Directorul Mihai Bălan este mândru de salariaţii săi

luni, 18 august 2008

Directorul Mihai Bălan este mândru de salariaţii săi

„Fiecare om din CET Govora este un profesionist”

Săptămâna trecută, cu trei zile înainte de şedinţa de Consiliu Judeţean care urma să aibă loc la sediul CET Govora şi unde vicepreşedintele Dumitru Persu avea să se facă de rîs atacând nefondat şi nemeritat managementul unei echipe profesioniste conduse de inginerul Mihai Bălan, conducerea redacţiei noastre lua un interviu directorului CET Govora. În ediţia de joi anunţam publicarea acestui interviu şi dădeam date despre un management foarte bun special pentru a-l ajuta pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean să conştientizeze ridicolul unor reproşuri publice făcute unui profesionist. Reproşuri legate de aşa zise creanţe ale CET-ului, de lipsa de transparenţă a actului de conducere şi de probleme de Mediu. Speram ca vineri, la şedinţă, să fie linişte. Nu a fost aşa pentru că răutatea şi prostia nasc mai întotdeauna monştri. Redăm un fragment din interviul luat directorului general Mihai Bălan.

• Oamenii gospodari fac vara sanie şi iarna căruţă. Aţi luat măsuri pentru sanie domnule director?

Ca de fiecare dată. CET Govora are acum stocuri de 400 de mii de tone de cărbune. Cantitate care ne permite să ieşim din iarnă. Cantitate achiziţionată pe preţ bun pentru a evita majorările din iarnă. În acelaşi timp evităm deficienţe legate de transportul efectuat iarna pe un timp nefavorabil şi nu permitem furnizorului să ne prindă făr stoc şi să majoreze preţul. Drept este că acest stoc ţine imobilizate peste 280 de miliarde de lei. Dar CET nu îşi poate permite să ajungă la mâna furnizorilor şi nici să nu aibă cantitatea de cărbune necesară satisfacerii consumului din sezonul ece.

•   Legat de preţuri, ştim că veţi fi acuzat din cauza aprovizionării pe cale rutieră în loc de cale ferată, de problemele legate de mediu datorate acestei aprovizionări, dar indirect şi de costuri.

Transportul cărbunelui este mai ieftin pe cale ferată dacă se realizează pe distanţe foarte lungi. În cazul nostru el ar creşte preţul pentru că nu există cale ferată dusă exact până în inima exploatării de cărbune. Acesta ar trebui încărcat în basculante dus în gară descărcat în vagoane şi aceste procedee ar mări cheltuielile de transport. Ca urmare ar trebui să majorăm şi noi preţul la energia termică furnizată populaţiei. Ar creşte şi preţul apei calde. Problemele legate de mediu nu ne aparţin. Oricum va trebui să investim în nişte programe de protecţie în anii următori. Consiliul Judeţean a stabilit ca transportul să se facă pe cale rutieră, Consiliul Judeţean a organizat licitaţia pentru stabilirea transportatorului. Nu ni se poate imputa nimic în acest sens decât eventual din partea cuiva de rea credinţă. Dealtfel toate achiziţiile noastre sunt publicate pe internet, totul este la vedere.

•  Aveţi probleme cu încasările? Populaţia datorează deja iar sume mari  CET-ului ? Cât afectează unitatea aceste creanţe?

Ştiţi foarte bine dar poate nu ştiu toţi vâlcenii că CET beneficiază de un audit al unei firme renumite. Avem probleme leagte de încasări dar acestea sunt inerente într-o activitate ca a noastră. Perfect ar fi ca totul să fie liniar numai că la noi vânzarea produsului şi încasarea urmează o sinusoidă legată de sezonul cald şi cel rece. Populaţia va achita din datorii pe măsură ce se apropie iarna. Asociaţiile de proprietari evită intrarea în sezonul rece cu restanţe mari. Multe asociaţii vor să beneficieze de discountul făcut pentru plata la zi. În schimb avem de recuperat sume substanţiale pentru decontarea subvenţiilor. Pentru energia furnizată iarna trecută nu am recuperat decât 25% din banii alocaţi de administraţii persoanelor ce au drept la subvenţii.

•  La începutul lunii viitoare din CET se vor forma două societăţi noi. Ce implicaţii are acest demers pe care am înţeles că-l propuneţi de mult timp?

Noile societăţi PRELCET şi SERCET vor avea CET ca acţionar majoritar cu 99%. Un 1% revine salariaţilor ce pleacă din CET la noile societăţi şi care au dorit să investească în acţiuni. Le-am spus să investească cât pot de mult. Legea le permitea până la 20% dar cred că oamenii nu au avut bani suficienţi. Noile firme vor avea câte 50 de salariaţi fiecare şi se formează ca externalizare a unor activităţi. CET deşi avea profesionişti şi experienţă nu putea participa la licitaţii în ţară, licitaţii câştigate uneori de firme neserioase sau necunoscute. Nu puteam pentru că întreaga unitate avea mereu de recuperat bani şi de plătit alţi bani către stat sau furnizori. Noile societăţi vor fi cum se spune curate. Vor merge la licitaţii şi le vor câştiga. Vor lucra şi pentru firme şi administraţii locale din Vâlcea dar şi din ţară. Vor obţine profit şi vor încasa mult mai repede aceşti bani. Presiunea pe fondul de salarii al CET va scădea.

•  Câţi pleacă, câţi rămân şi cum vor fi salariile în CET? Există riscul unor disponibilizări?

Din 1440 de salariaţi vor pleca 100. Câte 50 în fiecare din noile firme care vor avea o conducere proprie. Salariile nu vor scădea. În firmele noi ele pot chiar creşte în funcţie de randament, de volumul de lucrări. Nu va fi nimeni disponibilizat dar poate unii nu vor face faţă la noul ritm din acele firme. Vedeţi implică şi deplasări în ţară, muncă mai multă, uneori mai dificilă. Poate nu vor avea randament toţi şi conducerea celor două societăţi va dori angajarea unor oameni mai competenţi. Pe unitatea mare presiunea va scădea. Vom scăpa de acordarea a o sută de salarii lunar.

•  Vă este cumva teamă de o schimbare, se zvoneşte că noua conducere a Consiliului Judeţean ar vrea să vă vadă îndepărtat din funcţia de director?

Nu am auzit astfel de zvonuri. Am colaborat mereu bine cu toţi membrii consiliului judeţan în fiecare mandat şi indiferent de coloratura politică a mebrilor CJ. Am fost transparent şi corect. Am spus mereu adevărul. Cred că rezultatele pe plan naţional se văd. Oricând poate face cineva comparaţie cu ce se întâmplă în sistemul nostru în celelalte judeţe. Nu îmi este frică pentru că nu are de ce. Ce dumneavoastră dacă scrieţi bine şi vă faceţi treaba profesionist vă este frică că v-aţi pierde locul de muncă?

Nu sunt legat de acest scaun de director. În schimb sunt legat sufleteşte de toţi oamenii de aici şi sunt legat profesional de unitate. Am încercat să o transform într-o unitate de prestigiu, am insuflat mereu dorinţa colaboratorilor mei să fim primii, să fim cei mai buni, să oferim servicii competitive, calitate, la tarif rezonabil. În Râmnic apa caldă costă mai puţin decât oriunde în ţară şi acest lucru ne bucură.

În Râmnic populaţia are căldură în case în fiecare iarnă. CET a investit mult în modernizare şi va investi şi în continuare. Suntem recunoscuţi pe plan naţional şi acest lucru îl ştiu şi acţionarii şi cetăţenii şi salariaţii şi politicienii. În aceste condiţii nimănui din CET nu ar trebui să îi fie frică. Fiecare om de aici are un CV bun şi o experienţă în postul în care lucrează. Acestea sunt posibile excelente recomandări pentru oricine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe