Disponibilizaţii Oltchim, sfătuiţi să se angajeze la noul proprietar al Diviziei Agro

duminică, 6 aprilie 2008

Disponibilizaţii Oltchim, sfătuiţi să se angajeze la noul proprietar al Diviziei Agro


Anda VLAD

 Cei 598 de angajaţi ai fabricilor preluate de Carvil Mizil au primit miercuri, 2 aprilie preavizul de concediere de la Oltchim. Dintre aceştia, numai 100 au vrut însă să semneze un contract de muncă cu actualii proprietari ai societăţii, restul impunând patronatului semnarea unui protocol în prealabil. Majoritatea lucrătorilor disponibilizaţi de la subdivizia Agroalimentară a combinatului chimic vâlcean (Avicola, Suinprod şi FNC Băbeni) au însă posibilitatea de a se angaja la noul proprietar al activelor, societatea Carvil Mizil, lucru care le-a fost recomandat de altfel şi de conducerea combinatului.

Unii dintre aceştia au refuzat însă iniţial să renunţe la statutul de angajaţi ai combinatului chimic, crezând că vor putea beneficia şi de plăţile compensatorii, şi de noul loc de muncă, dar acum situaţia este pe cale de a fi rezolvată.

Negocieri cu noul proprietar

În vederea preluării angajaţilor de la Avicola, Suinprod şi FNC cu toate drepturile salariale prevăzute în contractul colectiv de muncă, de care beneficiază în prezent, negocierile vor avea loc în această săptămână. La sfârşitul lunii martie, AVAS a trimis directorului economic al societăţii Oltchim, Vasile Măndică, o adresă în care se specifică refuzul acordării salariilor compensatorii. „Apreciem că salariaţii care au activat în aceste unităţi (n.r. Avicola, Suinprod şi FNC) nu pot beneficia de măsurile de protecţie socială prevăzute de OUG nr.116-2006.

Măsurile de restructurare cuprinse în program trebuie structurate şi prezentate în funcţie de natura lor, măsuri organizatorice, tehnice şi tehnologice şi măsuri financiare. Măsurile de restructurare, care au în vedere externalizarea unor activităţi, vânzarea sau închirierea unor active sau alte măsuri punctuale de restructurarea sau de valorificare prin vânzarea patrimoniului SC Oltchim SA vor fi puse în aplicare numai după acordarea de către AVAS a mandatului special reprezentantului său în AGA la SC Oltchim SA, în condiţiile legii” – se menţiona în adresa transmisă de AVAS.

Liderul sindical Mihai Diculoiu s-a scuzat, că nu a făcut demersuri pentru preluarea salariaţilor înainte de vânzarea activului, spunând că „Nu am vrut să fiu acuzat, că fac valuri şi că sabotez tranzacţia. Am crezut că putem rezolva această problemă şi după tranzacţie”. După privatizarea Avicolei Băbeni, liderul de sindicat Diculoiu şi-a dat seama că, odată cu privatizarea firmelor aflate sub umbrela societăţii Oltchim, îşi va pierde locul călduţ de la sindicat şi încearcă acum să recupereze teren, sfătuindu-i pe salariaţii disponibilizaţi de la Oltchim să nu semneze preavizele.

Conservilul urmează să fie scoasă la mezat

După numeroase încercări de a vinde subunităţile agro ale combinatului, atât separat, cât şi „la pachet”, conducerea combinatului se confruntă acum cu teama angajaţilor de la aceste subunităţi de a ajunge sub conducerea unui investitor privat. „În politica noastră managerială nu avem intenţia de a lăsa oamenii pe drumuri. După multe încercări de a vinde subunităţile agroalimentare, demarate în 2005, când am încercat să vindem fabricile separat, iar în 2006 Avicola, FNC şi Suinprod la pachet, iar fabrica de conserve separat, nu am reuşit acest lucru, iar aceste subunităţi aduceau pierderi pentru combinat. Abia anul acesta s-a reuşit vânzarea lor, în afară de Conservil.

Din păcate, nu am putut introduce în caietul de sarcini, deşi am încercat acest lucru o clauză de obligare a noului proprietar de a prelua întreg personalul fabricilor, şi de aceea s-a creat această situaţie.” – a precizat directorul general al SC Oltchim SA, Constantin Roibu. La rândul său, liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu a spus că, în cazul în care se ajunge la un acord cu noul proprietar, salariaţii vor semna cel mai probabil preavizele de concediere. „Oamenii cred că nu au înţeles exact situaţia sau au fost confuzi.

Este ilegal, şi nici noi nu suntem de acord cu acest lucru, să primească salarii compensatorii şi apoi să se angajeze. De altfel, aceste salarii nu vor fi acordate integral, ci lunar, aşa că le vor pierde în cazul în care se vor angaja”- a mai precizat directorul general al Oltchim.

În prezent, problema cea mai mare a conducerii combinatului este aceea de a asigura protecţie socială pentru cei 233 de angajaţi de la Conservil, care vor fi disponibilizaţi, deoarece s-a luat decizia închiderii fabricii. În continuare se va încerca însă şi scoaterea acesteia la licitaţie. „Noi am plecat de la ideea de a le asigura protecţie salariaţilor şi am făcut demersuri la AVAS, propunând un program de restructurare, deoarece, şi în cazul în care nu ar fi vândute, cum este cazul Conservilului, hotărârea în cadrul Oltchim prin Consiliul de Administraţie şi prin programul de restructurare trimis la AVAS este de închidere a acestor activităţi, pentru că aduc pierderi.

Nu am putut să le redresăm, mai ales că nu am avut posibilitatea, ca societate cu capital de stat, să accesăm fonduri structurale. Am reuşit, cu eforturi mari să retehnologizăm Avicola, dar cred că varianta optimă şi cea mai rentabilă este de a fi preluaţi de un investitor privat, care să poată accesa fonduri europene pentru redresarea activităţii. Noi am reuşit cu mare greutate să ţinem Avicola în viaţă, mai ales cu scandalul declanşat cu gripa aviară. În situaţia în care s-ar fi făcut o lichidare pierderile pe care le-ar fi suferit Oltchimul ar fi fost enorme.

Ne-am luptat, am transformat anumite hale de producţie pe sistemul modern de creştere a păsărilor de carne la sol, dar nu putem şi nu ne permitem să luăm bani din activitatea combinatului şi să-i băgăm în activitatea agro.” – a mai precizat directorul general al Oltchim.

Alte titluri din editia curenta:

(Impact)Consilierul judetean Dumitru Persu a incalcat l...
(Impact)Poluare de Mediu pe strada Depozitelor
(Politica)Bogdan Pistol se implică în proiecte interesante
(Actualitate)Disponibilizaţii Oltchim, sfătuiţi să se angaje...
(Administratie)Doru Ioan Filip va fi ales primar
(Administratie)Primarii din Goleşti şi Şuşani au ajuns la Bru...
(Sport)Municipalii au remizat în Zăvoi cu Minerul Lupeni
(Sparle si soparle)Sparle si Soparle
(Editorial)Comentarii de Tiberiu Pîrnău
(Fapt divers)Meilă a fost condamnat
(Fapt divers)Un vâlcean, autorul inscripţiilor antisemite şi...
(Fapt divers)Liceenii din Călimăneşti, instruiţi împotriva i...
(Sport)A murit Dumitru Anescu
(Sport)„Chimistele” au bătut la Buzău şi a...
(Administratie)Primarul din Ocnele Mari are grijă de generaţii...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe