Secretarul general al PSD Satu Mare, condamnat la Vâlcea

miercuri, 30 iulie 2008

Secretarul general al PSD Satu Mare, condamnat la Vâlcea

• Trafic de influenţă pentru sistarea controalelor de la Garda Financiară
• DNA a demarat cercetările şi în cazul  secretarului general al PSD Vâlcea, Dumitru Persu

Tribunalul Vâlcea l-a condamnat recent pe secretarul general al PSD Satu Mare, Vasile Fernea, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru că ar fi primit bani pentru campania electorală din 2004 de la omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, pentru ca, în schimb, acesta să nu fie sancţionat de Garda Financiară.

Ciorbă trebuie să primească 13.000 de lei

 Tribunalul Vâlcea l-a condamnat pe Fernea pentru trafic de influenţă şi l-a obligat pe acesta, împreună cu Partidul Social Democrat, să-i restituie suma de 13.000 de lei omului de afaceri Gheorghe Ciorbă, implicat şi în dosarul în care sunt judecaţi, pentru fapte de corupţie, foştii miniştri ai Agriculturii Ioan Avram Mureşan şi Decebal Traian Remeş. De asemenea, Fernea mai trebuie să plătească statului 3.500 de lei cheltuieli de judecată. Sentinţa poate fi atacată la Curtea de Apel, în termen de zece zile.

Taxă de protecţie faţă de Garda Financiară

În luna martie 2007, procurorii anticorupţie l-au deferit justiţiei pe Vasile Fernea pentru că, profitând de influenţa sa, a intervenit pe lângă funcţionari din Direcţia Generală a Finanţelor Publice şi Garda Financiară Satu Mare în favoarea unui om de afaceri verificat de cele două instituţii. Pentru acest serviciu, el ar fi primit 130 de milioane de lei vechi şi 1.000 de dolari.

Fernea şi-a însuşit suma de 1.000 de dolari, iar cei 130 de milioane de lei vechi i-a depus la casieria filialei PSD Satu Mare, pentru susţinerea campaniei electorale. În perioada 1992-1997, Vasile Fernea a fost şeful Poliţiei Judeţene Satu Mare, iar între anii 2000 - 2004 a condus Corpul de Control al Prefecturii Satu Mare. Din anul 2000 este secretar general al organizaţiei judeţene a PSD şi deţine şi funcţia de consilier al senatorului PSD de Satu Mare.

Bancnote însemnate cu „mită”, în casieria PSD

Dosarul a ajuns la Vâlcea pentru evitarea influenţelor politice sau economice din satu Mare. Reprezentanţii DNA cer de la PSD banii depuşi de Fernea la casierie, care constituie o probă a delictului, fiind identificabili după seriile numerice inscripţionate pe bancnote. Cercetările au fost demarate după ce o parte din bancnotele date drept „taxă de protecţie” faţă de PSD, însemnate de DNA în vederea organizării flagrantului pentru luare de mită au ajuns în casieria PSD Satu Mare. Mai mult, reprezentanţii partidului s-au opus  solicitării DNA, de returnare a bancnotelor însemnate.

Reprezentanţii PSD Satu Mare consideră, potrivit actelor depuse la dosarul cauzei, că procurorii DNA Satu Mare nu au calitatea de a verifica sursele de finanţare ale unui partid, atribuţie exclusivă a Curţii de Conturi. În motivarea reprezentanţilor DNA se menţionează faptul că, „în cursul anului 2004, profitând de influenţa pe care o exercita asupra unor funcţionari superiori din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice şi Garda Financiară Satu Mare, a pretins şi a primit de la un om de afaceri 130.000.000 de lei vechi şi 1.000 de dolari " Şi „Dosarul Caltaboş", în care este implicat omul de afaceri Gheorghe Ciorbă are legături la Vâlcea.

Anchetatorii au constatat că, pe 13 septembrie 2007 şi pe 23 septembrie 2007, Decebal Traian Remeş, în calitate de ministru al agriculturii şi dezvoltării rurale a acceptat şi a primit produse alimentare (palincă şi caltaboşi) în valoare de 1.500 de lei şi suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Ioan Mureşan.

Banii şi produsele alimentare ar fi fost primite în scopul favorizării firmei SC Construct Europromt SRL Certeze (aparţinând fiului omului de afaceri Gheorghe Ciorba) la câştigarea a două licitaţii publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare, prin exercitarea influenţei pe care ministrul o avea asupra funcţionarilor însărcinaţi cu derularea procedurilor de achiziţie publică din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Râmnicu Vâlcea, aflat în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. În afară de dosarul „caltaboş”, Gheorghe Ciorbă a mai fost implicat într-un denunţ asemănător. În luna martie 2005 el a denunţat un funcţionar din Primăria Satu Mare, care primise 40.000 de euro pentru a interveni într-un dosar de spălare de bani şi evaziune fiscală.

Neconcordanţe

Omul de afaceri Gheorghe Ciorbă a „ezitat” timp de un an să se autodenunţe la DNA, el dând banii în 2004 şi formulând reclamaţia către DNA abia în 2005. Ulterior, acesta i-a reproşat chiar lui Fernea că nu l-a ajutat cu nimic. Ciorbă semnase de altfel o adeziune de intrare în PSD, filiala judeţeană Satu Mare.  
Secretarul general al PSD Vâlcea, cercetat de DNA

Pe adresa DNA a fost transmisă şi o sesizare privitoare la anumite fapte asemănătoare făcute de secretarul general al PSD Vâlcea, Dumitru Persu, în perioada anilor 2001-2004, când acesta era şef serviciu la BCR Râmnicu Vâlcea. Surse de la DNA Piteşti ne-au confirmat faptul că în cazul lui Persu este vorba despre trafic de influenţă în favoarea unor persoane fizice şi juridice pentru acordarea unor credite (care s-au dovedit ulterior dezavantajoase pentru bancă). Vom reveni cu amănunte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe