărâre o vom lua, va fii de comun acord între membrii Comitetului Executiv. Conducerea naţională ne-a propus deja ca pentru locul de Senat rămas vacant, în Rm. Vâlcea, să se afle Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrie din Camera Deputaţilor, Marian Sârbu, fostul ministru al Muncii sau Bogdan Niculescu. Urmează ca în perioada imediat următoare să stabilim pe cine anume vom primi pe lista noastră să ne reprezinte judeţul”, a afirmat Ion Câlea, preşedintele PSD Vâlcea.

Pronostic „Ziarul de Vâlcea”

Dacă cumva nu intervin modificări majore dictate de apariţia unui ( unor) candidaţi impuşi de la centru şi dacă nu se declanşează vreun scandal asemănător celui de la locale când decapitarea organizaţiei municipale Râmnicu Vâlcea a dus la cele mai slabe rezultate obţinute de PSD vreodată în municipiul reşedinţă de judeţ, atunci PSD are şanse reale de a obţine victoria în colegiile Horezu, Bălceşti şi Drăgăşani pentu Camera Deputaţilor. Victoriile din Bălceşti şi Drăgăşani ar duce automat la victoria candidatului pentru colegiul de Senat care include cele două colegii. Atenţionăm însă PSD că schimbarea lui Dan Mazilu ar fi una dintre cele mai proaste mutări posibile. Omul de afaceri din Lăpuşata este singurul care poate aduce victoria. În faţa contracandidaţilor săi din PNL şi PDL are avantajul de a avea mulţi prieteni în zonă, a copilărit aici, are casă, are bani pentru a-şi susţine campania electorală, este cunoscut ca un om extrem de generos, implicat în sport, în administraţia locală (este viceprimar) cu relaţii personale excelente în administraţiile multor localităţi. Eventuala sa sacrificare în favoarea unui candidat străin de zonă ar însemna probleme şi pentru candidatul la Senat, Laurenţiu Coca sau cine va rămâne până la urmă. PSD nu trebuie să uite că în Colegiul Bălceşti din 23 de localităţi nu are primari decât în 10. Iar liberalii au organizaţii puternice, mulţi primari, viceprimari şi consilieri locali. Cătălin Harnagea va învinge acolo dacă este schimbat Mazilu. Iar dacă PSD a duce un străin total de zonă şi PDL pune un candidat cunoscut în Colegiu ar avea prima şansă PDL, care acum o are abia pe a treia. Schimbarea lui Mazilu va face ca PSD să piardă colegiul din Bălceşti. În schimb dacă îl va pierde şi pe cel de senator atunci intră în cărţi Ştefan Prală. Omul din PSD care se va confrunta cu cel mai periculos şi tenace adversar, Emilian Frâncu. Deputatul liberal a trecut deja printr-o experienţă a votului direct, are o armată de activişti, doi candidaţi la funcţia de deputat redutabili, mulţi primari, consilieri şi viceprimari în zonă. Iar Prală este legat strict de victoria lui Vlădoiu în Colegiul Horezu. (L.L., T.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe