DN7, coridorul spre moarte

miercuri, 30 iulie 2008

DN7, coridorul spre moarte

• Un sfert dintre accidente de pe „şoseaua morţii” au loc la Vâlcea

• Camerele de supraveghere a traficului, cu probleme

Drumul Naţional 7, denumit şi „şoseaua morţii” este în continuare în top în privinţa numărului de accidente rutiere. Conform statisticilor Poliţiei, acesta se află pe locul trei în ţară, după DN1 şi DN2 în privinţa numărului de evenimente rutiere, un sfert dintre accidentele produse pe această şosea fiind înregistrate la Vâlcea. Până în prezent, camerele de monitorizare a traficului amplasate pe DN7 şi-au făcut efectul doar în zonele unde sunt aşezate, dar câteva dintre ele au deja probleme cu transmisia, conducerea SPR decizând mutarea lor.

Radar nou, la Milcoiu

La sfârşitul săptămânii trecute, în localitatea Milcoiu a fost amplasat un nou sistem de monitorizare a traficului auto. În acelaşi timp, două camere de luat vederi automate situate la distanţă mai mare de dispeceratul aflat la sediul SPR Vâlcea, respectiv cele de la Câineni şi Slătioara au probleme cu transmisia semnalului, şeful serviciului, comisarul şef Ilie Voica apreciind că va fi nevoie de mutarea acestora în alte zone.

Urmează ca, la nivelul judeţului să fie funcţionale în curând şapte camere video. „Am  montat o cameră nouă, la Milcoiu, dar va trebui să schimbăm locaţia pentru cele două camere unde sunt probleme cu transmisia.” – a spus acesta. În prezent, cele cinci camere de monitorizare sunt amplasate pe DN 7 - la Milcoiu, Bujoreni, Racoviţa, Câineni; DN 64 - Ioneşti şi DN 67 - Slătioara.

Siluetele morţilor, pictate pe şosele

În încercarea de a limita numărul accidentelor rutiere, poliţiştii vâlceni au avut, de-a lungul ultimilor ani mai multe iniţiative inedite. Printre acestea s-au numărat postarea unor poliţişti din tablă pe marginea drumului, urmată acum de pictarea pe şosele a unor siluete de morţi, în zonele unde au avut loc într-adevăr accidente rutiere mortale în ultimii ani. În cadrul unui program de combatere a accidentelor rutiere au fost desenate pe şoselele vâlcene nu mai puţin de 27 de siluete de morţi, dublate de indicatoare plastice, aplicate pe asfalt, cu limitele de viteză.

Siluetele reprezintă chiar persoanele decedate în ultimii doi ani pe şoselele vâlcene, „stafiile” din vopsea albă fiind menite să-i determine pe şoferi să reducă viteza. În acest an, Vâlcea a participat şi ea la trei programe naţionale de privind siguranţa rutieră, viteza excesivă şi atenţia sporită la pietoni. La Vâlcea, Inspectoratul de Poliţie judeţean a realizat un proiect de prevenire a evenimentelor rutiere pe DN7, care se desfăşoară până la 16 august. În această perioadă, au fost realizate materiale informative, agenţii de circulaţie distribuind peste 1000 de fluturaşi.

De asemenea, la sfârşitul lunii iunie a fost desfăşurată o acţiune de informare printre tineri şoferi, fiind organizată şi o întâlnire cu reprezentanţii şcolilor de şoferi din judeţul Vâlcea. Ofiţerii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii împreună cu şeful Serviciului Poliţiei Rutiere au stabilit mesajul pentru 14 panouri care vor fi amplasate de-a lungul drumurilor naţionale pe scheletul celor existente, montate în cadrul Campaniei din 2006. Până acum au fost amplasate deja şapte panouri dintre cele 14, cu mesajul ,,reduceţi viteza în curbe – atenţie la pietoni”. În perioada imediat următoare vor fi amplasate şi celelalte şapte panouri.

Pe DN 7 au fost amplasate alte 8 grupări de benzi rezonatoare în puncte cu risc crescut din punct de vedere al producerii accidentelor rutiere grave. Dacă în perioada 16 iunie – 14 iulie 2007 pe DN 7 au avut loc 7 accidente grave, în aceeaşi perioadă a anului 2008 au fost înregistrate 5 accidente, majoritatea din cauza nerespectării vitezei, traversării prin locuri nepermise şi depăşirilor neregulamentare.

Trafic îngreunat la Brezoi

Pe DN 7, un drum cu maşina de câţiva zeci de kilometri este o adevărată provocare şi o ocazie de testare a răbdării. În apropierea oraşului Brezoi, traficul rutier este încă îngreunat din cauza lucrărilor de asfaltare şi consolidare a versanţilor. Eugen Mănescu, directorul de la Drumuri Naţionale, filiala Vâlcea spune că la kilometrul 206 se realizează lucrări de consolidare a versantului pe o distanţă de 300 de metri. „Aceste lucrări vor continua probabil până în toamna lui 2009.

Urmează lucrările de reabilitare la viaductele Cârligul Mare şi Râul Vadului. Problema căderilor de pietre pe Valea Oltului este una foarte veche. Din păcate, în zonă nu a investit nimeni în mod serios pentru stabilizarea versanţilor.” – spune Mănescu. Reprezentanţii de la Drumurile Naţionale au propus chiar construirea unor tunele rutiere în zonele cu risc maxim, dar proiectul nu a fost pus în practică, din cauza lipsei banilor.

Se va încerca, în schimb o stabilizare a versanţilor între kilometrul 198, de la intrarea în defileu, până la kilometrul 226, la Câineni. Între timp, în zona unde se lucrează să creează în fiecare zi cozi interminabile de maşini, pe kilometru întregi. DN 7 oferă, de altfel surprize la tot pasul, autostrada Nădlac - Arad-Timişoara - Deva - Sibiu - Rm. Vâlcea - Bucureşti – Constanţa, promisă de autorităţi ca alternativă fiind doar la stadiul de vis. Soluţia finalizării autostrăzii Arad - Deva - Sibiu - Constanţa (de pe coridorul IV paneuropean) este departe de realizare, din cauza lipsei banilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe