Pericol de incendii în munţii Lotrului

duminică, 13 iulie 2008

Pericol de incendii în munţii Lotrului

După ce experienţa anilor precedenţi a arătat că, în lunile de vară există pericolul izbucnirii unor incendii de proporţii în munţii Vâlcii, pompierii de la inspectoratele din Vâlcea, Sibiu, Alba şi Hunedoara au participat la o aplicaţie comună, în vederea acţiunii comune pentru stingerea unor incendii de proporţii. Aplicaţia tactică a avut loc pe fondul silvic al ocoalelor „Bistra”, Valea Frumoasei” (judeţul Sibiu) şi „Obârşia Lotrului” - „Voineasa” (judeţul Vâlcea). Această aplicaţie a avut loc după ce, în prima decadă a lunii iulie, personalul ocoalelor silvice „Valea Frumoasei”, „Bistra” şi „Obârşia Lotrului” au semnalat în repetate rânduri începuturi de incendii pe pajiştile limitrofe vârfului Tărtărău, iar în zonă erau şi turişti.

Aplicaţia a început cu anunţarea incendiului către Dispeceratul ISU Sibiu, de la Turnul de Control al Aeroportului Sibiu. Personalul celor trei ocoale silvice a încercat apoi stingerea incendiului care cuprinsese 25 – 30 de hectare în zona vârfului Tărtărău. Pentru rezolvarea situaţiei la locul intervenţiei s-a constituit un punct de comandă înaintat, din echipele de intervenţie făcând parte pompieri, reprezentanţi ai Direcţiilor Silvice Vâlcea şi Sibiu; muncitori forestieri de la ocoalelor silvice „Bistra”, „Valea Frumoasei” şi „Obârşia Lotrului”; echipaje de jandarmi de la Sibiu; elevi de la Academiei Forţelor Terestre Sibiu; membri Salvamont; serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă ale localităţilor Răşinari, Râul Sadului, Sadu şi Voineasa.

S-au constituit echipe de căutare şi salvare a persoanelor surprinse de incendiu şi s-a realizat încercuirea zonelor incendiate, crearea unor fâşii de siguranţă şi stingerea incendiului. În paralel, Centrul Meteo Transilvania Sud a atenţionat instituţiile prefecţilor şi inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele Sibiu, Alba, Vâlcea şi Hunedoara că, în urma temperaturilor caniculare se pot produce furtuni, descărcări electrice şi ploi torenţiale. Scurgerea apelor de pe versanţii masivelor muntoase Cibin şi Lotru au făcut ca autospeciala pentru stingerea incendiilor din cadrul Detaşamentului de pompieri nr. 1 Rm. Vâlcea, care lucra efectiv la stingerea incendiului, în punctul de acces către Vârful Tărtărău nu a mai putut fi alimentată cu apă din pârâul Tărtărău, aceasta fiind dusă până la lacul Câlcescu.

Pentru că postul de jandarmi montani Vidra a anunţat că un grup de turişti (5 persoane) aflate în zona lacului Câlcescu s-au înecat, s-a încropit pe malul lacului un punct de acordare a asistenţei medicale de urgenţă şi s-a intervenit cu barca şi echipajul de căutare – salvare şi scafandrul autonom. Conform reprezentanţilor ISU Vâlcea, scopul aplicaţiei a fost îmbunătăţirea cooperării cu alte forţe, antrenarea efectivelor, verificarea surselor de apă, verificarea căilor de acces, stabilirea amplasării eficiente a autospecialelor şi stabilirea modului de comportare al angajaţilor obiectivului în cazul producerii unor evenimente nedorite în vederea limitării pagubelor. Scenariul a cuprins, de asemenea incendierea Cabanei „Valea Frumoasei” din cauza unui trăsnet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe