Prea-cinstitul Cîlea a fost condamnat penal

duminică, 13 aprilie 2008

Mai asteptati putin, editia de maine va fi actualizata in maximum 45 de minute...

„Prea-cinstitul” Cîlea a fost condamnat penal


- liderul social democrat încalcă cu nonşalanţă legea, alergând de dimineaţa până seara în judeţ cu maşina instituţiei în scop electoral

Tiberiu Pîrnău
Traian Guminski

 Candidatul social democraţilor pentru preşedinţia Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, are serioase probleme în debutul campaniei electorale oficiale. PSD va pierde din nou Primăria Râmnicului. În municipiu PDL-iştii vor obţine un scor bun pentru Jurcan deoarece beneficiază de imaginea actualului primar. Iar liberalii au o listă de oameni tineri cu iniţiativă, mult mai echilibrată şi mai bună ca cea făcută de preşedintele interimar Gigi Matei. Un Gigi care va aduce PSD mai puţine voturi decât Pistol liberalilor.

Pentru că are o imagine deplorabilă, relaţii proaste cu media locală şi este vulnerabil. Probabil nici măcar toţi membrii PSD nu vor vota listele partidului. La judeţ e jale. Cîlea nu a reuşit să se debaraseze de Dumitru Persu iar pe primele locuri sunt oameni, care nu-l pot ajuta cu electori, bani, muncă de teren. În plus nu trebuie uitat că în campania electorală Ion Câlea va fi acuzat deschis de adversarii săi şi va trebui să dea explicaţii.

O precampanie pe bani publici

Profitând din plin de funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean domnul Câlea a intrat de câteva luni într-o campanie electorală. L-am întâlnit în zeci de comune din Vâlcea unde am aflat că era, în timpul programului de lucru, la întâlniri de partid nu legate de activitatea Consiliului Judeţean. Singur sau însoţit de acelaşi cenuşiu Persu actualul vicepreşedinte folosea şi foloseşte maşina instituţiei, combustibilul instituţiei, uneori şi şoferul şi adesea telefoanele de serviciu. Pentru a alerga după voturi.

În unele din aceste întâlniri domnul Cîlea se ocupa de zor să nu-i plece primarii cu potenţial la alte partide. Nu a reuşit să facă cu succes acest lucru iar listele oficiale vor arăta în curând că avem dreptate. A reuşit în schimb să se umple de ridicol când vorbind oamenilor din comune le prezenta alocările de fonduri ale Consiliului Judeţean ca fiind o mărinimie a sa către comunităţile respective, o mărinimie ce avea loc ca o grijă şi o dragoste deosebită a candidatului Ion Cîlea faţă de vâlceni. Acţiunile sale sau uneori inacţiunile au fost criticate de presa locală.

Atunci Ion Cîlea a apelat la oameni de afaceri, uneori chiar din alte partide, rugându-i să intervină pe lângă ziarişti pentru a stopa criticile. Alergând ca un bezmetic zi lumină prin comune vicele Consiliului Judeţean chiar a ajuns să creadă că de el depinde soarta unor comunităţi, că este un om foarte deştept pentru că şi-a luat doctoratul în agricultură, că are carismă de lider. Ca imagine este mult însă în spatele contracandidaţilor săi. Care nu au avut niciodată probleme juridice.

Condamnat penal

Mulţi dintre cei care îl ascultă prin comune habar nu au de faptul că Ion Cîlea a fost condamnat penal. Omul a fost implicat în celebra afacere cu porci subvenţionaţi. Tribunalul Vâlcea emitea, în 27 iulie 1998, sentinţa penală nr.85 din care cităm : „ A fost respinsă cererea de schimbare a încadrării juridice la inculpatul Cîlea Ion, fiul lui Gheorghe şi Zinca, născut în 09.07.1944 în comuna Ocnele Mari, judeţul Vâlcea….. a fost condamnat la 6 luni închisoare cu aplicarea art.81 Cod Penal. ( adică cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei!).

În rechizitoriul întocmit de procurori în 8 iulie 1997 procurorii arătau cum două societăţi comerciale obţinuseră pe bază de documente şi fapte fictive, în mod necuvenit, sume mari de bani din subvenţiile acordate de la bugetul statului conform prevederilor HG nr.528/ 1995 şi 293-294/1996.

Ion Câlea era director general la Direcţia Agricolă şi a semnat actele prin care se dădeau aceşti bani ba a pus şi subalterni să semneze. Unele au fost : „semnate şi aprobate pentru plată doar de învinuitul Ion Cîlea fără a fi vizate şi de inculpata ├×olea Rada, aşa cum însăşi învinuitul dispusese.” În realitate aşa cum arătau procurorii în actul de urmărire, Cîlea avusese relaţii cu infractorii care minţiseră pentru a obţine subvenţiile legate de creşterea unor porci, porci care nu existau decât pe hârtie.

Atunci Câlea a scăpat ieftin fiind acuzat doar de neglijenţă în serviciu. Neglijenţă care a prejudiciat statul cu 290.822.00 lei. Dar au fost destule voci care au susţinut că de fapt neglijenţa era mult mai mult de atât. O subalternă a domnului Câlea a făcut puşcărie. El a scăpat basma curată. Aşa a fost judecată atunci cauza sa.

Salvat de avocaţii PSD

Tot judeţul ştie despre procesul celor doi vicepreşedinţi de consiliu judeţean, Ion Călea şi Nicolae Pătru, care atacaseră decizia de suspendare în funcţie a Prefecturii care constatase că cei doi primiseră bani şi din alte activităţi pe care nu aveau voie să le întreprindă din funcţia de vicepreşedinte. Procesul a fost lung şi de durată şi a avut loc la mai multe curţi şi mai multe instanţe. În cele din urmă Nicolae Pătru a fost exmatriculat din Consiliu Judeţean şi înlocuit de Cristian Buican.

Cîlea a avut avocaţi celebri din politică. A fost susţinut de Victor Ponta şi Antonie Iorgovan. Şi a căzut în picioare. Deşi pare total nedrept ca pentru aceeaşi faptă un om să fie scos din funcţie iar altul să rămână. Ba mai mult, să încerce să ajungă preşedinte de Consiliu Judeţean.

În loc de epilog

În ediţia noastră viitoare vom prezenta ( se va putea vedea filmul şi pe pagina noastră de internet) cum încalcă Ion Cîlea şi Codul Rutier, conducând autoturismul de serviciu pe sens interzis şi cu viteză. Apoi vom enumera acele localităţi din judeţ unde suntem siguri că va obţine cel mult 5 % din voturi pentru preşedenţia Consiliului Judeţean. Vor urma şi alte articole incendiare, referitoare la prea-cinstitul domn Cîlea.

Alte stiri din editia curenta:

(Impact)Prea-cinstitul Cîlea a fost condamnat penal
(Impact)Dumitru Buşe distruge echilibrul din transportu...
(Actualitate)Privatizarea cu fonduri de investiţii, cea mai ...
(Editorial)Paraziţii PSD-ului Valcea
(Administratie)Primarul de la Frânceşti, trimis în judecată de...
(Fapt divers)Isprăvile poliţistului Chituc
(Sport)Municipalii au pierdut primul meci din acest re...
(Sparle si soparle)Sparle si Soparle
(Politica)Geoană, şantajat de sindicate! Dinozaurii au în...
(Impact)Atenţie, domnule Buşe: În Consiliul Judeţean se...
(Administratie)Şantierul din Fârtăţeşti ia amploare
(Politica)Deputatul Emilian Frâncu ajută sistemul sanitar...
(Administratie)Primarul din Popeşti inaugurează un Cămin Cultural
(Administratie)Punct sanitar în satul Marcea
(Administratie)Edilul Ionescu a băgat în faliment Primăria St...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe