Consiliul Judeţean sprijină retehnologizarea şi dezvoltarea CET Govora

luni, 18 august 2008

Consiliul Judeţean sprijină retehnologizarea şi dezvoltarea CET Govora

Joi, 14 august, la CET Govora a avut loc o şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean Vâlcea, la care au participat 26 de consilieri judeţeni, directori de instituţii publice subordonate Consiliului Judeţean şi conducerea societăţii comerciale CET Govora. Ordinea de zi a fost constituită din patru puncte. Subiectul principal al şedinţei a fost aprobarea documentaţiei tehnico-economice, faza "studiu de fezabilitate", şi a cofinanţării aferente proiectului "Reabilitarea şi Dezvoltarea Centralei Electrice de Termoficare Govora" în cadrul Programului "Termoficare 2006-2015 căldură şi confort".

Directorul general al CET Govora, Mihai Bălan, a făcut o informare privind programul de retehnologizare şi dezvoltare a CET Govora, prezentând consilierilor planul de măsuri şi obiectivele avute în vedere pe viitor. Ca obiective majore, conducerea CET Govora şi-a propus:  acoperirea integrală a pieţei locale de energie, funcţionarea sigură şi eficientă pentru următorii 20 de ani, respectarea normelor de mediu, satisfacţia clienţilor şi angajaţilor.

Acoperirea deficitelor de emisii CO2 în perioada 2008-2012 şi evacuarea, utilizarea şi depozitarea cenuşii, zgurii şi a produselor de desulfurare reprezintă măsuri pe care CET Govora şi-a le-a impus în vederea implementării programului de dezvoltare. Pentru implementarea programului de retehnologizare şi dezvoltare a CET-ului este nevoie de investiţii care totalizează 218 milioane de euro (fără TVA), dintre care investiţii minime de urgenţă de 78 de milioane de euro.

Pentru asigurarea sumei, proiectul necesită cofinanţare nerambursabilă, având în vedere că unitatea economică nu poate suporta singură toată finanţarea. Pentru anul 2008, contribuţia Consiliului Judeţean Vâlcea s-a stabilit la 7 milioane de lei, reprezentând cofinanţare în procent de 40 de procente din valoarea cheltuielilor proiectului. Preşedintele Ion Câlea a propus Consiliului Judeţean Vâlcea să se facă o analiză a posibilităţilor de finanţare a acestui proiect, astfel încât să se asigure cofinanţarea de care este nevoie.

Pentru anii următori, preşedintele Ion Câlea a propus să se dea un vot de principiu, în limita posibilităţilor financiare. Cu toate că discuţiile legate de acest subiect s-au derulat pe parcursul a două ore, consilierii judeţeni au votat, în unanimitate, toate propunerile făcute.

L.L.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe