Liberalii au intrat într-o nouă campanie electorală

luni, 7 iulie 2008

Liberalii au intrat într-o nouă campanie electorală

Bătălia pentru desemnarea candidaţilor la Parlament

Duminică, 6 iulie, timp de peste patru ore conducerea PNL Vâlcea a discutat despre rezultatele obţinute la alegerile locale şi despre pregătirea alegerilor parlamentare. Deputatul Emilian Frâncu pare a fi artizanul construirii celei mai democratice organizaţii politice locale de după 1989. Acest lucru s-a putut constata şi în cadrul şedinţei Delegaţiei Permanente a PNL Vâlcea de duminică când un număr mare de liberali şi-au anunţat intenţia de a candida pentru a fi desemnaţi candidaţi la parlamentarele viitoare. Nu ne-a surprins numărul celor tineri şi nici prezenţa femeilor.

PNL dizolvă conducerile a 23 de organizaţii locale

Delegaţia Permanentă a stabilit dizolvarea birourilor organizaţiilor locale care au obţinut sub 15% la alegerile locale în Vâlcea. Într-o astfel de situaţie se află 23 de organizaţii locale. Cu mult timp înaintea şedinţei mai mulţi lideri locali şi-au asumat răspunderea penmtru aceste rezultate şi au demisionat, cum a fost cazul organizaţiei din Horezu în care şi-au prezentat demisia toţi membrii biroului.

Este un demers care arată că  în PNL s-a învăţat bine regula asumării răspunderii. În organizaţiile cu probleme se vor organiza rapid alegeri inetrne pentru ca acestea să fie pregătite în susţinerea candidaţilor la alegerile parlamentare. Toţi liberali ştiu că cele 23 organizaţii ar fi putut duce pe liderul judeţean în poziţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Voturile care au lipsit liberalilor puteau fi obţinute în primul rând printr-un rezultat mai bun obţinut la Râmnicu Vâlcea, Drăgăşani, Horezu şi Ocnele Mari.

O analiză eficientă

Delegaţia Permanentă a analizat rezultatele la locale care deşi par nemulţumitore pentru liberali dacă ţinem cont că nu au obţinut postul de preşedinte al Consiliului Judeţean, au pierdut primăria Drăgăşani, s-a pierdut vicepreşedenţia Consiliului Judeţean precum şi 7 mandate de consilieri municipali la Râmnicu Vâlcea sunt cele mai bune obţoinute vreodată de PNL.

Liberalii sunt singurii care au obţinut mandate de consilieri locali în toate localităţile din Vâlcea. PNL are cel mai mare număr de primari ( 35) şi cel mai mare număr de viceprimari. De asemenea a promovat cei mai mulţi tineri îi poăţii de consilieri judeţeni, municipali şi locali şi are toate cele trei femei din Vâlcea care au reuşit să ajungă primar. Calculele matematice arată că PNL are şanse de a obţine 2 mandate de deputat şi unul de senator ( premieră la Vâlcea) la următoarele alegeri chiar dacă ar pierde câteva procente faţă de alegerile locale. PNL a intrat în multe localităţi în turul al doilea şi are organizaţii puternice chiar şi în acele localităţi unde a pierdut bătălia pentru postul de primar. În plus PNl şi-a consolidat fieful din zona de nord a judeţului unde are şansele maxime de a obţine un mandat de deputat.

Concurenţă mare pentru Parlament

Listele de înscrieri rămân valabile până luni. În PNL va avea loc o campanie internă urmată de adunări generale a membrilor pe fiecare colegiu pentru stabilirea candidaţilor încele 6 colegii pentru Camera Deputaţilor şi cele 3 colegi pentru Senat. Mai mult ca sigur că în nici un colegiu nu va candida un reprezentant al „ centrului”. Deşi implicarea în bătălia pentru un post de parlametar costă mut, şi financiar dar şi fizic şi psihic , un număr mare de liberali s-au înscris în competiţie.

Se pare că unii dintre ei vor renunţa totuşi înainte de alegerile interne. Iată numele politicienilor liberali care doresc să candideze pentru Camera Deputaţilor: Emilian Frâncu, Cristian Buican, Bogdan Badea, Bogdan Pistol, Victor Popescu, Victor Stănculescu, Ghorghe Iordache, Alin Pavelescu, Dan Niţu. La Senat şi-au anunţat intenţiile Zvetlana Preoteasa, Constantin Monceanu, Ion Nicolae, Aristotel Ungureanu, Ghorghe Pasat şi Gheorghe Ioniţă. Din competiţia internă în care va avea importanţă şi un sondaj realizat în fiecare colegiu par a fi siguri câştigători Emilian Frâncu şi Cristi Buican.

Cel din urmă este considerat de marea majoritate a politicienilor dar şi a presei vâlcene ca cel mai înderptăţit să reprezinte populaţia din nordul judeţului în Parlament. „Ziarul de Vâlcea” îl va susţine GRATUIT atât într-o eventuală campanie internă cât şi în campania electorală propriu zisă pe tânărul şi energicul politician pentru că ştim că acesta îşi va respecta promisiunile şi că va face tot ce poate pentru a ajuta populaţia din colegiul respectiv.Pe lângă numele enumerate se aşteaptă să apară şi doi candidaţi surpriză.

În orice caz PNL dă o lecţie deschisă celorlalte două mari formaţiuni: PDL şi PSD unde mai mult ca sigur că desemnarea candidaţilor Pentru Parlament se va face dirijat de la Centru sau de la conducerea organizaţilor judeţene. Nu îl vedem de exemplu în nici un caz pe Dumitru Persu organizând o competiţie internă finalizată cu un vot secret al tuturor membrilor dintr-un colegiu.

Avem deja exemplul stabilirii candidaţilor pentru consiliul local din Râmnic precum şi pe cel pentru Consiliul Judeţean. PSD va putea fi democratic abia după dispariţia generaţiei Cîlea-Perusu- Pîrvu. Iar la PDL ultimul cuvânt îl va avea Mircia Gutău şi Dorel Jurcan. Cel din urmă se teme atât de mult de pierderea unei poziţii încât se pare că va candida pentru un mandat de deputat în colegiul din Râmnicu Vâlcea, cel mai sigur colegiu pentru Camera Deputaţilor al PDL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe