Primarii din judeţul Vâlcea întârzie să îşi declară averile

joi, 17 aprilie 2008

Primarii din judeţul Vâlcea întârzie să îşi declară averile

Majoritatea primarilor din judeţul Vâlcea întârzie să îşi publice agoniseala din anul 2007. Potrivit normelor în vigoare privind declararea averilor, neactualizarea declaraţiei respective, din motive imputabile, până la data de 31 decembrie a fiecărui an, în situaţia dobândirii unor bunuri, atrage după sine sancţionarea cu amendă de la 100 la 500 de lei şi declanşarea din oficiu a procedurii de control. Aleşii locali au obligaţia să-şi reactualizeze şi să depună declaraţii de avere şi de interese anual până la data de 15 iunie, pentru anul fiscal anterior. Legea are însă o portiţă: declaraţiile de avere actualizate se publică pe paginile de internet ale autorităţilor şi instituţiilor în termen de 30 de zile de la data depunerii.

Dezinteres total

Deşi postarea declaraţiei de avere a demnitarilor şi funcţionarilor publici pe internet este obligatorie, mai mult de jumătate din primăriile vâlcene nu au un site propriu. Suntem deja în Uniunea Europeană, unde totul este informatizat, iar edilii vâlceni nu dau nici cea mai mică importanţă oglindirii activităţii primăriilor. Conform legilor 544/2001 şi 52/2003, privind dreptul la libera informare şi transparenţa decizională, primăriile sunt obligate să aibă site-uri proprii, să le actualizeze constant şi să-şi afişeze hotărârile pe care le iau pe pagina de internet. Până la 1 iunie 2006, fiecare primărie trebuia să aibă site pe internet, în caz contrar amenda fiind cuprinsă între 10 şi 30 de milioane lei vechi. Pentru că nu se pricep, primarii unor comune din judeţ au acceptat ofertele venite de la firmele de profil, numai ca să intre şi ei în rândul lumii bune. Numărul celor care au deja site pe internet nu depăşeşte însă cifra zece.

Declaraţii neactualizate

Foarte puţini primari, care de altfel deţin şi un site propriu, au actualizat declaraţia de avere. Unele dintre declaraţii nu sunt actualizate de ani de zile. Primarul din comuna Pesceana, Ion Dobre, a “omis” să pună data pe documentul postat pe internet. Edilul din Pesceana pare să fie unul din cei mai săraci primari. Acesta deţine un singur teren agricol de 0,90 hectare un autoturism Dacia şi o casă de locuit de 110 metri pătraţi. Nici măcar primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău nu s-a grăbit să îşi actualizeze declaraţia de avere. La polul opus se află primarul oraşului Horezu, Gheorghe Niţă.

Conştiincios de fel, edilul şi-a declarat bunurile obţinute în anul precedent. Niţă are noroc în ceea ce priveşte moştenirile, intrând în posesia a nu mai puţin de trei terenuri, două în judeţul Dolj şi unul în localitatea Horezu, precum şi două case de locuit. Primarul mai deţine un apartament în localitatea Horezu, dar şi un autoturism Cielo. Indemnizaţia pe care edilul o primeşte de la Primărie nu a depăşit suma de 45.989 de lei, însă Niţă a încasat, alături de soţie peste 20.000 de lei din investiţii proprii, nespecificate în declaraţia de avere.

Şi primarul din Pietrari, Nicolae Moraru şi-a postat bunurile pe care le deţine pe site-ul Primăriei. Mai sărac în moşteniri, Moraru a primit de la părinţi un singur teren intravilan, de 3000 de metri pătraţi şi o casă de locuit. Acesta mai deţine un autoturism Dacia 1300 şi un teren agricol. Veniturile familiei Moraru se ridică la valoarea de 32.000 de lei, încă ele sunt completate şi de alte activităţi agricole, de unde primarul din Pietrari obţine în jur de 4 000 de lei.

Afirmaţii contradictorii

Deşi declaraţiile majorităţii edililor din Vâlcea nu au fost reactualizate şi postate pe internet, o parte dintre aceştia sunt revoltaţi şi susţin că au treburi mai serioase decât să îşi expună averea. O altă parte susţine că ei au de fapt site-uri şi declaraţiile completate şi ştampilate. „Eu mi-am completat declaraţia de avere. Căutaţi-o la Prefectură”, a declarat Ilie Amuzan, primarul oraşului Călimăneşti.

Acelaşi lucru îl susţine şi edilul din Şirineasa, Dan Săraru care nu prea mai ştie exact care este adresa site-ului Primăriei. „Nu înţeleg cum de nu găsiţi pagina de internet a Primăriei. Noi avem site…www.primarii.ro sau ceva de genul ăsta, nu mai ştiu exact. Şi acolo este şi declaraţia de avere”, a spus Săraru. Ne permitem să îl contrazicem pe edil, precizând că adresa oferită nici măcar nu este bună.

Alte titluri din editia curenta:

(Politica)Demisia lui Ion Cîlea
(Politica)PSD Valcea se distruge înainte de alegeri
(Fapt divers)Sase rãniti într-un accident pe Dealul Negru
(Editorial)Nişte nemernici
(Sparle si soparle)Sparle si Soparle
(Fapt divers)Înşelăciuni prin internet cu ceasuri Rolex
(Announcements)Întrebare pentru domnul Cîlea
(Politica)Cu gardă de corp la conferinţele PSD
(Politica)Silviu Popescu şi-a lansat candidatura pentru R...
(Administratie)Primarii din judeţul Vâlcea întârzie să îşi dec...
(Actualitate)Proiectul „Biroul de Consultanţă Energeti...
(Administratie)Primarul din Fîrtăţeşti a fost atacat de mercen...
(Announcements)Secretar de stat la plantare voluntară de brazi...
(Administratie)Veşti bune din Prundeni
(Administratie)Piscina din Roesti va fi inauguratã în zi ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe