OLTCHIM a înfiinţat o firmă nouă pentru atragerea de finanţări

duminică, 31 august 2008

OLTCHIM a înfiinţat o firmă nouă pentru atragerea de finanţări

• „Menţinerea incertitudinii asupra majorării capitalului social afectează în sens negativ activitatea şi finanţarea societăţii, cu riscuri majore în viitorul apropiat” a declarat Radu Olaru, director general adjunct la OLTCHIM SA

 În urmă cu puţin timp, conducerea întreprinderii OLTCHIM Rm. Vâlcea a decis înfiinţarea firmei OLTCHIM MBO, pentru a răspunde nevoii urgente de finanţare şi dezvoltare a combinatului chimic. Iniţiativa managementului SC OLTCHIM SA beneficiază de suportul salariaţilor combinatului şi are ca scop principal susţinerea şi dezvoltarea combinatului, în principal prin atragerea de finanţări şi implicit securizarea surselor de materii prime de bază. „Adoptarea unei asemenea soluţii a fost necesară şi oportună din prisma interesului managementului şi a salariaţilor de a dezvolta OLTCHIM SA, în contextul în care orice intervenţie a statului, în calitate de acţionar majoritar, a fost în mod constant criticată de către acţionarii minoritari ca fiind susceptibilă de a fi ajutor de stat. Menţinerea incertitudinii asupra majorării capitalului social afectează în sens negativ activitatea şi finanţarea societăţii, cu riscuri majore în viitorul apropiat” a declarat Radu Olaru, director general adjunct la OLTCHIM SA şi membru în Consiliul de Administraţie la OLTCHIM MBO.

Încercările repetate ale managementului de a obţine finanţări pentru susţinerea programelor de investiţii şi dezvoltarea combinatului, esenţiale pentru supravieţuirea OLTCHIM SA, nu s-au concretizat, ultima încercare, de majorare a capitalului social cu 954.752.690,20 lei, fiind blocată, în urma unei sesizări făcute de un acţionar minoritar. Până la primirea unui răspuns oficial de la Comisia Europeană referitoare la posibila încadrare a acestei operaţiuni ca ajutor de stat, SC OLTCHIM SA va întâmpina în continuare dificultăţi în obţinerea de credite bancare avantajoase.

În acest context, managementul SC OLTCHIM SA a avut iniţiativa înfiinţării unei companii separate, denumite OLTCHIM MBO, care să fie eligibilă pentru obţinerea de finanţări externe şi să poată atrage, într-un timp cât mai rapid, finanţări pentru investiţiile necesare pentru programele de dezvoltare ale OLTCHIM SA. În acest moment Oltchim MBO discută cu mai multe bănci şi fonduri de investiţii pentru a găsi o modalitate de finanţare şi atragere de resurse suplimentare pentru combinat. „Am constituit Oltchim MBO pentru a sprijini Oltchim SA în investiţiile sale.

Directorii Oltchim SA sunt doar fondatorii acestei companii, urmând ca salariaţii combinatului să intre în acţionariatul OLTCHIM MBO printr-un proces de majorare de capital social, care va demara în data de 18.08.2008” a declarat Silviu Pandrea, jurist la Oltchim SA şi membru în Consiliul de Administraţie la OLTCHIM MBO. Procedura de constituire a OLTCHIM MBO a fost avizată de unele dintre cele mai importante Case de Avocatură din România şi s-a realizat în conformitate cu practicile internaţionale referitoare la management buyout (MBO).

 „Interesul managementului şi al salariaţilor pentru susţinerea Oltchim SA prin intermediul OLTCHIM MBO este legal, normal şi optim în procesul de dezvoltare şi chiar de privatizare al societăţii. Am dori să reamintim că în trecut chiar statul român a promovat instrumente legislative menite a facilita salariaţilor şi managementului companiilor de stat participarea la procesul de privatizare. Dacă la acest moment aceste facilităţi nu mai sunt în vigoare nu înseamnă că există o interdicţie a participării salariaţilor şi managementului la proces.

Şi, de asemenea, nu trebuie uitat că există şi un principiu al egalităţii de şanse care trebuie respectat. Considerăm că ar fi neconstituţională crearea unui „handicap” pentru salariaţii şi managementul OLTCHIM. Soluţia juridică de promovare a interesului lor legitim nu va face nici o abatere de la lege” a declarat Doru Boştină, avocat coordonator la Casa de Avocatură Boştină şi Asociaţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe