înşelăciuni prin internet cu ceasuri Rolex

joi, 17 aprilie 2008

Înşelăciuni prin internet cu ceasuri Rolex

 Inventivitatea de care dau dovadă infractorii cibernetici, „noua generaţie” de indivizi certaţi cu legea apărută pe piaţa românească pare fără limite. După ce au pus la vânzare prin internet sedii de primărie, statui, avioane şi multe altele, autorii înşelăciunilor s-au reprofilat în prezent pe ceasuri. Zilele trecute, procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi terorism Vâlcea au trimis în judecată un individ care a înşelat un canadian, oferindu-i spre vânzare … ceasuri Rolex.

Dosar finalizat după doi ani

Păgubaşul, Benoit Lallancette, cetăţean canadian probabil că nu îşi închipuia că avea să-şi mai primească vreodată banii înapoi, dat fiind că dosarul, format în urma unei sesizări făcute în anul … 2006 s-a finalizat abia acum. Bărbatul din Qebec - Canada a sesizat prin poşta electronică Preşedinţia României cu privire la faptul că în cursul lunii mai 2006 Mihai Aurelian Caval (22 de ani) îi propusese să participe la o licitaţie fictivă prin internet pe site-ul Ebay, convingându-l să cumpere un ceas de mână marca Rolex-Submarine de 18 karate, second-change, pe care în realitate nu-l deţinea.

Canadianul a fost păgubit astfel cu 1688,76 euro, reprezentând contravaloarea ceasului şi taxele de expediţie. Sumă a fost transferată în contul vâlceanului, deschis la Raiffeissen Bank SA, Agenţia Ostroveni, de unde banii au fost ridicaţi la 17 mai 2006. În urma cercetărilor, s-a stabilit că în luna mai 2006, canadianul Benoit Lalancette căuta pe EBay un ceas Rolex- Submarine 18KT, model 166182005, fiind contactat de Caval de la dresa de e-mail john [email protected].

Vâlceanul s-a recomandat ca fiind utilizator al site-ului sub pseudonimul „Jamal Băiatu” şi s-a oferit să-i vândă canadianului ceasul, pentru 1200 de lire sterline (echivalentul a 1700 de euro sau 2491,06 de dolari canadieni). Pentru a-i câştiga încrederea, „Jamal Băiatu” a spus că era din Norvegia, dar că locuia de 2-3 luni în România, pentru … afaceri. De asemenea, l-a asigurat pe străin că produsul era nou, că avea certificat de garanţie şi că l-ar fi primit cadou. I-a sugerat în mod abil să facă plata prin transfer bancar, comunicându-i şi datele sale personale, promiţând că avea să trimită ceasul imediat după confirmarea plăţii.

Ceas cumpărat cu bani de împrumut

Scenariul pus la cale de vâlcean a mers ca pe roate, deoarece canadianul i-a virat în cont suma de 1688,76 euro, după care i-a trimis prin e-mail copii ale documentelor privind confirmarea transferului bancar în România. Canadianul a aşteptat apoi cinci zile lucrătoare să-i sosească pachetul cu ceasul, după care s-a convins că fusese ţepuit. Disperat, i-a trimis vâlceanului nenumărate mesaje, prin care l-a implorat să-i returneze banii, deoarece aceştia erau împrumutaţi şi reprezentau munca sa pe şase săptămâni., dar mesajele i-au fost ignorate.

În timpul cercetărilor, vâlceanul nici nu a recunoscut faptul că ar fi deschis vreun cont la banca Raiffeissen Bank, spunând că avea cont doar la Banca Transilvania, pentru a primi bani de la tatăl său, plecat în Italia, la muncă, dar evidenţa a fost uşor de dovedit. În contul respectiv nu mai intraseră însă şi alte sume de bani rezultate din înşelăciuni, astfel că anchetatorii nu au putut proba şi alte fapte de acest gen.

În final, pus în faţa probelor, vâlceanul a recunoscut fapta, dar a motivat în apărarea sa că deschiderea contului şi încasarea sumei de bani le-a făcut la cerea unei persoane necunoscute – Oprea sau Oprescu Sorin – care ar fi venit în vizită la o prietenă a sa (în prezent plecată în Italia) din comuna Creţeni şi căruia i-ar fi dat suma de bani ridicată ,după ce în prealabil şi-ar fi oprit un procent de 10%.

Nici această variantă nu a putut fi însă dovedită astfel că individul a rămas singur responsabil pentru înşelăciune. Canadianul înşelat a mai formulat o plângere penală şi împotriva unui anume Gordon Glissom, din Marea Britanie, tot pentru un ceas Rolex, dar poliţiştii vâlceni nu au putut să cerceteze fapte care au avut loc în afara teritoriului român şi are drept învinuit un străin.

Alte titluri din editia curenta:

(Politica)Demisia lui Ion Cîlea
(Politica)PSD Valcea se distruge înainte de alegeri
(Fapt divers)Sase rãniti într-un accident pe Dealul Negru
(Editorial)Nişte nemernici
(Sparle si soparle)Sparle si Soparle
(Fapt divers)Înşelăciuni prin internet cu ceasuri Rolex
(Announcements)Întrebare pentru domnul Cîlea
(Politica)Cu gardă de corp la conferinţele PSD
(Politica)Silviu Popescu şi-a lansat candidatura pentru R...
(Administratie)Primarii din judeţul Vâlcea întârzie să îşi dec...
(Actualitate)Proiectul „Biroul de Consultanţă Energeti...
(Administratie)Primarul din Fîrtăţeşti a fost atacat de mercen...
(Announcements)Secretar de stat la plantare voluntară de brazi...
(Administratie)Veşti bune din Prundeni
(Administratie)Piscina din Roesti va fi inauguratã în zi ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe