Viroze de primăvară

miercuri, 26 martie 2008

Tableta a… politică

Viroze de primăvară

de Mihai Râmniceanu

A venit, a venit primăvara, vorba poetului, şi zău că trebuie să „ne acoperim cu ceva”. Poate cu nişte băgări de seamă mai atente asupra stării de sănătate a copiilor, a nepoţilor, dar şi a noastră, pentru că în 24 de ore, urgenţele şi ambulanţa din Bucureşti, ca să luăm un exemplu, au avut peste 200 de cazuri, numai bune de… spitalizat.

De aceea, e bine să mai treceţi cu cei mici, pe la medicul de familie, şi să nu uitaţi să fiţi acoperiţi cu ceva, măcar cu medicamente şi cu atenţia mărită. Dacă adăugăm şi alte viroze, treburile nu stau deloc bine. De exemplu, viroza cu campania electorală mascată, pe care o simte, o vede toată lumea, dar despre asta am mai vorbit… degeaba!

De câteva zile, mii de omeni sunt cuprinşi de o altă viroză: situaţia de neexplicat (vai de mine, ce taină mare!) a „greşelilor omeneşti” pe care le fac cei de toate culorile din arbitrajul fotbalului românesc, în fiecare etapă, şi ce bună e pâinea pe care o mănâncă, de pe urma acestei „viroze”, presa de toate felurile.

Viroză-viroză, dar ea s-a transformat în fenomen, s-a generalizat, iar suflătorii din fluier (nu de soc, ce-i zice cu foc, nu de os, ce-i zice duios, ci unul care zice cu folos, unul din Europa, ca acela în care s-a suflat pentru … Popa, dar, de fapt, pentru altcineva, deşi nu a venit din tribună nici o brichetă, ci… doar un 11 metri inventat de… arbitru, zice presa ş.a.m.d.). Deocamdată se joacă pe seama unora ca… la Breaza şi nu ca la regulament! Nebunie mare!

În vremea asta, când copii români sunt discriminaţi în şcolile din Italia, de esempio, ne vine încă un semn de „bine” din învăţământul de la noi, după exemplul absolventului din Bucureşti, care predă informatica la un important liceu, şi la Măldăreşti, în Vâlcea, un tânăr ceva mai „crud”, Andrei Dragu (de ce ne duce gândul la numele primarului?), predă informatica la şcoala unde este elev, din lipsă de specialişti. Unii îl admiră, alţii îl ascultă, iar domnii din fruncea învăţământului vâlcean au spus că nu e bine deloc, că trebuia să fie pregătiţi nişte profesori…

Scene pe care le-am mai văzut şi în afara ţării, nu impresionează deloc, devin, însă, material de reportaj... universal. Ce spun aceste „viroze” ale bolii numite nepăsare? Ne arată 30 de familii, la Deva, trăind la gunoi, în barăci fără uşi şi fără geamuri, vânzând reciclabile şi aşteptând ajutorul primăriei, într-o societate unde este foarte greu să-ţi reciclezi viaţa, când ajungi la un asemenea nivel.

A început curăţenia pe centura Capitalei, fluturaşii de noapte sunt trimişi să zboare în altă parte, fiindcă vine NATO şi nu se face să se vadă acest segment al vieţii de Bucureşti. Să vedeţi „trafic” pe Valea Oltului!

Ce mai face primăvara? Aduce o ninsoare de vreo patru ore în Bucureşti, aşteptări de peste 36 de ore la vama maghiară, o corecţie ca la carte între fete de 12-14 ani, care o „coafează” şi-o ard cu ţigara pe o alta ce dă iama printre băieţi (la 12 ani!) şi…. şi… cum e turcul şi pistolul, n-are loc în parcare şi atunci, turcaleţul scoate pistoletul şi trage câteva gloanţe de cauciuc într-un român. Ca să fie tacâmul complet îi mai dă şi cu arma în cap!

E timpul summit-ului. Să vezi acum viroze!

Una peste cealaltă, toate sunt viroze de primăvară, de nepăsare a societăţii, cine o mai fi şi dânsa?, ale vieţii, ale politicii…. Ale…luia!

Alte titluri din editia curenta:

(Impact)Salariaţii Oltchim au ajuns bătaia de joc a mil...
(Impact)Scandal de proporţii la Primăria Brezoi
(Administratie)Ion Ungureanu, născut pentru a fi primar în Mue...
(Politica)Dumitru Persu, călcâiul lui Ahile din PSD
(Administratie)Un liberal a transformat radical Tetoiu intr-un...
(Administratie)Comuna Alunu va fi iluminată cu ajutorul banilo...
(Administratie)Începe curăţenia în comuna lui Dobre
(Sparle si soparle)Sparle si Soparle
(Fapt divers)Chituc are capul pe butuc
(Politica)Frâncu şi Pistol principalii candidaţi din Vâlc...
(Administratie)Consilierii din Popeşti vor fi trimişi la muncă
(Editorial)Viroze de primăvară
(Fapt divers)La Ramnicu Valcea 100 de poliţişti avansaţi de ...
(Sport)Cupa României la handbal feminin nu se mai dispută
(Actualitate)ASP-ul se mută în cantina Liceului Sanitar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe