„Frumoasele Oltului sunt din Vâlcea şi Braşov

miercuri, 20 august 2008

„Frumoasele Oltului sunt din Vâlcea şi Braşov

• 40 de ani de „Cântece ale Oltului” la Călimăneşti

La sfârşitul săptămânii trecute, staţiunea Călimăneşti Căciulata a găzduit cea de-a 40-a ediţie a unuia dintre cele mai cunoscute festivaluri de folclor din ţară: „Cântecele Oltului”. Manifestarea a strâns şi de această dată în staţiunea de pe Olt ansambluri folclorice din aproape toate judeţele riverane Oltului. O pată de culoare în peisajul folcloric tradiţional a fost în acest an Ansamblul tradiţional de dans ţigănesc „Şatra”, al Căminului Cultural Chilieni – Sfântu Gheorghe. Nu a lipsit de la festival nici ansamblul vâlcean „Doina Oltului”, al Casei de Cultură din Călimăneşti.

Două „Frumoase ale Oltului”

În acest an, membrii juriului nu s-au putut decide decât cu foarte mare greutate care dintre participantele la concursul de frumuseţe să fie aleasă „Frumoasa Oltului”, astfel că două dintre participante au primit acest premiu, după ce, într-unul dintre anii anteriori a fost şi un concurs unde nici una dintre participante nu a reuşit să obţină acest premiu. În acest an, premiul a fost acordat Elenei Andreea Drăguşin, de la Braşov şi călimăneştencei Ana Maria Stoica.

Premiul I pentru interpretare vocală a fost acordat Alexandrei Colciriu, de la Harghita, urmată de Maria Popescu, de la Olt şi de o concurentă de la Sibiu. Pe podium, la interpretare instrumentală au urcat Marin Băceanu, de la Olt şi Vasile Colcer, din Harghita, ambii violonişti, premiul trei nefiind acordat. Primele două locuri pentru frumuseţea costumelor populare au fost obţinute de reprezentanţi din Harghita şi Braşov. În acest an, juriul a decis să acorde şi două premii speciale pentru interpretare vocală pentru David Ungureanu şi Alpar Datki, din Covasna.

Căluşul, prezent la Călimăneşti

Prima ediţie a „Cântecelor Oltului” a fost organizată în anul 1969, dată de la care s-au împlinit 40 de ani. Deşi caniculare, zilele de 16 şi 17 august au atras zeci de turişti şi localnici la manifestarea folclorică precedată de o paradă a costumelor tradiţionale. Ansamblurile participante au pornit sâmbătă din faţa Primăriei Călimăneşti spre Pavilionul Central, unde a fost inaugurat festivalul şi fiecare ansamblu a prezentat câte un moment artistic. Festivalul propriu-zis a avut loc pe scena amenajată în aer liber în parcul Casei de Cultură.

Festivalul a inclus concursul de interpretare „Doina Oltului”, un concurs pentru purtătorii de costume populare şi a culminat cu alegerea celei mai frumoase participante, care a câştigat titlul de „Frumoasa Oltului”. „Cântecele Oltului” este, prin tradiţie festivalul dedicat ansamblurilor folclorice din judeţele străbătute de râul Olt (Braşov, Covasna, Harghita, Sibiu, Olt, Teleorman, şi Vâlcea). „S-au împlinit 40 de ani de când pe firul Oltului se desfăşoară neîntrerupt festivalul „Cântecele Oltului”. Cântece, dansuri, costume populare prezentate pe scena festivalului într-o succesiune spectaculoasă, în care se identifică fiecare comunitate românească, indiferent de etnie, acestea sunt notele definitorii ale festivalului de folclor din acest an” – a precizat primarul oraşului Călimăneşti, Ilie Amuzan.

O prezenţă deosebită în acest an, la festival a fost cea a Ansamblului de cântece şi dansuri „Dârjovul”, din comuna Valea Mare, care a prezentat căluşul, dans ritual românesc care se mai păstrează în destul de puţine zone ale ţării, coregrafia spectacolului fiind asigurată de Dumitru Sora şi Sandu Rizea.

├×iganii au trezit interesul publicului

Dintre toate ansamblurile participante, membrii Ansamblului tradiţional de dans ţigănesc „Şatra” au fost cei care au dat o pată de culoare festivalului, care s-a păstrat până acum în nota tradiţională. În afară de ei, din judeţul Covasna au mai fost prezenţi la festival membrii Ansamblului folcloric „Brăduleţul”, al Casei de Cultură Sfântu Gheorghe. Din Braşov, Ansamblul folcloric „Măgura” al Casei municipale de Cultură Codlea a prezentat obiceiuri agrare din ├×ara Făgăraşului.

Ansamblurile reunite „Rapsodia Călimanilor”, „Floare de colţ” şi „Izvoraşul”, ale Centrului Cultural Topliţa au prezentat cântece, jocuri şi obiceiuri populare specifice zonei de nord a judeţului Harghita şi văii Mureşului Superior. O altă prezenţă deosebită a fost cea a Ansamblului folcloric „Aţeleana”, al Şcolii cu clasele I – VIII Aţel din Sibiu, care a prezentat un obicei specific zonei: „Moştenire din bătrâni – paparuda”. Din Teleorman a fost prezent la festival Ansamblul folcloric „Govia”, iar invitaţi ai festivalului au fost şi reprezentanţii Ansamblului folcloric de cântece şi dansuri „Alunelul”, al Căminului cultural Pieleşti din judeţul Dolj.

Reunirea juriului, format din prof. univ. dr. Nicolae Constantinescu, de la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Filologie; Elena Gavriluţiu, cercetător în cadrul Centrului Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bucureşti, prof. Elena Stoica, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea; prof. Ioan Pumnea, iniţiatorul festivalului, din Braşov şi Fenia Driva, consilier cultural la Primăria Călimăneşti a avut loc duminică, 17 august, la sala de protocol a Mânăstirii Cozia, iar festivitatea de premiere a laureaţilor festivalului a avut loc de la ora 15.30. În staţiune s-a desfăşurat şi un program de animaţie pentru turişti duminică, dar a avut loc şi un colocviu despre datinile şi obiceiurile locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe